Dosarul „Kuliok”: Doi magistrați, care urmau să examineze cauza penală în care este inculpat Dodon, și-au declarat abținerea. Ce solicită procurorii
Doi dintre magistrații transferați temporar la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), din 10 mai, care urmau să examineze dosarul „Kuliok”, în care socialistul Igor Dodon, este învinuit că a pretins aproape un milion de dolari de la Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov pentru a negocia cu Federația Rusă, au depus o cerere de abținere la prima ședință a noului complet de judecată. De asemenea, la aproape un an de când a fost reținut de oamenii legii, acuzatorul de stat a solicitat examinarea demersului privind prelungirea controlului judiciar aplicat fostului șef de stat, care expiră la 19 mai, scrie Ziarul de Gardă.
Ședința de miercuri, 17 mai, urma să aibă loc după o pauză de aproape două luni, cu un nou complet de judecată, format din magistrații transferați de la Curtea de Apel Chișinău Boris Talpă și Serghei Daguța, și magistratul CSJ Ion Guzun.
Talpă și Draguța au depus cereri de abținere de la examinarea cauzei din cauza că au examinat anterior, la Curtea de Apel Chișinău, cauze în care era vizat Dodon.
Ulterior, urmează să fie creat un nou complet de judecată care să examineze declarațiile de abținere ale magistraților Boris Talpă și Serghei Daguța.
Avocații socialistului au solicitat ca declarațiile de abținere să fie examinate joi, 18 mai, dar președintele completului, Ion Guzun, a respins solicitarea.
Schimbările din completul de judecată care examinează dosarul „Kuliok” au venit în contextul mai multor demisii de la CSJ, inclusiv a judecătorilor Ghenadie Plămădeală și Vladimir Timofti care au fost desemnați pe cauză. Cel de-al treilea judecător, Anatolie Ţurcan, se află în concediu.
La 27 februarie, Procuratura Anticorupție (PA) a transmis că, după 13 ședințe de judecată, procurorii anticorupție au început prezentarea probelor în susținerea învinuirii în privința fostului președinte Igor Dodon, în dosarul în care este bănuit de corupere pasivă, organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei „organizații criminale”.
Menționăm că Igor Dodon se află sub control judiciar.
Vă amintim că la sfârșitul lunii martie, Procuratura Anticorupție (PA) a anunțat că a trimis în judecată cauza penală în privința fostului președinte Igor Dodon, a soției acestuia și a unui medic de familie, care de comun acord au confecționat, deținut și folosit un certificat fals, cu scopul de a-l prezenta în instanță.
Dodon este primul șef de stat judecat pentru o infracțiune comisă în perioada în care își exercita funcția.
Si uite asa, batem apa in piua si ne jucam de-a justitia… Timpul trece si vorba lui Igor Nicolaevici: Ai nostri sunt aproape.