Ești artist emerit? Poftim 25 de lei!
Cu un an înaintea acestui incident, pe masa ministrului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Valentina Buliga a ajuns o scrisoare din partea unui domn, și el artist emerit și artist al poporului, în care scria următoarele: „Timp de 20 de ani, din 1992 și până în prezent, alocațiile la pensie pentru cetățenii cu distincții de stat nu au fost revizuite. Pentru titlul de artist al poporului se alocă lunar 50 de lei, iar pentru artist emerit – 25 de lei. Aceasta se întâmplă în condițiile în care pensiile sunt destul de modeste, iar prețurile cresc zi de zi”. Scrisoarea aparține lui Florin Câșlaru, artist emerit al Republicii Moldova, care a lucrat timp de 20 de ani solist la Filarmonică, apoi la radioteleviziunea de stat, iar acum este pensionar. Artistul era susținut de alți 42 de oameni emeriți sau maeștri în artă.
Drept răspuns, viceministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Ana Vasilachi, a afirmat că, în conformitate cu Regulamentul cu privire la modul de stabilire și plată a alocațiilor nominale de stat pentru merite deosebite față de stat, un document cu o vechime de 11 ani, alocațiile respective se aprobă conform prevederilor Legii cu privire la veterani, de aceeași vechime. „La moment anumite majorări ale cuantumului alocațiilor nominale de stat pentru merite deosebite nu pot fi efectuate, deoarece, în conformitate cu art. 131 din Constituția Republicii Moldova, nicio cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanțare”, spunea Ana Vasilachi. Mai mult, viceministrul promitea că, în cazul în care vor fi identificate mijloacele financiare necesare pentru majorarea acestor prestații, se va înainta un proiect în acest sens.
25 de lei vs. ajutoare materiale pentru deputați
„Cel mai supărător este că atunci când deputații au ieșit în vacanță, ei au primit ajutoare materiale ca să se odihnească, de parcă ar fi foarte săraci. Asta în timp ce fiecare al doilea are o afacere, iar noi avem o mizerie de pensie și 25 de lei adaos la pensie. Este culmea!”, spune Florin Câșlaru, care ar vrea să se afle cum parlamentul are grijă de oameni cu merite deosebite și cu distincții de stat. „Nu aveți fonduri? Micșorați numărul de deputați! 101 deputați la 3 milioane de oameni e prea mult”, adaugă acesta.
Conform Casei Naționale de Asigurări Sociale, în 2013, din bugetul de stat s-au scos 275176,6 mii lei pentru achitarea tuturor alocaţiilor lunare nominale de stat. Asta în timp ce, în 2014, deputații au primit deja câte cel puţin 18.900 lei drept indemnizaţie de concediu. Iar pentru vacanța de vară, parlamentarilor le-a fost achitată indemnizaţia de concediu și un ajutor material. Preşedinţii de comisii parlamentare au primit în jur de 20.500 lei, iar conducerea legislativului – aproximativ 23 de mii lei.
Cine primește mai mult?
Distincţiile de stat sunt instituite de către parlament, așa cum prevede Constituţia RM, şi sunt acordate prin decrete prezidenţiale, care ulterior sunt făcute publice. Ele includ ordine, medalii şi titluri onorifice, conferite în semn de recunoştinţă şi apreciere a unor persoane fizice şi juridice, care s-au evidenţiat prin merite deosebite pe timp de pace, în perioada operaţiunilor militare, dar și în activitatea profesională.
Toți deţinătorii de distincţii beneficiază de un adaos suplimentar la pensie. Astfel, în cazul celor care au fost decoraţi cu „Ordinul Republicii” şi ordinul „Ştefan cel Mare” alocaţia este de 500 de lei. Pentru cei care deţin celelalte ordine alocaţia constituie 50 de lei. Iar persoanele care au fost menţionate de-a lungul vieţii cu medalii şi titluri onorifice vor primi suplimentar la pensie 25 de lei mai mult. Aceste beneficii băneşti au fost stabilite demult. Excepţie fac doar „Ordinul Republicii” şi ordinul „Ştefan cel Mare”, pentru care în primii ani de independenţă se alocau doar 50 de lei, iar în prezent suma este de zece ori mai mare.
Precizăm că în R. Moldova sunt acordate şapte tipuri de ordine („Ordinul Republicii”, ordinul „Ştefan cel Mare”, ordinul „Bogdan Întemeietorul” (introdus în decembrie 2008), „Ordinul de Onoare”, ordinul „Gloria Muncii”, ordinul „Recunoştinţă Patriei” şi ordinul „Credinţă Patriei”, clasele I, II şi III); cinci tipuri de medalii („Meritul Militar”, „Pentru Vitejie”, „Meritul Civic”, „Mihai Eminescu” şi „Nicolae Testemiţanu”) şi şase titluri onorifice („Artist al Poporului”, „Maestru în Artă”, „Maestru al Literaturii”, „Om Emerit”, „Artist Emerit”, „Meşter-Faur”).
Mijloacele financiare pentru confecţionarea distincţiilor de stat sunt luate din Fondul de rezervă al guvernului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!