Externe

„Este dezgustător”. Ucrainenii, revoltați după premierea cu Oscar a documentarului „Navalnîi”: „Nu este un erou. Este un imperialist, care i-a numit pe georgieni „rozători” și a susținut anexarea Crimeii”

Mai ucraineni critică în termeni duri premierea cu Oscar a documentarului „Navalnîi”, inspirat de opozantul rus al lui Putin aflat în acest moment într-o închisoare din Rusia.

Înalți oficiali de la Kiev și-au exprimat nemulțumirea încă înaintea ceremoniei decernării premiilor. Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a calificat drept un „exemplu de ipocrizie” faptul că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski nu a fost invitat să ia cuvântul pe scena celui mai important eveniment din lumea show-biz-ului, scrie Ziarul Național.

Ulterior galei de la Los Angeles, în Ucraina criticile s-au amplificat, în contextul în care documentarul „Navalnîi” a fost recompensat cu marele premiu.

„Este dezgustător din punct de vedere moral. Președintele ucrainean a fost refuzat de către organizatori să vorbească la eveniment. Întotdeauna am crezut că Hollywood-ul are în vedere promovarea păcii, dar acum sunt de părere că este doar o simplă afacere. Un film despre „opozantul” rus Navalnîi a câștigat Oscarul pentru cel mai bun documentar. În aceeași categorie a fost nominalizată și producția „A House Made of Splinters”, despre soarta copiilor din Donbas în timpul războiului declanșat de Rusia, care evident că nu a câștigat.

Deși președintelui Ucrainei i s-a refuzat scena, soția și copiii lui Navalnîi au fost acolo pentru a vorbi. Și, desigur, au proclamat cu voce tare că vor încetarea războiului din Ucraina! (n.r. – construcție sarcastică a autorului). Nu, nu au! Au strigat, în schimb, „Rusia liberă!”. Nu ar putea să le pese mai puțin de viețile ucrainenilor. Nu în ultimul rând: Navalnîi nu este un erou. Este un imperialist, la fel ca majoritatea rușilor. A participat la mitingurile extremei dreapta, alături de ultranaționaliști. I-a numit pe georgieni „rozători” și a susținut anexarea Crimeii. Navalnîi nu este un erou și nici un prieten al Ucrainei”, a scris revoltat pe pagina de Twitter profesorul ucrainean de economie Roman Șeremeta, un colaborator al publicației Forbes.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *