Eclipsă parțială de soare pe 20 martie. Fenomenul astral va fi vizibil și la Chișinău
La Chișinău, eclipsa va începe la 10.55 și se va încheia la 13.11. Punctul maxim al eclipsei, când Luna va acoperi cea mai mare parte a soarelui, va fi la 12.03, scrie moldova.org.
O eclipsă de Soare se produce atunci când Luna trece printre Soare și Pământ, iar Luna acoperă parțial sau total discul solar.
În România, eclipsa parțială de Soare din 20 martie începe în jurul orei 10:45, are maximul în jurul orei 11:55 și se termină la ora 13:05, având o durată medie de două ore și 20 de minute pentru țara noastră, explică astronomul Adrian Șonka în revista „Vega”, o revistă de astronomie editată de Astroclubul București.
Potrivit acestuia, acoperirea Soarelui de către Lună va varia în funcție de locul observației, fiind mai scăzută în sudul țării și mai ridicată în nord. Procentul de acoperire a discului solar va fi cuprins între 40 și 55%.
Eclipsa parțială de Soare din 20 martie văzută din București
La București, eclipsa parțială de Soare din 20 martie va începe la 10:48, va avea maximul la 11:55 și se va termina la ora 13:04, cu o acoperire a Soarelui de 43%.
Eclipsa de Soare din 20 martie se va vedea totală de la Polul Nord și din regiunile învecinate. Locuitorii Insulelor Feroe vor avea parte de o totalitate de două minute și 30 de secunde, aproximativ aceleași condiții întâlnindu-se și în arhipelagul Svalbard, mai notează astronomul. „Locuitorii din jumătatea de nord a Marii Britanii vor avea o acoperire de peste 90% a Soarelui, condiții similare întâlnindu-se și în nordul Norvegiei. Practic din toată Europa se poate vedea eclipsa, ba chiar și din Nordul Africii și din țările Israel, nordul Iranului, nordul Chinei și jumătatea estică a Mongoliei”, se arată în analiza revistei „Vega”.
Eclipsa parțială de Soare din 20 martie. Cum o observăm
Este foarte important să nu privim eclipsa parțială de Soare din 20 martie fără ochelari de protecție deoarece există riscul de a orbi din cauza luminii puternice.
Aceasta este ultima eclipsă solară totală care va fi vizibilă în Europa până la eclipsa din 12 august, 2026.
sursa: romaniatv.net/moldova.org