CSI / Rusia

Estonia nu va tolera niciun fel de prezenţă militară neidentificată: Militarii vor trage fără avertisment în aşa-zişii „omuleţi verzi” ruși

„Dacă persoane fără însemne militare vor comite atacuri teroriste în ţară dvs., va trebui să trageţi,” – a declarat comandantul Forţelor de Apărare din Estonia, generalul Riho Terras, într-un interviu cu Financial Times.

Rusia a folosit militari fără însemnele vreunei armate pentru a ocupă Crimeea. Aşa-numiţii „omuleţi verzi” au fost denumiţi de presă rusă „forţe de auto-apărare din Crimeea”, deşi mass media occidentală a dedus imediat că este vorba despre trupe ale armatei ruse. Deşi preşedintele rus Vladimir Puţin a negat implicarea armatei ruse în evenimentele din Crimeea, mai târziu el a confirmat faptul că soldaţii din Federaţia Rusă au ocupat obiectivele de stat din Crimeea şi au fost în spatele organizării referendumului.

Riho Terras declara că Estonia şi vecinii săi – nu sunt Ucraina, dar că estonienii „au o foarte bună cunoaştere a ceea ce se întâmplă în Rusia, şi vor fi gata.” El a spus că apariţia „omuletilor verzi” este un semn de „război hibrid”, care „nu reprezintă nimic nou.”

El a reamintit, de asemenea, principiul apărării colective în memorandumul NATO şi a declarat că Alianţa trebuie să fie pregătită să apere pe oricare dintre ţările membre. Potrivit lui, este important că autorităţile ruse să ştie acest lucru.

Generalul Terras a cerut ţărilor din NATO să menţină cheltuielile de apărare, pentru că orice tăiere din bugetul de stat afectează securitatea altor membri NATO. El a sugerat că ţările NATO să menţină cheltuielilor pentru apărare la cel puţin 2% din PIB, şi a critică Marea Britanie, care a anunţat că va reduce cheltuielile de apărare.

În Estonia, recent au fost finalizate exerciţiile militare la scară largă, care au implicat 13 mii de militari.

Totodată, conducerea militară a Estoniei, Letoniei şi Lituaniei a pregătit o cerere oficială pentru desfăşurarea de baze NATO în regiune. „Această este o solicitare pentru a formă o nouă unitate după modelul Brigăzii de la Berlin, care, în timpul Războiului Rece a staţionat în Germania,” – a declarat Terras pentru publicaţia The Times.

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *