Politică

„După ce repeți de mii de ori în toată lumea că Moldova e coruptă, de ce te-ar primi UE?” / 5 din cele 9 recomandări ale Comsiei sunt despre justiției, corupție și statul de drept

În decembrie 2021, TIMPUL scria aici „De ce Gavrilița și Sandu greșesc când spun mereu prin Europa că în R. Moldova este corupție” că actualii greșesc când repetă obsesiv peste tot în Occident că „avem multă corupție și crimă”.

„Efectele cumulative pe termen lung ale unei asemenea practici sunt extrem de grave. Uitați-vă la România și Bulgaria care nu sunt lăsate nici acum să adere la Schengen sub pretextul că… e multă corupție.

Pentru că este imposibil să elimini de tot corupția, această țintă esta una foarte avantajoasă pentru politicienii populiști, pentru că mereu se poate găsi un corupt pe care să arunci vina pentru probleme existente. Lupta cu corupția neavând un indicator după care poate fi măsurat, nu vom ști niciodată cum stăm. Avem sau nu avem corupție? Cum măsurăm?„

După ce repeți de sute de ori în toată lumea că Moldova e coruptă, de ce te-ar accepta UE?

S-ar putea ca acest truc populist să se întoarcă ca un bumerang. Dacă Bruxellesul va spune la un moment dat că Moldova nu poate să aderă mai repede la UE din cauza corupției și a „lipsei reformei” în justiție, ar trebui să le mulțumim populiștilor de la putere de astăzi.

Moldova nu ar fi primit acest statut dacă nu era jertfa și rezistența poporului ucrainean. Fără miile de morți din Ucraina, Chișinăul nu căpăta acest statut. Chiar dacă problema transnistreană nu este inclusă în măsurile recomandate de Comisie, este evident că fără rezolvarea ei, orice fel de discuție despre aderare este prematură.

5 din cele 9 recomandări ale Comsiei sunt despre justiției, corupție și statul de drept

În opiniile formulate prin care a recomandat ca R. Moldova să i se acorde statutul de țară candidată, Comisia Europeană a trimis Consiliului European și o lista de măsuri pe care trebuie să le întreprindă țara noastră după ce a obținut acest statut:

1. Să finalizeze pașii esențiali ai reformei cuprinzătoare a sistemului de justiție lansată recent în toate instituțiile din lanțurile de justiție și de urmărire penală, pentru a le asigura independență, integritate, eficiență, responsabilitate și transparență, inclusiv prin utilizarea eficientă a verificării activelor și supraveghere democratică eficientă. În special, pentru a suplini toate posturile rămase vacante în CSM.

2. În toate aceste domenii, să remedieze deficiențele identificate de OSCE/ODIHR și Consiliul Europei/Comisia de la Veneția.

3. Să îndeplinească angajamentul de a lupta împotriva corupției la toate nivelurile, luând măsuri decisive pentru investigații proactive și eficiente și un istoric credibil de urmăriri penale și condamnări.

4. Să implementeze angajamentul de „dezoligarhizare”, prin eliminarea influenței intereselor în viața economică, politică și publică.

5. Să consolideze lupta împotriva crimei organizate, pe baza evaluărilor detaliate ale amenințărilor, cooperarea sporită cu partenerii regionali, UE și internaționali și o mai bună coordonare a organelor de drept; în special, să pună în aplicare un pachet legislativ privind recuperarea activelor și un cadru cuprinzător pentru lupta împotriva criminalității financiare și spălarea banilor. Să asigure că legislația împotriva spălării banilor este în conformitate cu standardele Grupului de acțiune financiară.

6. Să crească capacitatea de a realiza reforme și de a oferi servicii publice de calitate, inclusiv prin intensificarea implementării reformei administrației publice; de a evalua și actualiza strategia de reformă a administrației publice.

7. Să finalizeze reforma managementului financiar public, inclusiv îmbunătățirea achizițiilor publice la toate nivelurile guvernamentale.

8. Să sporească implicarea societății civile în procesele de luare a deciziilor la toate nivelurile.

9. Să consolideze protecția drepturilor omului, în special a grupurilor vulnerabile și să-și susțină angajamentele de a spori egalitatea de gen și de a lupta împotriva violenței împotriva femeilor.

Foto: Ministrul Justiției Litivnenco (PAS) și Olesea Stamate (PAS) – oamenii pe care i-a desemnat Maia Sandu să reformeze justiția din R. Moldova și să obțină statutul deplin de țară candidat.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

 1. Ca cititor ași vrea să știu cine e autorul E ușor a scrie viersuri când nimic nu ai a spune … nu văd cvintesența mâzgâlelii. Nu cred că toată cohorta ”Timpul” sa folosit de aceiași tastatură pentru scrie aceste mâzgâleli socialite.

 2. Este foate bine sa spui adevarul.
  Minciuna are picioare scurte si mai devreme te faci de rahat national si internatiol.
  ..?

 3. Cine spune ca in Moldova nu ieste coruptie,ieste cu pufusor pe botisor…
  Iata,ati auzit de multe ori ca Voronin,Dodon,Batrincea,Tauber sau Sor cu protestatarii lor sa vorbeasca despre lupta cu coruptia ?
  Eu nu iam auzit niciodata … Dar tpti din ei sunt implicati in relatii murdare din urma carora s-au imbogatit.Voronin a devenit si milionar ,bancher,
  o sa lupte el cu coruptia ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *