Comentariu

După 20 de ani: lecţia tranziţiei româneşti(I)

Pentru a depăşi orice subiectivitate, voi lucra doar cu cifre şi date statistice măsurabile, oficiale, majoritatea preluate din Raportul social al Academiei Române (Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii), precum şi cu cele oferite de amicul Dan Ungureanu bazate pe statistici oficiale. O să fac o sinteză doar pe România, poate e ceva de învăţat din această lecţie.

Populaţia. Populaţia României în 2009 e egală cu cea din 1977. În perioada 1989-2009, populaţia României a scăzut mai mult decât în perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Natalitatea după 1990 e mai mică decât natalitatea din timpul Războiului Mondial, când bărbaţii erau pe front şi era foamete.

Salariaţi & pensionari. Numărul de pensionari aproape s-a dublat, de la 3,5 milioane la 5,6, iar numărul de angajaţi aproape s-a înjumătăţit, de la 8,1 milioane la 4,5. Raportul s-a schimbat de la 2,3 angajaţi pe cap de pensionar la 0,8 angajaţi pe cap de pensionar. Presiunea contribuţiilor sociale s-a triplat. Este greşit să considerăm sistemul de pensii ca o povară pentru societate. Ea este o poliţă pentru viitor. Generaţia activă este îndreptăţită să se întrebe dacă viitorul său va fi asigurat. Este o problemă-cheie a moralului colectiv.
Indicele Gini al României a trecut de la 23 în 1990, la 33 în 2010, una din cele mai mari creşteri a inegalităţii din Europa. Diferenţa dintre salariile cele mai mari din România şi cele mai mici e de 1 la 20. Primul procent dintre români câştigă tot atât cât ultimii 20%. Acesta este motivul pentru care nu s-a născut şi nu există o clasă de mijloc capabilă să dea naştere unei democraţii autentice.

PIB. Produsul intern brut a scăzut în 1990 cu 30% faţă de cel din perioada comunistă şi şi-a revenit extrem de lent. În 2009 el este în continuare cu 10% mai mic decât cel din perioada comunistă. Calculul creşterii reale a economiei e greoi: în 1989, industria alcătuieşte 40% din PIB, agricultura 21%, serviciile 32%. În 2005, industria reprezintă 24%, agricultura 8% din PIB, iar serviciile 61%. După cum ştim, domeniul serviciilor nu e un domeniu „real”, cuantificabil, al economiei. Dacă în 1989 o treime din economie era „virtuală”, în 2009, 60% din economie e virtuală.

Sănătate. Numărul paturilor de spital a scăzut cu un sfert faţă de 1989. Numărul bolnavilor de tuberculoză şi sifilis, boli ale sărăciei, a crescut. Numărul total de infectări cu SIDA a crescut de la 1.400 la 10.000. S-a înjumătăţit producţia de medicamente. Salariile medicilor din ultimii ani au provocat o emigraţie fără precedent a acestora în alte ţări europene. Există o tendinţă de dezagregare a sistemelor publice de educaţie şi sănătate, atât prin subfinanţare, cât şi prin decredibilizare prin exemple negative generalizate.
Lecţia românească a tranziţiei nu arată foarte bine. Vom reveni cu alte date şi concluzii în numărul viitor.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *