Internațional

Erdogan amenință Grecia că rachetele turcești pot ajunge la Atena: „Dacă nu vă păstrați calmul, o țară ca Turcia va trebui să facă ceva”

Turcia a avertizat Grecia că o rachetă ar putea lovi capitala elenă dacă „nu vă păstrați calmul”, intensificându-și și mai mult retorica împotriva Greciei, relatează Politico.

„Acum am început să ne fabricăm propriile rachete”, a declarat președintele turc Recep Tayyip Erdogan în timpul unui discurs susținut duminică la Samsun, în nordul Turciei. „Bineînțeles, această producție îi sperie pe greci. Când spui «Tayfun», grecii se sperie și spun: „Va lovi Atena”. Ei bine, bineînțeles că o va face”.

Tayfun este o rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune dezvoltată de Turcia. Racheta, care a fost testată în octombrie deasupra Mării Negre și a lovit o țintă la o distanță de aproximativ 560 de kilometri, o rază de acțiune mai mult decât dublă față de cea a rachetelor actuale din arsenalul Turciei.

„Dacă nu vă păstrați calmul, dacă încercați să cumpărați ceva [pentru a vă înarma] de aici și de acolo, din America până în insule, o țară ca Turcia nu va fi un spectator. Trebuie să facă ceva”, a declarat Erdogan.

Turcia și-a intensificat retorica împotriva Greciei în ultimele luni, pe fondul a ceea ce Ankara consideră a fi o consolidare militară tot mai mare pe insulele grecești din Marea Egee, aflate în apropierea coastei Turciei. Într-o amenințare repetată și subtil voalată, Erdoğan a spus: „Putem coborî brusc într-o noapte, când va veni momentul”.

Săptămâna trecută, ministrul turc de externe Mevlüt Çavușoğlu a avertizat Grecia să înceteze să mai militarizeze insulele din Marea Egee, în caz contrar Ankara „va lua măsurile necesare pe teren”.

În ciuda faptului că sunt aliați în cadrul NATO, țările vecine sunt în dezacord de zeci de ani din cauza mai multor dispute bilaterale, inclusiv a granițelor maritime, a revendicărilor suprapuse asupra platformelor lor continentale și a disputei de lungă durată privind Cipru.

La începutul acestui an, Grecia a făcut apel la aliații săi occidentali să pună capăt retoricii incendiare a Turciei sau riscă o altă situație în Ucraina.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Perfidul Albion este vinovat că s-a permis Turciei să rămînă pe teritoriul Europei, după destrămarea Imperiului Otoman. Trebuie sporit efectul cutremurelor din Turcia, producînd cîteva mari cutremure artificiale, ca să distrugă Ankara și cîteva mari orașe din Marea Neagră și Marea Mediterană! Turcia s-a obrăznicit prea tare! Să fie trimisă în Mongolia, de unde a venit!

    1. Domnule colonel, slabe sanse ca otomanii sa incerce o figura ca in ’74. Astazi, s-ar putea arde. Apoi, nu degeaba au fost exclusi din programul F 35.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *