Eşti demnă de laudă, deci… acceptă complimentele
Înainte de toate, renunţă să răspunzi cu „N-a fost mare lucru” sau „Doar am făcut ce trebuie să fac”. Genul acesta de răspunsuri poate deveni obositor pentru „complimentator”. În plus, îl faci pe om să-şi piardă răbdarea şi să renunţe cu totul la a-ţi mai adresa laude.
Acceptă-ţi reuşitele cu mândrie. Nu norocul sau bunăvoinţa celor din jur te-au ajutat să faci ceva demn de laude şi de complimente, ci propriul tău efort şi gradul ridicat de implicare.
Fii recunoscătoare. Un compliment e un dar. Nu ai refuza cadoul primit de la un prieten, nu?
Fii sinceră şi optimistă în ceea ce priveşte viitorul. Alegând să nu accentuezi părţile negative, nu înseamnă că nu poţi fi sinceră în legătură cu zonele unde mai trebuie să lucrezi. Un simplu „mai am de rezolvat aia şi aia, dar mă bucur să văd că sunt pe calea cea bună” e suficient. Nu face pe cineva să simtă că şi-a risipit efortul de a te complimenta, spunându-i că lucrul pentru care te laudă este sortit eşecului oricum.
Admite că ai avut şi tu contribuţia ta. Probabil că nu eşti singura care merită complimentată în urma unui proiect bine făcut, şi e bine să menţionezi asta, dar ţine minte că şi tu eşti o parte a succesului grupului. Nu spune: „Bine, Elena şi Andrei s-au ocupat mai mult”, ci „Mulţumesc, sunt sigură că Elena şi Andrei, cu care am lucrat la proiect, se vor bucura să audă asta”.
Urmează exemplul. Dacă e aplicabil, oferă-te să o implici pe persoana care te laudă în succesul tău. „Mulţumesc, Olga. Încurajările tale mă ajută foarte mult întotdeauna”.
Fii graţioasă. Nu-i uşor să faci un compliment. Aşa că, atunci când cineva depune acest efort pentru tine, acceptă-l cu uşurinţă şi graţie. Răspunde-i cu aceeaşi monedă dacă merită. Arată-i omului că-l apreciezi pentru că… te apreciază.
psihologie@timpul.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!