Actualitate

Eficiență? Populația R. Moldova scade, dar numărul funcționarilor publici a crescut cu 15% în ultimii ani

La finele anului 2021 în Republica Moldova erau peste 15.400 de funcționari publici, în creștere cu 2,3% față de anul 2020 și cu 15% față de anul 2018, arată Raportul cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public, elaborat și publicat de Cancelaria de Stat.

Potrivit raportului la situaţia din 1 ianuarie 2022, efectivul-limită de personal în autorităţile publice a constituit 49.313 unităţi, dintre care 18.204 unități de funcții publice cu statut general (37%), 19.204 unități – funcții publice cu statut special (39%), 11.905 unități – alte categorii de personal.

Astfel, funcțiile publice constituie circa 4,2% din forța de muncă și 27% din personalul antrenat în sectorul bugetar, se arată în raport.

Cetățeni mai puțini, birocrați mai mulți. Unde-i logica?

Conform celor mai recente studii, de la proclamarea independenței, în 1991, Republica Moldova a pierdut 1,5 milioane de oameni din populația de aproximativ 4 milioane pe care o avea în momentul dezlipirii de URSS.

Cei mai mulți au plecat în ultimii ani. 45.000 de cetățeni pierde Moldova anual, majoritatea tineri activi economic, care caută stabilitate și oportunități pentru a-și clădi viitorul. Cei mai mulți au plecat din regiunea transnistreană, acolo unde, pe lângă sărăcie, populația se confruntă și cu un regim separatist pro-rus, autoritar, bazat pe corupție. 33% din populația din stânga Nistrului (așa-numita Transnistria) a emigrat în ultimii 30 de ani. Din partea dreaptă a Nistrului au plecat pentru totdeauna 26 la sută dintre cetățeni.

Dar nu doar migrația pustiește Moldova, ci și sporul negativ al populației – fenomen ce pare de neoprit. În ultimii cinci ani s-au născut cu 23.000 de moldoveni mai puţini decât au murit. Zece localități din țară sunt deja absolut pustii. Nu mai locuiește nimeni în ele. Nici un om. Alte 50 de sate riscă să le urmeze soarta, având mai puțin de 100 de locuitori.

Din 2010 până în prezent, numărul tinerilor din universitățile din Moldova s-a redus la jumătate. În anul 2006, Moldova avea 128.000 de studenți. Până în 2019, numărul acestora a scăzut la 56.000. În fiecare an, Moldova pierde câte 4500 de tineri cu vârsta cuprinsă între 19 și 24 de ani. Aceștia pleacă peste hotare.

Schimbarea puterii în 2021, după două regimuri cleptocratice, nu a oferit, deocamdată, prea multe motive moldovenilor să vrea să rămână acasă. Guvernarea actuală este nevoită să facă față unor situații de criză fără precedent, inclusiv unei anomalii regionale pe piața energetică, soldată cu dublarea tarifelor pentru populație. Conform sondajelor, 17 la sută din cei rămași în Moldova spun că vor pleca din țară „în perioada imediat următoare” iar 35% susțin că sunt gata să plece în cel mult o jumătate de an. De cele mai multe ori, aceștia își găsesc adăpost în UE – Italia fiind țara cu cei mai mulți moldoveni (aproape 200.000).

R. Moldova în drumul ei spre UE, va fi obligată să facă ordine în sectorul public. Este evident că aparatul de stat este mult supra-dimensionat față de necesitățile cetățenilor, și exagerat de costisitor față de posibilitățile Bugetului.

PAS va trebui să aibă curaj și să elimine balastul din administrația publică (centrala și locală) sau va sfârși precum PLDM, PDM sau PCRM.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *