Carte

Dungaciu: „Guvernarea RM consideră limba de stat ca fiind limba română, dar public aproape niciunul nu recunoaște ceea ce a afirmat anterior”

Salonul de Carte din acest an pare a avea un specific, anume de a susține vectorul european al Republicii Moldova și de a aduce omagii limbii și literaturii române. De asemenea, în cadrul SIC se va desfăşura campania naţională „Cartea – Dar Nepreţuit”, cu scopul de a aduna colete de cărţi pentru fondurile şi cititorii bibliotecilor publice din republică.

SIC, o oază a limbii române

În incinta Sălii Pro-europene, I.E. Simion, critic și istoric literar, editor, eseist, profesor universitar român, membru titular al Academiei Române și președinte al acestui for din 1998 până în aprilie 2006, a afirmat că, în cadrul Academiei, se încearcă păstrarea unități culturale române și se pregătește pentru reîntâlnirea în comunitatea europeană. „Aceasta este poarta pe care o întrezărim în momentul de față. Este cel mai scump vis pe care l-au avut românii din totdeauna, de a trăi împreună”, a spus academicianul. Mai mult, I.E. Simion a felicitat Academia pentru felul în care au organizat sărbătoarea națională „Limba noastră cea română”, menționând că identitatea unei națiuni începe cu limba și este „elementul de care trebuie să avem grijă, mai mult decât o facem în momentul de față”.

Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale a declarat că „de fiecare dată, un Salon de Carte ar trebui să însemne mult pentru societatea care-l organizează, pentru că atitudinea față de carte reprezintă un indicator despre cât timp și interes mai are societatea să livreze cărții”.

În cadrul SIC, Dan Dungaciu a văzut o oarecare discrepanță dintre discursurile politice în legătură cu limba română și insistența cu care limba română a fost susținută la aceste lansări. „Totuși, la Târgul acesta de Carte este o oază de limbă română care mă bucură mult. Aș fi foarte bucuros dacă acest Salon ar deveni o regulă și nu o excepție a atitudinii față de cultura română”, a afirmat acesta. Dungaciu a adăugat că a avut bucuria să participe la lansări de carte cu participarea unor invitați care au vorbit despre limba română „așa cum trebuia să se vorbească”. Pe de altă parte, la nivel politic, dânsul a constatat că toți politicienii care sunt astăzi la guvernarea RM consideră limba de stat ca fiind limba română, dar, în ceea ce privește acțiunea publică sau politică, aproape niciunul nu recunoaște ceea ce a afirmat anterior.

Maturii citesc cel mai mult

Reprezentanții editurilor prezente la Salonul Internațional de Carte afirmă că sunt mai mult vizitați de maturi care achiziționează preponderent cărți pentru copii, dicționare și cărți despre istorie.

„Nu vine foarte multă lume. În special, au succes cărțile pentru copii, dar se cumpără și cărți precum „Personalitățile francmasonice din România”, culegeri de cântece și romanțe românești”, explică Carmen Bogatu de la editura „Magic Print”.

Editura Gunivas, prezentă și ea la Salon, a expus dicționare de limbă română, dar și colecții de poezii. „Editura noastră este specializată pe dicționare. Recent a ieșit cel mai mare dicționar de sinonime din Țara Românească, „Dicționar General de Sinonime al Limbii Române”. În rest avem seria de carte AETHRA, colecţie ce şi-a pus scopul de a promova marile capodopere, atât ale literaturii universale, cât şi naţionale – Eminescu, Euripide, Ovidiu, Baudlaire, etc., care s-au vândut foarte bine”, povestește Valentin Buchium. Conform lui, de mare succes se bucură Dicţionarul explicativ ilustrat al limbii române (DEXI), Dicţionarul enciclopedic Mihai Eminescu fiindcă sunt noi. „Mai mult cumpără maturii. Cei care au citit pe timpuri, citesc și acum. Tinerii folosesc mai mult computerul”, povestește reprezentantul editurii.

Editura Vicovia din Bacău, prezentă pentru a șaptea oră la Salon și cunoscută pentru calitatea lucrărilor propuse cititorilor, care a primit cele mai înalte distincții la Salon, a propus cititorilor cărți preponderent istorice. „Având în vedere caracterul istoric al lucrărilor editate de noi, de regulă, atragem oameni de vârsta a doua, 40-50 de ani și mai sus. Am reușit să stârnim și interesul tinerilor”, afirmă Maria Dabija, membru al echipei de redactare al editurii Vicovia, care se arată optimistă de volumul vânzărilor, în special în contextul situației financiare prin care trec România și Moldova. Editura a colaborat cu scriitori și din Moldova, precum Nicolae Dabija, regretatul Andrei Vartic, Ioan Ioachim și alții.

În premieră pentru Salon, bestseller.md, cea mai mare librărie online din Republica Moldova, a propus publicului larg și cărți folosite. „Oamenii ni le-au transmis spre vânzare pentru a le oferi a doua viață. Noi sperăm tendința să se păstreze, astfel încât unele cărți pe care le citim să le transmitem și altora. Sunt cărți pe care nu le mai găsești în librării”, povestește Ion Bargan, fondatorul librăriei. Acesta a remarcat faptul că se investește foarte mult în educația copiilor, iar o altă atracție pentru cititori sunt cărțile noi, necunoscute lor. „Avem cărți ale unor debutanți care prezintă interes, precum cea a lui Dan Nicu, „Moldovenii în Tranziție: Între Trecut și Viitor”, relatează Ion Bargan, standul căruia, comparativ cu altele, atrage mai mulți tineri cu vârsta cuprinsă între 20-40 de ani.

Salonul Internațional Carte se va încheia astăzi, la ora 15.00, când va fi prezentat Topul celor mai citite 10 cărţi în 2012. De asemenea, va avea loc o conferinţă de presă de totalizare şi de Gala Laureaţilor ediţiei a XXII-a a salonului. Premiile vor fi acordate pentru Editura Anului, pentru Tipografia Anului, pentru Cartea Anului etc. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *