Dumitru Matcovschi: „Suntem ca nişte frunze duse de valuri…”
Este licenţiat în Filologie al Universităţii de Stat din Moldova (1961). După absolvirea facultăţii este angajat la ziarul „Moldova Socialistă” în calitate de redactor. Între 1966 şi 1970, a fost redactor-şef adjunct al săptămânalului „Cultura”, de unde, din motive ideologice, este forţat să plece. În calitatea sa de redactor-şef al revistei „Nistru” („Basarabia”), a publicat multe materiale despre istoria neamului, inclusiv istoricul articol semnat de Valentin Mândâcanu „Veşmântul fiinţei noastre”. La 17 mai 1989 a fost victima unui accident rutier. După un tratament foarte îndelungat, revine în rândul luptătorilor pentru eliberarea naţională.
Pentru scriitorul Dumitru Matcovschi, anul 2011 a fost unul rodnic. La Editura „Magna Princeps” i-au apărut două volume: „Amarele confesiuni” şi „Morţilor, vă iubesc”. Primul cuprinde versurile sale cântate de-a lungul anilor, iar cel de-al doilea – poemele dramatice „Neamul Kain” şi „Morţilor, vă iubesc”. „Nu este vorba de morţii de duzină, ci de marii dispăruţi ai neamului”, precizează autorul.
În această toamnă, graţie deputatei Maria Nasu, dar şi Consiliului raional Şoldăneşti şi primăriei satului Vadul-Raşcov, casa lui părintească a fost reconstruită şi a devenit muzeu. Tot acolo a avut loc prima ediţie a Festivalului internaţional de muzică şi poezie care-i poartă numele. În acelaşi timp, i s-a conferit titlul de cetăţean de onoare al raionului Şoldăneşti.
Zilele acestea, el a fost distins de către preşedintele României, Traian Băsescu, cu Ordinul „Meritul Cultural”.
S-ar părea că trebuie să fie un om fericit, însă scriitorul ne contrazice. „Am mai multe dureri. Mă doare ceea ce se întâmplă în domeniul culturii. Casa de Creaţie a Uniunii Scriitorilor din Moldova a fost distrusă, iar pe Aleea Clasicilor sunt instalate busturi ale unor scriitori care nu merită să fie acolo. Este uitat pe nedrept Victor Teleucă. Am un vis mai vechi – să cobor de la etaj la sol. Sunt singurul scriitor care, fiind invalid de gradul I, locuiesc la marginea oraşului, într-un bloc cu 24 de etaje, la nivelul 9, chiar dacă sunt şi cetăţean de onoare al Chişinăului. Suntem dezbinaţi. Suntem ca nişte frunze duse de valuri”, afirmă el cu tristeţe…
În prezent, Dumitru Matcovschi lucrează la un ciclu de versuri intitulat „Casa mea de acasă”. „Aş vrea să adun într-un volum toată opera mea pentru copii. De asemenea, îmi doresc să scot un volum de publicistică, deoarece, de-a lungul anilor, am scris sute de articole”, ne spune scriitorul. Îşi mai doreşte să inaugureze o rubrică de versuri, dar şi de opinie la o televiziune. Este supărat pe Televiziunea publică, unde, zice el, a fost instaurată cenzura. „Am fost înregistrat timp de 40 de minute pentru o emisiune în care vorbeam despre cea de-a XX-a aniversare a Independenţei Republicii Moldova, dar nu mi s-a dat nicio replică…”, a mai declarat Dumitru Matcovschi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!