Europenii

Europenii revin la turismul făcut acasă

Sectorul turistic reprezintă 10% din PIB-ul UE şi ocupă 12% din forţa de muncă. Parlamentul propune identificarea unor criterii de calitate comune statelor membre, reduceri de TVA pentru produsele turistice şi crearea unui „card european al turistului”, pentru a atrage loialitatea turistului care călătoreşte în Europa dintr-unul dintre statele membre sau din state terţe, prin furnizarea de informaţii care să includă o listă a drepturilor, reducerilor şi serviciilor. Conform Eurostat, „în 2010, rezidenţii UE au făcut peste un miliard de excursii, dintre acestea 800 de milioane fiind în ţara de rezidenţă (77%) şi aproximativ 250 de milioane de excursii în străinătate (23%); dintre excursiile scurte, 90% au avut destinaţii interne (pentru excursiile lungi, procentul este de 59%)”. Doar rezidenţii din Olanda, Slovenia, Belgia şi Luxemburg au tendinţa să-şi petreacă vacanţele în străinătate. Cele mai populare destinaţii turistice europene sunt Spania, Italia şi Grecia (însumând aproape jumătate din nopţile petrecute de persoane nerezidente în UE 27).

Europenii ne invită la Parlamentarium

La 14 octombrie, ora 10.00, se va deschide Planetarium – noul centru pentru vizitatori al Parlamentului European, care va permite o incursiune în activitatea deputaţilor europeni, oferind informaţii în 23 de limbi. Un ghid electronic multimedia va arăta drumul în expoziţia modernă care prezintă trecutul, prezentul şi viitorul Parlamentului European al Uniunii Europene. „Expoziţia arată că Europa a făcut un drum lung, supravieţuind după două războaie mondiale, reunind continentul scindat şi având în comun acum un proiect politic ce va prospera şi va depăşi provocările cu care ne confruntăm astăzi”, a spus preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek.

Europenii vor afla sexul copilului doar la naştere

Printr-un proiect de lege care aparţine Comitetului pentru Egalitatea Şanselor, o instituţie aflată în subordinea Comisiei Europene, se solicită Parlamentului European ca doctorii să nu le mai comunice viitorilor părinţi sexul copiilor. Iniţiativa ar fi motivată de faptul că, mai ales în unele state din fosta URSS, s-au înregistrat cazuri în care mamele fac avort atunci când li se spune că sexul copilului este feminin. Iniţiativa are ca scop evitarea avortului în cazul în care genul copilului nu e cel dorit de părinţi. Cu toate acestea, specialişti români în obstetrică-ginecologie consideră că proiectul nu este util, pentru că sexul unui bebeluş se află cu siguranţă după 20 de săptămâni, moment în care avortul este interzis. „Avortul se poate face până în 12-14 săptămâni. La acest moment nu se poate şti sexul unui făt decât pe baza unei presupuneri. Pe la 20 de săptămâni poţi afla care e sexul copilului cu exactitate. Aşa că nu văd rostul unei astfel de iniţiative. Trebuie că acest proiect să fie studiat mai atent, dar în modul cum este prezentat acum nu are niciun rost”, afirmă ei. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *