Actualitate

Dosarul Microsoft. Gruparea care a controlat mari afaceri cu statul în România sub Năstase şi Băsescu

După cum rezultă din dosarul Microsoft, personaje cheie din această grupare şi-au transferat influenţă asupra guvernelor de după 2004, Tăriceanu şi Boc, însă au stabilit conexiuni şi cu Victor Ponta, pomenit şi el în dosar. Un scurt inventar al informaţiilor disponibile şi publicate de-a lungul timpului în diverse investigaţii indică legături transpartinice la nivel înalt între membrii acestei grupări care a controlat marile afaceri cu statul din România peste un deceniu.

Ceea ce-i uneşte pe mulţi dintre cei menţionaţi în Dosarul Mircosoft drept intermediari ai şpăgii sunt legăturile strânse cu anturajul fostului premier Adrian Năstase. Personajul aparent central al poveştii este un nume cvasi-necunoscut pentru opinia publică: Claudiu Ionuţ Florica. Dar nu el este personajul cheie, ci gruparea transpartinică Bittner-Cocoş. Florica, în calitate de reprezentant al firmei Fujitsu Siemens Computers în România, ar fi identificat, în 2003 "o oportunitate de afaceri în distribuirea de licenţe Microsoft către Guvernul României", după cum susţin procurorii. Dar ce "intrări" avea Florica în guvernul Năstase? Una din ele, după cum susţin procurorii, era Bittner, pe care l-ar fi contactat în 2004. În jurul lui Adrian Năstase era constituit un grup influent format din Alexandru Bittner, Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, şi Adrian Petrache.

Bittner era pe atunci răsfăţatul regimului. Primea de la Adrian Năstase vaste conscesiuni în Delta, iar soţiile celor doi erau prietene şi făceau afaceri împreună. Dana Năstase a admis şi ea, în 2004, după apariţia raportului Armaghedon, că este prietenă cu Sherry Bittner, afirmând într-un interviu că a încercat să facă bani din pasiunea lor pentru opere de artă, deschizând chiar un magazin. Aşadar, relaţiile familiei Bittner şi Năstase erau extrem de apropiate. Bittner şi Năstase au recunoscut că au o relaţie de prietenie, presă vremii a scris chiar că omul de afaceri ar fi finul fostului premier.

Potrivit unor declaraţii de martor în dosarul Microsoft, în prima parte a anului 2004, "Claudiu Florica a avut o întâlnire cu Alexandru Bittner, care în perioada respectivă controla în numele şi pentru Adrian Năstase orice contract de tehnică de calcul şi software cu Guvernul României şi ministerele sale, acestea solicitând un procent din respectivele contracte prin firmele off-shore pe care le controla, că plata pentru obţinerea semnăturilor la nivelul primului ministru, Adrian Năstase."

Despre Bittner, presă a scris că ar fi unul din martorii cheie în dosarul Microsoft. Acesta ar fi plecat din România în 2013 în Statele Unite, fiind şi cetăţean american. Şi-ar fi lichidat toate afacerile, dar s-ar fi văzut nevoit să colaboreze cu FBI în dosarul Microsoft în schimbul unei înţelegeri financiare.

Gruparea Bittner-Cocoş-Petrache devenise celebra pe la jumătatea anilor 90, după afacerea parcărilor Dalli concesionate de la primăria Capitalei. Îi regăsim infinit mai puternici în guvernarea Năstase în parteneriat direct sau prin interpuşi în diverse afaceri cu tehnică medicală, hoteluri, imobiliare, transporturi. Despre această grupare, Traian Băsescu rosteşte celebra sentinţa în septembrie 2004, puţin înainte de debutul campaniei pentru alegerile generale: "Din mafia personală lui Adrian Năstase fac parte Eugen Bejinariu, Ionel Blănculescu şi Gabriel Oprea, oameni care sunt conduşi în umbră de cuplul Bittner-Petrache!".

În 2004, Adrian Năstase pierde alegerile, dar "mafia personală" nu dispare, ci se transformă puţin şi îşi schimbă stăpânul. Bittner se retrage în umbră după căderea guvernului Năstase, însă pe Dorin Cocoş îl găsim repede conectat la nouă putere. Elena Udrea, pe atunci soţia să, este numită în 2005 şefa cancelariei prezidenţiale. Presă îl descoperă pe Cocoş şi în relaţii de afaceri cu oamenii de afaceri Beşciu şi Vulpescu de la Euroconstruct, cunoscuţi drept "asfaltatorii lui Băsescu".

Potrivit unei investigaţii realizate de EVZ în 2005, Elena Udrea recunoştea că soţul sau făcuse afaceri cu Bittner şi Petrache, dar minimaliza totul: "Eu nu am negat niciodată că soţul meu îl cunoaşte pe Bittner sau pe Petrache. Însă acum ştiu că relaţiile lor s-au deteriorat. Dar, OK, soţul meu a făcut afaceri cu Petrache şi Bittner… dar, până la urmă, cine este Bittner? Ce a făcut? A furat? A nenorocit?". Dorin Cocoş explică, la rândul sau: "Pe Adrian Petrache îl cunosc de dinainte de ’89, suntem prieteni. Pe Alexandru Bittner îl ştiu din 1996 şi nu prea ne-am simpatizat. Acum nu am nici o afacere cu el. Drumurile noastre s-au despărţit."

Poate s-a despărţit de oamenii apropiaţi de Năstase, care căzuse, dar nu şi de PSD. Cocoş a păstrat mereu un cap de pod în PSD. Astfel, potrivit unei investigaţii RISE Project, şase companii deţinute de Dorin Cocoş sau alţi membri de familie ar fi beneficiat de servicii avocăţeşti din partea avocatului Victor Ponta în perioada 2005 – 2006, pe când acesta era şi preşedinte TSD. Presă de can-can suprinde, în septembrie 2006, cuplurile Daciana Sârbu-Victor Ponta şi Elena Udrea-Dorin Cocoş luând cină în restaurantul Eurohotels a lui Cocoş. Întâmplător sau nu, în toamna lui 2006 Traian Băsescu acceptă invitaţia lui Victor Ponta de a participa la şcoală de vara a TSD.

Diverse nume despre care procurorii susţin că ar fi intermediat mită în dosarul Microsoft gravitează exclusiv în jurul acestei grupări, conectate solid la nouă putere de după 2004, dar păstrând legăturile şi cu fostul partid de guvernământ. Să luăm exemplul libanezului Khalil Abi Chahine. Despre el, procurorii susţin că avea sarcina să intermedieze relaţia cu ministerul comunicaţiilor şi cu secretariatul general al guvernului pe vremea lui Năstase. Chahine nu este însă un simplu pion al necunoscutului Florica. Pare mult mai mult decât atât. "Chahine e partener de afaceri şi prieten atât cu Victor Ponta (premierul şi libanezul sunt acţionari fondatori ai "FC Naţional 2000 SĂ" în 2004), dar şi intim al cupului recent destrămat: Udrea-Cocoş. O dovadă în acest sens e că în 2009, la nuntă lui Chahine de la hotelul Hilton din Capitală, invitaţi de vază au fost cuplurile Daciana Sârbu-Victor Ponta, Udrea-Cocoş, iar nasul lui Abi Chahine a fost chiar dezvoltatorul "Central Residential Park", Nicolae Dumitru (Niro)", se arată într-o investigaţie publicată de Daniel Befu.

Cum spuneam, toate numele presupuşilor intermediari ai şpăgii apar în jurul grupării-cheie. Astfel, şi Nicolae Dumitru apare în referat drept omul care "trebuia să îşi exercite influenţă asupra unor membrii ai Guvernului pentru a obţine încheierea contractului – Şerban Mihăilescu, Nica Dan. Nicolae Dumitru, zis Niro, este un apropiat al Elenei Udrea, dar şi omul de afaceri de la care Victor Ponta şi-ar fi cumpărat un apartament de lux. Despre Nicolae Dumitru – Niro s-a spus că ar fi fost unul dintre principalii sponsori ai Evenimentului Zilei şi B1 TV.

Dorin Cocoş, pe vremea când era soţul Elenei Udrea, este suspectat că se ocupă cu repartizarea şpăgilor către miniştri în guvernul Boc. Astfel, potrivit unor declaraţii de martor, "Dorin Cocoş a făcut repartizarea sumelor, că 2.300.000 dolari să ajungă la Gabriel Sandu prin intermediul ESSIM Partners din Cipru, controlată de prietenul acestuia, 4.000.000 la Gheorghe Ştefan, prin intermediul societăţii DD Land Oil din Cipru, iar diferenţa de circa 9.000.000 dolari să fie transferată către Dinu Pescariu. Din această suma, Dinu Pescariu urmă să-i dea lui Dorin Cocoş suma convenită între ei".

Potrivit GSP, relaţia apropiată dintre Dinu Pescariu şi cuplul Dorin Cocoş-Elena Udrea este confirmată de chiar declaraţiile de avere ale actualului candidat la preşedinţia României. În declaraţia depusă în 2009 la Camera Deputaţilor, fostul ministru al MDRT din Guvernul Boc a menţionat la capitolul "Datorii" două împrumuturi: unul făcut în 2007 la BRD, de 3.297.000 de euro, şi altul, în 2008, în valoare de 200.000 de lei, de la persoană fizică Dinu Pescariu. Ambele, scadente în 2010.

În schimb, în declaraţia de avere din 2012 a Elenei Udrea apare un alt împrumut, efectuat în 2011, în valoare de 500.000 de euro, în care creditorul este Dinu Pescariu şi debitorul, Dorin Cocoş. Scadenţă este 2021. Dinu Pescariu vine şi el din cercul intim al lui Năstase. În 2004 a primit baza Cutezătorii şi trecea drept unul din prietenii Danei Năstase.

Ce se întâmplă însă acum cu puternicul Adrian Petrache, membru al tripletei Bittner – Cocoş – Petrache? Nu-l regăsim în dosarul Microsoft, dar influenţă să încă se face simţită. Despre Petrache, jurnalistul Cătălin Tolontan a scris că ar fi unul dintre finanţatorii EVZ şi Adevărul. Petrache a negat, într-un drept la replică trimis jurnalistului, precizând totuşi că a avut în ultimii ani tranzacţii financiare cu Cristian Burci, dar niciuna legată de Adevărul. Burci trece şi el drept unul din foştii colaboratori ai lui Alexandru Bittner, alături de Petrache şi Cocoş. În fine, de fiul sau, Alin Petrache a fost ales deputat al PSD în 2012, iar în mai 2014 a fost ales "cu ajutorul partidului" în funcţia de şef al Comitetului Olimpic Român. Petrache- jr a deţinut şi şefia Federaţiei de Rugby.

Dar să ne întoarcem puţin la Claudiu Florica, cel prezentat în toată presă drept creierul operaţiunii. Singură să legătură directă cu personaje mai cunoscute este relaţia de rudenie Aurel Cornea. Este ginerele fostului preşedinte al unui puternic sindicat din educaţie, extrem de vocal în timpul protestelor din 2012. Florica a primit în 2009 contractul de 90 de milioane de euro de la guvernul Boc, însă nu în virtutea relaţiei sale pe linia sindicală, ci în calitate de pion al puternicei grupări care pare să fi controlat toate marile afaceri cu statul din România sub două regimuri politice: Năstase- Iliescu şi Băsescu – Boc.

sursa: hotnews.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *