Finanţe

(EDUCAȚIE) Noua formulă de finanțare creează dificultăți directorilor de școli cu puțini elevi

O hotărâre, în acest sens, ar urma să fie adoptată astăzi, în cadrul ședinței Executivului. Astfel, fiecare instituție de învățământ va primi finanțe din buget în funcție de numărul de elevi, iar directorii acestora vor avea libertatea de a decide cum vor fi utilizați.

Chiar dacă până la aplicarea noii formule de finanțare la nivel național au rămas mai puțin de patru luni, opiniile managerilor instituțiilor educaționale sunt împărțite. Dacă unii se arată mulțumiți și spun că astfel își permit să investească în dezvoltarea instituției, atunci alții se plâng că au deficit de buget și că sursele financiare sunt mult prea puține față de necesitățile instituțiilor. Cel mai mult se bucură de autonomia financiară instituțiile cu un număr mare de elevi și asta pentru că noua formulă de finanțare se bazează pe principiul – banii urmează elevul. Astfel, dacă un liceu are peste o mie de elevi, iar pentru fiecare elev în anul curent se alocă 6127 lei, teoretic, acesta va beneficia de circa 6,1 mln. lei, iar pentru întreținere se mai adaogă alte peste 400 mii lei. Cu un buget de circa 6,5 mln. lei un liceu poate să-și permită să investească în calitatea studiilor. Nu aceeași soartă o au și instituțiile cu un număr mic de elevi. Spre exemplu, o școală cu mai puțin de 100 de copii va trebui să supraviețuiască cu mai puțin de un milion de lei, în contextul în care aceşti bani trebuie să ajungă pentru plata salariilor, surselor energetice, procurărilor necesare, reparaţiilor ş.a.

Solicitată de TIMPUL Galina Untură, directoarea Liceului „V. Alecsandri” din Călărași, instituție care utilizează doar 70% din infrastructura disponibilă, a declarat: „Această formulă, pentru școlile care au mai puțini elevi decât îi permite infrastructura, creează incomodități. Poate mai târziu, lucrurile se vor schimba, dar pentru început este cam greu, fiecare bănuț îl numărăm ca să ne ajungă. Noi avem libertatea de a gestiona sursele financiare, dar nu prea avem ce gestiona”. Directoarea se plânge că, din cauza tarifelor mari la energia termică a început anul cu deficit bugetar de aproape o jumătate de milion de lei. „În general, nu am simțit o îmbunătățire, asta chiar dacă alocăm bani doar pentru servicii comunale, salarizare și reparație cosmetică”, spune Galina Untură.

Pe de altă parte, alți manageri de instituții se arată nemulțumiți de faptul că formula de calcul nu este, totuși, per capita, ci în baza unui coeficient, și spun că suma de 6127 de lei nu acoperă nici jumătate din cheltuielile anuale pentru un elev. „Pentru un copil din clasele primare se alocă 0,75 la sută din cele peste 6 mii lei, astfel că, dacă în clasele primare am 400 de copii, doar 300 sunt finanțați. Ar trebui să se aloce per elev, pentru că și un copil de clasele primare are nevoie de condiții optime de studiu la fel ca și un copil de gimnaziu sau liceu”, consideră Ana Ivlev, directoarea Liceului Teoretic „M. de Cervantes” din Chișinău. Potrivit ei, calculele realizate de unii experți arată faptul că în anii trecuți pentru un elev se cheltuia anual circa 10 mii de lei, în timp ce sumele alocate sunt în jumătate.

Totodată Lidia Ceban, directoarea Liceului „M.Eminescu” din Căușeni, instituție cu peste o mie de elevi, se arată mulțumită de finanțare și spune că datorită noii formule, aplicată la Căușeni, de acum doi ani, au reușit să schimbe geamurile la unul dintre blocurile de studii, să cumpere mobilier și să doteze cu calculatoare toate sălile de clasă. „Dacă primim finanțare în baza noii formule, per elev, noi avem în ce bază să ne dezvoltăm. Dar colegi de-ai mei, care conduc instituții mici, sunt nemulțumiți pentru că nu le ajung bani. Adevărul este că până la aplicarea noii formule din contul instituțiilor mari se întrețineau cele mici și noi nu puteam să ne dezvoltăm”, spune Lidia Ceban.
Noua metodologie de finanțare a fost pilotată în două raioane: Căușeni și Râșcani în anii 2009-2011. Începând cu 1 ianuarie 2012, noua formulă a fost extinsă în municipiile Chișinău și Bălți și în alte nouă raioane. 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *