Economie

Economia americană a intrat în recesiune tehnică. Urmează o criză economică globală la iarnă?

Economia americană s-a contractat şi în doilea trimestru consecutiv, pe fondul unei înăspriri agresive a politicii monetare din partea Rezervei Federale, potrivit datelor publicate joi, 28 iulie, de Departamentul american al Comerţului.

Noile date ar putea agrava îngrijorările pieţelor financiare că cea mai mare economie a lumii este deja în recesiune, notează Reuters.

Produsul Intern Brut a înregistrat o contracţie de 0,9% în ritm anualizat în trimestrul aprilie-iunie 2022. Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la o revenire a PIB-ului SUA, după contracţia de 1,6% înregistrată în primul trimestru.

Potrivit Wall Street Journal, la contracția economică au contribuit piața imobiliară afectată de creșterea dobânzilor și inflația, care a temperat apetitul de consum al americanilor.

Raportul privind PIB-ul a oferit câteva semne descurajatoare și a subliniat provocările cu care se confruntă economia americană: de la dificultățile companiilor, cele ale consumatorilor dar și volatilitatea lanțurilor de aprovizionare.

În SUA, inflația a atins un nou maxim de patru decenii în al doilea trimestru, erodând puterea de cumpărare a americanilor. Rezerva Federală a răspuns prin creșterea agresivă a ratelor dobânzilor care, la rândul său, au mai răcit piața imobiliară, diminuând investițiile rezidențiale.

Rata șomajului, un barometru cheie al sănătății economice, s-a menținut constant la un nivel scăzut de 3,6% în ultimele patru luni, iar angajatorii au continuat să angajeze într-un ritm consistent. Majoritatea economiștilor se așteaptă ca economia să crească în al treilea trimestru și în 2022 în ansamblu, deși în ultimul timp estimările de creștere s-au mai diminuat.

„Suntem într-o recesiune mai ușoară. Nu cred că suntem într-o recesiune reală. Încetinirea creșterii a fost determinată de inflație și șocuri de preț – pe măsură ce acestea se estompează, ar trebui să re-pornească și creșterea”, a declarat Aneta Markowska, economist șef la Jefferies. Ea se așteaptă ca economia să se extindă cu 1,7% în acest an.

Definiţia tehnică a recesiunii este scăderea pe parcursul a două trimestre consecutiv a Produsului Intern Brut, însă numeroşi economişti, precum şi administraţia Biden, afirmă că economia americană nu este încă în recesiune, având în vedere că există o serie de indicatori mai favorabili. De asemenea, luni, secretara Trezoreriei, Janet Yellen, şi-a exprimat optimismul că Statele Unite vor reuşi să evite o recesiune în următoarele luni, datorită stării de sănătate a pieţei muncii şi a consumului.

National Bureau of Economic Research, organismul responsabil de declararea unei recesiuni în SUA, defineşte recesiunea drept ”un declin semnificativ al activităţii economice care se întinde la nivelul întregii economice, care durează mai mult de câteva luni, şi este vizibil în producţie, ocuparea forţei de muncă, venituri reali şi alţi indicatori”.

Puteţi urmări ştirile Timpul.md şi pe Facebook!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.