Externe

„Este timpul pentru război”: Israelul cere evacuarea nordului Gaza. O intervenție militară la sol ar putea fi iminentă

Acum este „timpul pentru război”, a declarat șeful armatei israeliene, în timp ce Tsahal a continuat joi, 12 octombrie, să desfășoare tancuri în apropierea Fâșiei Gaza, în vederea pregătirii unei operațiuni terestre de amploare pentru „eradicarea” Hamas, care controlează enclava palestiniană dens populată, transmite agenția Reuters.

Vineri dimineață, armata israeliană le-a cerut locuitorilor din orașul Gaza, situat în nordul enclavei, să plece spre sudul teritoriului, indicând că va continua să „opereze în mod semnificativ” în zonă, o declarație care sugerează că o intervenție militară la sol este iminentă.

De asemenea, Tsahal i-a avertizat pe locuitorii din Gaza să nu se apropie de gardul de la frontiera cu Israelul, spunându-le locuitorilor că vor putea reveni în orașul Gaza „doar” după un alt anunț în acest sens.

Organizația Națiunilor Unite a declarat anterior că a fost informată de armata israeliană că aproximativ 1,1 milioane de palestinieni care trăiesc în nordul Fâșiei Gaza trebuie să se mute în sudul enclavei în termen de 24 de ore. Un purtător de cuvânt al ONU a declarat că ONU consideră acest lucru imposibil „fără consecințe umanitare devastatoare”.

În încercarea de a obține sprijin, guvernul israelian a arătat secretarului de stat american Antony Blinken, care a sosit joi pentru discuții în regiune, și miniștrilor apărării din NATO imagini grafice cu copii și civili uciși de Hamas în atacurile din weekend asupra orașelor israeliene din apropierea Gaza.

„Aceasta este pur și simplu depravare în forma sa cea mai inimaginabilă”, a declarat Antony Blinken, spunând că a văzut imagini cu un copil „ciuruit de gloanțe”, soldați decapitați și tineri arși de vii în vehiculele lor. „Acest lucru este într-adevăr dincolo de tot ceea ce putem înțelege”, a adăugat el.

Israelul a promis o „răzbunare teribilă” pentru atacul de la sfârșitul săptămânii trecute, cel mai sângeros comis de combatanți palestinieni din istoria Israelului.

Potrivit televiziunii publice Kan, ultimul bilanț al atacului se ridică la peste 1.300 de morți. Zeci de israelieni și cetățeni străini au fost răpiți de Hamas și sunt ținuți ostatici în Gaza; autoritățile israeliene spun că au identificat 97 dintre acești ostatici.

De atunci, armata israeliană a efectuat lovituri aeriene de o intensitate fără precedent împotriva Gaza, unde locuiesc 2,3 milioane de oameni, distrugând cartiere întregi. Enclava a fost plasată sub asediu și sub o blocadă „totală”.

Potrivit autorităților din Gaza, peste 1.500 de palestinieni au fost uciși de când Israelul a început atacurile de represalii.

Blinken, turneu în regiune

Antony Blinken a cerut statului evreu să dea dovadă de reținere, reafirmând în același timp sprijinul Statelor Unite. „Vom fi întotdeauna alături de voi”, a spus el.

Secretarul de stat american își va continua deplasările în regiune cu scopul de a împiedica escaladarea conflictului. El urmează să se întâlnească vineri, în Iordania, cu regele Abdullah și cu șeful Autorității Palestiniene cu sediul în Cisiordania, Mahmoud Abbas. De asemenea, el intenționează să viziteze Qatar, Arabia Saudită, Egipt și Emiratele Arabe Unite.

Iranul, un susținător al grupării palestiniene, a avertizat prin intermediul ministrului său de externe că noi crime împotriva palestinienilor vor da naștere la un răspuns din partea „restului axei”, prin care se înțelege axa de rezistență formată din Teheran, facțiunile armate palestiniene, Siria, mișcarea armată libaneză Hezbollah și alte grupuri.

Hossein Amirabdollahian a adăugat că Israelul și aliații săi vor fi responsabili pentru consecințe, denunțând drept „crime de război” strămutarea palestinienilor și întreruperea apei și electricității în Fâșia Gaza.

Teheranul, care a salutat atacul Hamas asupra Israelului, neagă orice implicare directă.

Șeful armatei israeliene, generalul Herzi Halevi, a declarat că se vor trage lecții în timp util din deficiențele de securitate care au făcut posibil atacul din Gaza. „Vom învăța, vom investiga, dar acum este timpul pentru război”, a spus el.

Începând de sâmbătă, Washingtonul a furnizat Israelului un ajutor de securitate suplimentar, inclusiv muniții, și a adus un portavion mai aproape de țară. Alte țări occidentale, precum Marea Britanie, au anunțat măsuri de securitate în regiune.

Hamas i-a îndemnat pe palestinieni să se ridice în această vineri în semn de protest față de loviturile israeliene asupra Fâșiei Gaza, făcând apel la demonstrații spre moscheea Al Aqsa din Ierusalimul de Est și la ciocniri cu trupele israeliene în Cisiordania ocupată.

În încercarea de a demonstra unitatea Israelului în lupta sa împotriva Hamas, Knesset-ul a aprobat joi seara intrarea în funcție a guvernului de urgență de uniune națională format de premierul Benjamin Netanyahu și de liderul opoziției de centru, Benny Gantz, fost ministru al apărării.

Dezastru umanitar

Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a declarat joi că generatoarele de urgență care alimentează spitalele din Gaza ar putea înceta să mai funcționeze în câteva ore. Programul alimentar mondial al ONU (PAM) a avertizat asupra unei grave penurii de alimente și apă potabilă.

„Dezastrul umanitar cauzat de această escaladare este abominabil și implor părțile implicate să reducă suferința civililor”, a declarat directorul CICR pentru regiune, Fabrizio Carboni.

Curtea Penală Internațională (CPI) a declarat că are jurisdicție asupra unor posibile crime de război comise de Hamas și de israelieni în Fâșia Gaza.

Acest conflict alimentează temerile legate de securitate în Europa, unde tensiunile cresc de câteva zile. La Paris, poliția a folosit gaze lacrimogene și un tun cu apă pentru a dispersa o mulțime care se adunase în sprijinul palestinienilor. Ministrul francez de interne, Gérald Darmanin, le-a cerut prefecților să interzică toate manifestațiile pro-palestiniene din țară.

Într-un discurs televizat, președintele Emmanuel Macron a declarat că 13 cetățeni francezi au fost uciși în atacul Hamas și alți 17, inclusiv copii, sunt dați dispăruți. „Împărtășim durerea Israelului”, a spus el.

La Amsterdam și la Londra, unele școli evreiești au fost nevoite să își închidă temporar porțile din motive de securitate.

În Statele Unite, forțele de ordine au declarat că intenționează să sporească securitatea în această vineri la New York și Los Angeles, în special în apropierea sinagogilor.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă, John Kirby, a declarat, de asemenea, că Washingtonul va organiza începând de vineri zboruri pentru repatrierea cetățenilor americani din Israel, dacă aceștia doresc acest lucru.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *