Două talente mari pe aceeaşi scenă: Misha Katz şi Dan Grigore
Agenda culturală a Institutului Cultural Român (ICR) „Mihai Eminescu” a fost anunţată ieri, într-o conferinţă de presă la care au participat Excelenţa Sa Marius Lazurca, Ambasadorul României la Chişinău, directorul ICR, Petru Guran, dirijorul Misha Katz, pianistul Dan Grigore, directoarea Sălii cu Orgă, Larisa Zubcu. „Dintre evenimentele ce se anunţă în timpul apropiat, primul pe listă este concertul din cadrul „Nopţilor Pianistice”, întrucât aduce în atenţia melomanilor două talente excepţionale atât din punct de vedere muzical, cât şi cultural”, a anunţat Petru Guran. La rândul său, dirijorul Misha Katz a recunoscut că primul său „roman muzical” a fost cu maestrul Dan Grigore, al cărui talent l-a remarcat imediat. „Din primele secunde am descoperit un muzicant şi un om excepţional şi sper că acest roman va continua până la crematoriu… Muzicieni de calibrul lui nu se găsesc oriunde. Eu mă bucur nespus că dânsul s-a hotărât să concerteze în R. Moldova. Pentru mine România şi Moldova sunt ca doi fraţi, iar acest contact de la inimă la inimă, chiar dacă e fără cuvinte, simt că ne leagă”.
Pianistul Dan Grigore a spus că e onorat să evolueze sub bagheta maestrului, dar şi prietenului său Misha Katz: „Este o mare bucurie să cânt cu Misha, or noi, când ne jucăm cu muzica, o facem foarte frumos. În muzică noi doi suntem o simbioză, o construcţie estetică filozofică în permanentă căutare”.
Cât priveşte activitatea ulterioară a ICR, Petru Guran a subliniat cele două proiecte de burse. Primul prevede acordarea unor burse de mobilitate pentru muzicologi, tineri muzicieni, critici muzicali. Graţie acestui suport, artiştii vor putea participa la ansamblul de concerte din cadrul Festivalului „George Enescu”, programat pentru această toamnă la Bucureşti. Cel de-al doilea set, „Bursele Alexandru Scarlat Sturza”, vor fi destinate cercetării în diverse domenii ale artei. Cel de-al treilea proiect prevede un master-class de artă dramatică şi dramaturgie, intitulat „Matei Milo” şi va fi organizat în colaborare cu Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Moldova.
În cadrul Festivalului pentru pian şi orchestră „Nopţile Pianistice din Moldova – Marea Neagră”, care se încheie mâine-seară la Chişinău, au evoluat 16 solişti din Franţa, Germania, România, Moldova, Ucraina, Belarus şi Statele Unite ale Americii. Prima ediţie a „Nopţilor Pianistice” a avut loc în 2003, la iniţiativa Ambasadei Franţei în Moldova şi Alianţei Franceze din Moldova, în parteneriat cu festivalul omonim din Aix-en-Provence, organizat de pianistul şi profesorul de pian Michel Bourdoncle.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!