Economie

(ECONOMIE) România este primul partener european al R. Moldova

În cadrul discuţiilor, ministrul Vosganian a reiterat propunerea de organizare a unui forum al oamenilor de afaceri cu ocazia Comisiei mixte, la care să participe companiile româneşti şi moldovene interesate de o viitoare colaborare în diferite domenii.

Totodată, aşa cum s-a stabilit şi la întâlnirea de acum două săptămâni cu vicepremierul Republicii Moldova, Valeriu Lazăr, în privinţa transferului de expertiză în domeniul infrastructurii calităţii, ministrul român al Economiei a propus constituirea unui grup de experţi români, care să aibă o primă întâlnire cu reprezentanţi ai părţii moldovene, în prima decadă a lunii septembrie, astfel încât la sesiunea Comisiei mixte să fie prezentate modalităţile concrete de colaborare.

Domeniul infrastructurii calitătii şi evaluării conformităţii este unul din domeniile colaborării economice bilaterale, fiind analizat, cu regularitate, şi reflectat corespunzător în protocoalele sesiunilor comisiilor mixte interguvernamentale de cooperare economică. Colaborarea în domeniul infrastructurii calităţii şi evaluării conformităţii se desfăşoară atât la nivelul ministerelor economiilor din cele două ţări, cât şi la nivelul entităţilor responsabile cu standardizarea, acreditarea, evaluarea conformităţii, metrologia şi securitatea industrială (în baza unor acorduri de parteneriat şi/sau protocoale de cooperare).

Comerţul bilateral a depăşit 1,2 miliarde USD. România este primul partener european al R. Moldova şi al doilea în comerţul exterior al RMD, după Federaţia Rusă. Tendinţa de creştere a comerţului bilateral se menţine şi în anul 2013, acesta fiind cu 7,2% (379,2 mil. USD) mai mare în primele 4 luni comparativ cu perioada similară din 2012, majorare susţinută de intensificarea exportului român cu 16,3% (252,6 mil. USD).

Investiţii – cifrele indică o creştere a interesului mediului de afaceri român şi moldovean în extinderea afacerilor de o parte şi alta a Prutului;
în anul 2012, investiţiile directe române s-au cifrat la 26,7 milioane USD (valoare de 2,1 ori mai mare decât cea înregistată în anul 2011, stocul ajungând la 145 milioane USD;

România ocupă locul 1 după numărul de societăţi cu capital integral sau parţial românesc înregistrate (1370, din care 102 înfiinţate în anul 2012) şi locul 7 după valoarea capitalului românesc subscris, respectiv cca. 145 milioane USD).

Pe primele 4 luni ale anului 2013 au fost înregistrate 33 societăţi cu capital integral românesc şi 12 cu capital mixt.

sursa: gds.ro
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *