Spectacole

El apropie muzica de poezie și poezia de muzică

În cadrul ei, compozitorul și-a lansat cartea de acrostihuri „101 poeme”, apărută la Editura „Biodova”, în cadrul colecției „Ideal”. Amintim că, în 2012, la Filarmonica Națională, poetul, prozatorul, folcloristul și compozitorul Constantin Rusnac și-a lansat cartea de acrostihuri „Portrete în timp”, apărută la Editura „Magna Princeps” și ilustrată de artistul plastic Tudor Buzu, stabilit cu traiul, de mai mulți ani, în Cehia. Acrostihurile lui sunt dedicate marilor personalități ale neamului: Grigore Vieru, Nicolae Sulac, Maria Bieșu, Maria Drăgan, Ioana Radu, Mia Braia, Dumitru Matcovschi ș.a.

Pe marginea creației sale s-au pronunțat mai mulți participanți la manifestare. Actorul Grigore Rusu și-a amintit cum, cu 50 de ani în urmă, Constantin Rusnac venea la toate spectacolele Teatrului „Luceafărul”, învățând rolurile pe de rost. Rectorul Universității Tehnice din Moldova, acad. Ion Bostan, a povestit despre faptul că, atunci când compozitorul era rector al Conservatorului de Stat, au fost împreună la un stagiu în Statele Unite ale Americii, unde, timp de mai bine de o lună, l-a admirat în calitate de bucătar. „A fost pasionat și de matematică. Este un om de o omenie rară, o mare personalitate, un veritabil exponent al culturii noastre naționale”, a afirmat acad. Ion Bostan.

Poetul și deputatul Ion Hadârcă și-a construit discursul într-un mod neobișnuit. „E greu să reprezinți o generație a contrabasiștilor într-un timp al contrabandiștilor. Constantin Rusnac este un Columb al nostru, care navighează cu o hartă foarte clară și precisă a valorilor, prin muzică și poezie. Constantin Rusnac realmente face parte din cohorta elitelor noastre culturale, care au dus la îmbogățirea culturii naționale. El s-a apropiat foarte responsabil, selectând din creația celor mai reprezentativi poeți. Acrostihul este un gen complicat, pe care Constantin Rusnac l-a consacrat. Este un poet autentic care, în egală măsură, stăpânește metafora, parabola, muzicalitatea care vine din etosul popular”, a remarcat Ion Hadârcă. El a opinat că ar fi bine ca el să vină în sala parlamentului să evolueze în fața deputaților, ca să-i mai cumințească.

La rândul său, președintele Uniunii Muzicienilor, Aurelian Dănilă, a menționat că omagiatul este un prieten foarte devotat. La Liceul de Muzică „Ciprian Porumbescu” a învățat într-o clasă cu compozitorul Constantin Rusnac. „Puțini știu că maestrul a fost un excelent contrabasist. Datorită acestui instrument muzical, Constantin Rusnac a fost de mai multe ori peste hotarele țării”. Au mai vorbit Ion Cuzuioc, Renata Verejanu, directorul bibliotecii, Alexe Rău, acad. Vasile Micu, iar Margareta Ivanuș, Silvia Goncear, Gicu Cimbir, Cristina Pintilie și Ilie Văluță i-au cântat cu drag omagiatului.

Născut la Trebisăuți, Briceni, Constantin Rusnac este maestru în artă, laureat al Premiului de Stat, profesor universitar și, din 1993 – secretar general al Comisiei Naționale a R. Moldova pentru UNESCO.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *