E-uri periculoase pentru sănătate
Viaţa omului modern este într-atât de dinamică încât aproape nu ne putem lipsi de produsele procesate, procurate la market. Cu un mic efort de atenţie, să încercăm, totuşi, să evităm anumite riscuri. Mai jos, vă prezentăm câteva E-uri periculoase, care ar trebui să vă aprindă „beculeţul roşu”, atunci când le vedeţi indicate pe eticheta unui produs. Majoritatea acestora sunt cancerigene şi ne pot periclita serios sănătatea.
E 621 – glutamatul de sodiu
Acest aditiv e nelipsit în preparatele de tip fast-food. Este folosit pentru a conferi un gust irezistibil hamburgerilor, pizzei, pastelor sau hot-dogului. Dar, atenţie: neurochirurgii americani au depistat o legătură directă dintre decesurile premature cauzate de problemele cardiace şi prejudiciul enorm adus sănătăţii omului de către glutamatul de sodiu şi îndulcitorii artificiali. S-a demonstrat că el acţionează nu numai la nivelul gustului, ci şi al creierului uman, cauzând moartea neuronilor sensibili.
E 951 – aspartamul
E un îndulcitor tot mai des folosit în industria alimentară, însă poate fi sursa a peste 70 de tipuri de boli canceroase. În urma unor recente experimente de laborator s-a constatat că până şi o doză infimă de E 951 cauzează tumori în creierul şobolanilor şi creşte riscul apariţiei leucemiei. Nelipsit în guma de mestecat, produsele zaharoase sau băuturile răcoritoare, aspartamul duce la scăderea imunităţii şi la apariţia bolilor pulmonare, a infecţiilor intestinale şi a căilor urinare, la dureri de cap şi chiar la halucinaţii.
E 250 şi E 251 – nitritul şi nitratul de sodiu
Nitritul de sodiu (sau nitratul de sodiu) este folosit ca un conservant, colorant şi aromatizator în mezeluri, şuncă, carne conservată de vită, peşte afumat şi alte tipuri de carne procesată. Unele studii au găsit o legătura directă între consumul de carne cu aceşti aditivi alimentari şi cancerul la oameni. E-urile respective pot duce la formarea nitrozaminelor care sunt cancerigene, astfel consumul produselor tratate cu aceşti aditivi are consecinţe grave asupra sănătăţii.
E 212 – benzoatul de sodiu
Antiseptic, conservant alimentar, dar şi aditiv care conferă gust unor alimente de calitate slabă. Băuturile răcoritoare cu aromă de citrice conţin o mare cantitate de benzoat de sodiu, de la 25 mg până la 250 ml. Îl mai găsim în lapte, produse din carne, produse de brutărie şi dulciuri. Trebuie să ştiţi că Asociaţia Consumatorilor din Piaţa Comună Europeană îl consideră cancerigen. Deşi în SUA este interzis, în România este permis.
E 330 – acidul citric
Produce afecţiuni bucale. Este prezent în majoritatea sucurilor din comerţ, însă se mai întrebuinţează şi pentru muştar şi conservele din ciuperci.
E 110 – Sunset Yellow
Intră în componenţa sucurilor, dropsurilor, îngheţatei, snacks-urilor, chips-urilor, băuturilor, medicamentelor, conservelor de peşte, prafurilor de budincă colorându-le în galben. Printre efectele sale secundare se mai numără congestia nazală, alergii, dureri abdominale, indigestie, vomă, hiperaciditate. Este interzis în Norvegia.
Elena Sărăteanu
Timpul. Suplimentul Femeia