Elena Butucel: „Bibliotecarul rămâne, totuşi, a fi omul erei virtuale”

După facultate, Elena Butucel e angajată în cadrul Bibliotecii municipale „B. P. Hasdeu”. Între 1991 şi 1993 a fost directoarea Bibliotecii pentru copii „A. Donici”, iar din 1993 este directoarea Bibliotecii publice „Ovidius” din capitală, ambele fiind filiale ale bibliotecii municipale.
Fire deosebit de inteligentă şi comunicativă, Elena Butucel este considerată, pe bună dreptate, brandul Bibliotecii municipale „B. P. Hasdeu”. În afară de munca profesională, mai desfăşoară o activitate obştească intensă, fiind preşedintele sindicatului Direcţiei cultură a mun. Chişinău. „Printre priorităţile de bază în activitatea mea este automatizarea proceselor de bibliotecă, concepută ca o imperativitate de a răspunde aspiraţiilor chişinăuienilor, exigenţelor societăţii informaţionale în formare, care oferă noi modalităţi de stocare, regăsire şi livrare a informaţiei”, afirmă Elena Butucel.
În cadrul bibliotecii a realizat mai multe proiecte ce ţin de promovarea cărţii şi a lecturii. „Lecturile verii”, Cenaclul „Ovidius”, „Clubul tinerelor talente”, Clubul de spiritualitate creştin-ortodoxă „Lumină Lină”, programul de divertisment „Caleidoscopul copiilor”, „Săptămâna uşilor deschise” – sunt doar câteva dintre acestea. Un proiect foarte important este „Biblioteca@utilizatorul”, finanţat de Fundaţia „Soros”. El ţine de implementarea tehnologiilor informaţionale şi a permis instituţiei să ofere mai multe servicii de bună calitate.
Biblioteca a editat mai multe biobibliografii, precum ar fi cele despre viaţa şi activitatea scriitorilor Victor Dumbrăveanu, Nicolae Rusu, Vladimir Rusnac, Agnesa Roşca, a biologului Petru Cocârţă, a familiei de intelectuali Grama, dar şi catalogul „Publicaţii ovidiene în bibliotecile Chişinăului”, o culegere de maxime din opera poetului latin Ovidiu, volumul „Sub semnul istoriei: cărţi vechi şi rare în colecţia Bibliotecii „Ovidius” ş.a.
„Bibliotecarul rămâne a fi, totuşi, omul erei virtuale. E omul care mediază raportul cu reţelele sociale şi cu inima, care poate oferi cetăţenilor multe oportunităţi de dezvoltare. Îmi propun să păşesc cu îndrăzneală în lumea virtuală, conştientizând că am foarte mult de muncit. În cel mai scurt timp mi-aş dori achiziţionarea tehnologiilor cât mai performante pentru îmbunătăţirea serviciilor: dezvoltarea serviciilor bazate pe web 2.0; digitizarea documentelor; modernizarea serviciilor online. Ca punct de pornire este transformarea acestora în servicii interactive, bazate pe o comunicare constant activă cu noua generaţie de utilizatori. Accentul rămâne pus pe dezvoltarea bibliotecii în era digitală”, mai constată Elena Butucel.