Externe

Dronele chinezești susțin în continuare războiul Rusiei în Ucraina, arată datele comerciale

La mai bine de un an după ce autoritățile occidentale au încercat să închidă conducta care aprovizionează Rusia în războiul său din Ucraina, exporturile de drone chinezești mici și agile continuă să ofere Kremlinului o modalitate eficientă de a ținti forțele ucrainene, potrivit oficialilor occidentali, analiștilor de securitate și datelor vamale.

Unele dintre dronele comerciale ajung pe front de la distribuitori ruși aprovizionați de Da-Jiang Innovations Science & Technology Co. din Shenzhen, China, cunoscută sub numele de DJI, potrivit datelor vamale, în timp ce altele sunt transportate prin Emiratele Arabe Unite.

Desfășurarea continuă de către Rusia a dronelor chinezești pe câmpul de luptă ucrainean arată modul în care armata sa a reușit să atragă din străinătate articole esențiale pentru armata sa, în pofida unei ample campanii de presiuni occidentale menite să limiteze capacitatea Moscovei de a continua războiul. Pentagonul își face griji că aceste drone nu doar alimentează efortul de război al Rusiei, ci permit Chinei să adune informații cruciale de pe câmpul de luptă, care ar putea spori pregătirea de război a Beijingului.

“În timp ce DJI și China urmăresc utilizarea dronelor într-un mediu de luptă, ele nu fac decât să absoarbă date, a declarat un înalt oficial american din domeniul securității. “Ei sunt capabili să vadă TTP-urile, tacticile, tehnicile și procedurile”, a spus persoana respectivă, inclusiv modul în care dronele răspund la atacurile de război electronic.

“Pentru că China are fuziunea civil-militară, ei sunt capabili să pună apoi asta în mâinile PLA și să învețe”, a spus oficialul, referindu-se la Armata Populară de Eliberare.

Quadcopterele chinezești, mici elicoptere fără pilot cu patru rotoare, au fost o preocupare pentru Pentagon încă de la începutul războiului din Ucraina. Dronele, care sunt folosite atât în scopuri civile, cât și militare, sunt adesea cumpărate de terți și apoi expediate din China.

Wall Street Journal a consultat înregistrările vamale rusești furnizate de ImportGenius, o firmă de baze de date comerciale, și de C4ADS, o organizație non-profit cu sediul la Washington, specializată în identificarea amenințărilor la adresa securității naționale.

Într-o declarație, DJI a declarat că se opune utilizării dronelor civile pe câmpul de luptă, amintind de suspendarea activității sale în Rusia și Ucraina în aprilie anul trecut.

“Cu toate acestea, ca produse electronice de consum, produsele DJI pot fi achiziționate în magazinele de comerț electronic și în magazinele din multe țări”, a precizat firma. “Nu putem împiedica utilizatorii sau organizațiile să cumpere în alte țări sau regiuni decât Rusia și Ucraina, iar apoi să le transbordeze sau să le ofere cadou în Rusia și Ucraina”.

Ambasada Chinei la Washington, răspunzând la o solicitare de comentarii pentru acest articol, a făcut referire la poziția Ministerului său de Externe privind războiul din Ucraina, care a făcut apel la dezescaladare și negocieri. Ministerele apărării și afacerilor externe ale Rusiei nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

În plus față de datele de export, zeci de videoclipuri și fotografii vizualizate de Journal arată că luptătorii ruși folosesc drone DJI în Ucraina.

Într-o înregistrare video postată în iunie, un grup de voluntari pro-ruși din sudul Ucrainei, înarmați cu arme și îmbrăcați în kaki, au declarat că sunt pe cale să primească “navete eroice” – un termen pentru dronele DJI – din Emiratele Arabe Unite, plătite prin intermediul băncii de stat sancționate Sberbank. Banca nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Sursa WSJ

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *