Actualitate

Europa a intrat oficial în recesiune

Zona euro va suferi prima recesiune din ultimii trei ani, economia bătrânului continent urmând să se contracte pentru al doilea trimestru consecutiv. Analiştii prevăd o redresare uşoară la începutul anului 2024.

Zona euro va suferi prima recesiune din ultimii trei ani, economia bătrânului continent urmând să se contracte pentru al doilea trimestru consecutiv, potrivit unui sondaj Bloomberg realizat în rândul analiştilor, scrie Ziarul Fiannciar.

Contracţia de 0,1%, care a fost anunţată pentru finalul anului curent, confirmă proiecţiile anterioare ale analiştilor potrivit cărora producţia va rămâne neschimbată. O redresare uşoară este aşteptată la începutul anului 2024.

”Este puţin probabil să ne aflăm la începutul unei schimbări pozitive”, a declarat Joerg Angele, economist la Bantleon Bank. „Turbulenţele economice rămân prezente şi agresive, în special cele care au generate de creşterea masivă a ratelor dobânzilor.”

Slăbiciunea zonei euro este condusă de Germania, cea mai mare economie a Europei. Afectată de o criză bugetară şi de o cerere globală slabă, se aşteaptă ca Germania să înregistreze o scădere de 0,2% în trimestrul al patrulea – rezultate care vor depăşi scăderea de 0,1% prevăzută iniţial.

Rezultatele sondajului contrastează cu previziunile din noiembrie ale Comisiei Europene, care ilustrau faptul că economia zonei euro, formată din 20 de ţări, va reîncepe să crească în acest trimestru, ajutată de o scădere abruptă a inflaţiei şi de o piaţă a locurilor de muncă robustă.

Deşi politica monetară mai strictă a reprezentat un obstacol major, recenta încetinire a creşterii preţurilor de consum a surprins atât pieţele, cât şi factorii de decizie politică, determinând Banca Centrală Europeană să reducă dobânzile începând de primăvara anului viitor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

comentarii

  1. Foarte critica situatia UE Adrian Popa. Iti dai seama sa scada cu 0.2% PIB-ul Germaniei de care atarna atatea tari din UE dar si Rusia ! Eu in locul vostru as inchide pravalia definitiv si m-as retrage in dacha personala de langa Moskva ca nici acolo nu poate sta omul linistit ca poate sughita si moare sau se ineaca in balta la pescuit. Doamne fereste si ocroteste !

  2. Popescule, ai preluat sau imprumutat asa-zisa stire de la colegii vostri de la mediafax, cu care impartasiti aceleasi idealuri. Lingurari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *