Externe

Evacuarea apărătorilor ucraineni de la Azovstal continuă. Kievul asigură că va face ”tot ce e posibil și imposibil” pentru a-i salva pe toți

Rezistența la Azovstal a ajuns la sfârșit și soarta a sute de apărători ucraineni este sub semnul întrebării. Cei care s-au predat și au fost transferați pe teritoriul controlat de ruși riscă să fie judecați și executați. În oțelărie încă mai sunt oameni. Kievul nu vorbește despre numărul exact al acestora, spunând că este vorba despre informații sensibile. Oficialii ucraineni asigură că fac ”tot posibilul și imposibilul” pentru a-i salva pe toți. Armata spune că a ordonat evacuarea completă, punând astfel capăt asediului din Mariupol, cea mai sângeroasă bătălie din Europa din ultimele decenii. Trofeul Rusiei, portul de la Marea Azov, este o ruină.

Vladimir Kliciko cere Comitetului Internaţional Olimpic să excludă sportivii ruși

ACTUALIZARE 10.15 Ucraineanul Vladimir Kliciko, fost campion mondial de box la categoria grea, a făcut un apel către Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) să interzică participarea sportivilor ruşi la competiţii, în urma invaziei armatei ruse în ţara sa, informează Reuters.

Organismele de conducere ale sportului la nivel mondial au decis să suspende sportivii ruşi şi belaruşi după debutul invaziei, în luna februarie, în timp ce CIO a recomandat ca sportivii din cele două ţări să nu ia parte la competiţii internaţionale sau să concureze sub drapel neutru.

Vladimir Kliciko, al cărui frate Vitali este primarul Kievului, s-a înrolat în armata ucraineană de rezervişti, la scurt timp după ce trupele ruse au pătruns în Ucraina. “CIO ar trebui să interzică acum echipa Rusiei. Războiul are loc acum, ei nu pot participa la următoarele Jocuri Olimpice, ei nu pot participa la niciun eveniment sportiv, pentru că acest război este reprezentat de Rusia”, a declarat fostul pugilist în cadrul emisiunii “Piers Morgan Uncensored”, difuzată de Fox Nation.

“Faptele vorbesc mai tare decât vorbele. Izolarea, iar această izolare vorbeşte mai tare decât orice cuvânt sau orice rând pentru că izolarea este dureroasă”, a adăugat Vladimir Kliciko. “Va fi dureros pentru sportivi, pentru economie, va fi dureros pentru oricine şi pentru toţi cei implicaţi alături de Rusia”, a adăugat el, citat de Agerpres.

Luni, membrii ruşi ai CIO au primit permisiunea de a participa la sesiunea Comitetului Internaţional Olimpic din această săptămână, forul olimpic spunând că aceştia nu sunt reprezentativi pentru ţara lor.

Moment istoric. Suedia și Finlanda și-au depus azi candidaturile la NATO

ACTUALIZARE 9.40 Finlanda şi Suedia și-au depus astăzi, împreună, candidaturile pentru aderarea la NATO. Cele două ţări nordice renunță astfel la politica de nealiniere, în urma invaziei ruse în Ucraina.

După aprobarea cu o majoritate zdrobitoare, de peste 95%, a parlamentului finlandez, toţi paşii au fost făcuţi pentru depunerea simultană a cererilor de aderare ale celor două ţări la sediul Alianţei de la Bruxelles.

Ambasadorii celor două țări la NATO s-au întâlnit cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru a transmite cererile de aderare. „Acesta este un moment istoric, într-un moment istoric pentru securitatea noastră”, a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a primit cererile de aderare prezentate de ambasadorii celor două ţări.

Ministerul britanic al Apărării: Rusia se confruntă cu probleme semnificative în ce privește resursele

ACTUALIZARE 9.15 Rusia se confruntă cu „probleme semnificative” în privința resurselor, ceea ce afectează operațiunile sale militare, se arată în cea mai recentă evaluare a Ministerului britanic al Apărării.

Raportul subliniază importanța strategică a rezistenței luptătorilor de la Azovstal, care au reușit să amâne preluarea controlului asupra orașului Mariupol de către ruși.

În ciuda faptului că trupele rusești au încercuit portul strategic Mariupol, vreme de 10 săptămâni, rezistența soldaților ucraineni de la Azovstal a reușit amâne deznodământul: obținerea controlului total asupra unui oraș extrem de important care deschide un culoar între Crimeea (anexată forțat în 2014) și regiunile separatiste din Donbas, transmite Londra.

Britanicii precizează că rezistența luptătorilor ucraineni care acum se predau a întârziat mult atingerea obiectivului pentru armata rusă, i-a produs pierderi uriașe și a creat frustrare în rândul militarilor ruși.

În tentativa de a învinge rezistența ucrainenilor, Rusia a apelat constant la forțe auxiliare, inclusiv la trupele cecene conduse de Ramzan Kadîrov, dar și trupe de voluntari și trupe ale Gărzii Naționale. În aceste condiții coordonarea operațiunilor militare a fost mai dificilă și a afectat campania Rusiei.

Josep Borrell: Dacă pierderile suferite de Rusia sunt reale, este un record mondial pentru o țară invadatoare

ACTUALIZARE 8.55 Dacă cifrele și rapoartele privind „pierderile impresionante” ale rușilor în războiul din Ucraina se vor confirma, atunci Rusia va marca un record mondial pentru o țară invadatoare, a declarat marți înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, potrivit The Guardian.

„Nu aș îndrăzni să fac estimări despre cât timp poate rezista Rusia… Dacă este adevărat că Rusia și-a pierdut 15% din trupele de la începutul războiului, acesta este un record mondial al pierderilor unei armate care invadează o țară”, a declarat șeful pentru politică externă al Uniunii Europene, la Bruxelles, după o întâlnire a miniștrilor apărării din blocul comunitar.

Totodată Josep Borrell a dat asigurări că UE nu va lăsa Ucraina să rămână fără echipamente militare.

Numărul soldaţilor ruşi morţi în Ucraina este ţinut secret şi mult redus de Moscova. 

Soldați ruși morți în Ucraina: Tineri, săraci și proveniți din minorități etnice

ACTUALIZARE 8.20 Numărul soldaţilor ruşi morţi în Ucraina este ţinut secret şi mult redus de Moscova. Dintre miile de soldaţi ruşi ucişi în Ucraina, mulţi sunt foarte tineri, proveniţi din cele mai sărace regiuni ale Federaţiei Ruse şi adesea din minorităţi etnice.

Kremlinul nu a emis niciun comunicat cu privire la acest subiect din 25 martie, la o lună şi o zi de la declanşarea războiului. Circa 1.351 de soldaţi au murit până la acea dată, a admis Kremlinul.

După şapte săptămâni de lupte distrugătoare, Kievul estimează numărul soldaţilor ruşi ucişi la 27.000. O cifră mare, constată numeroşi militari şi analişti occidentali, pentru care evaluările Moscovei sunt mult reduse.

„Rusia a suferit probabil pierderi ce corespund unei treimi din forţa de luptă terestră pe care ea a angajat-o în februarie”, adică 50.000 de soldaţi ruşi răniţi sau ucişi, constata duminică Ministerul britanic Apărării. 

Majoritatea celor ucişi proveneau din sudul Rusiei, în special din Caucazul de Nord, regiune majoritar musulmană, precum şi din Siberia Centrală, potrivit Agerpres.

Cel mai mare număr de decese, adică 135, a fost confirmat în rândurile soldaţilor din regiunea musulmană Daghestan din Caucazul de Nord, urmaţi de buriaţi (98), minoritate mongolă din Buriatia, o regiune din Siberia.

„Cel mai mare număr de soldaţi şi ofiţeri ai forţelor terestre ruse provin din orăşele şi sate din Rusia. Acest lucru este legat de stratificarea socio-economică şi (…) educativă”, explică Pavel Luzin, comentator al site-ului de informaţii online Riddle Russia. Pentru că „exigenţele pentru serviciul militar” în aceste forţe ale armatei sunt „relativ mici”, cei mai buni soldaţi şi viitori ofiţeri preferând alte ramure, precum „forţele aeriene şi spaţiale, forţele balistice strategice şi marina”, a mai spus Luzin. 

Rușii sunt îndrumați pe site-urile oficiale să obțină cetățenia română la prețul de 3000 de euro

ACTUALIZARE 8.05 Pe site-ul agenției de presă Tass rușii sunt îndrumați să obțină pașapoarte care să le asigure statutul de cetățeni ai UE, în contextul în care, din cauza sancțiunilor economice impuse de țările occidentale, mulți ruși s-au văzut în imposibilitatea de a-și păstra locurile de muncă la corporațiile din Vest și au părăsit Federația Rusă. 

Cetățeniile scoase la vânzare sunt cea română, care costă 3000 de euro, bulgară, care poate fi cumpărată cu 4000 de euro și poloneză, la prețul de 2000 de euro. 

Avantajele cetățeniei române ar fi, după cum li se explică potențialilor doritori, „angajarea legală în companii europene fără aprobări suplimentare”, „intrarea în mai mult de 170 de țări fără viză”, accesul la servicii medicale și ajutoare sociale, accesul la educația europeană, iar pentru cei care au afaceri, desfășurarea acestora pe piața europeană. 

Primul proces pentru crime de război după invazia rusă începe la Kiev

ACTUALIZARE 8.00 Justiţia ucraineană începe miercuri primul său proces pentru crime de război de la pătrunderea trupelor Moscovei pe teritoriul său, cel al unui soldat rus acuzat că a împuşcat un civil neînarmat.

Procesul, care ar trebui să fie urmat rapid de alte câteva, va fi un test pentru sistemul judiciar ucrainean, într-un moment în care instituţiile internaţionale îşi desfăşoară şi ele propriile anchete cu privire la abuzurile comise de trupele ruse în această ţară.

Vadim Şişimarin, 21 de ani, va fi adus de la orele 14.00 (11.00 GMT) în faţa tribunalului districtului Solomiansky din Kiev, unde va trebui să dea explicaţii cu privire la moartea unui bărbat de 62 de ani, la 28 februarie, în nord-estul Ucrainei.

Acuzat de crime de război şi omor premeditat, militarul, originar din Irkutsk, în Siberia, riscă închisoarea pe viaţă.

Serghei Lavrov compară Ucraina cu Palestina

ACTUALIZARE 7.50 Ministrul rus de Externe a comparat situația din Ucraina cu cea din Palestina. Serghei Lavrov a făcut declarația la postul Al Arabiya, unde a acuzat “isteria” creată de Occident în privința Ucrainei.

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe: „Atunci când Statele Unite au declarat că există o ameninţare la adresa ţării, la 10.000 de kilometri de graniţele sale, unii oameni au mormăit şi alții și-au exprimat îngrijorarea.

Dar nu a existat nicio isterie ca cea la care asistăm astăzi. Asta în timp ce Rusia a avertizat de mulți ani că nu vom tolera amenințarea pe care NATO și Statele Unite o construiesc chiar la granițele noastre, nu la 10.000 de kilometri distanță. Ştiţi, am văzut un mesaj interesant pe un cont de Telegram din Orientul Mijlociu, care spune că există câteva sfaturi ca să te calmezi dacă nu poți dormi din cauza conflictului ruso-ucrainean.

În primul rând, imaginați-vă că acest lucru se întâmplă în Africa. Imaginaţi-vă că asta se întâmplă în Orientul Mijlociu. Imaginați-vă că Ucraina este Palestina şi că Rusia este Statele Unite”.

ACTUALIZARE 7.30 Luptătorii evacuați de la Azovstal, mai puțin cei grav răniți, au fost duși într-o fostă colonie penală de lângă Donețk. Ucraina spune că încă negociază eliberarea lor, într-un schimb de prizonieri, o informație pe care Rusia nu a confirmat-o până acum. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus că militarii care s-au predat vor fi tratați în conformitate cu standardele internaționale.

Potrivit agenției oficiale de presă TASS, Comitetul de Investigații al Rusiei intenționează să-i interogheze pe soldați. Ar urma să o facă în cadrul unei investigații asupra a ceea ce Moscova numește ”crimele regimului ucrainean”. 

Mulți dintre ei fac parte din regimentul Azov, pentru care procurorul general al Rusiei a cerut Curții Supreme declararea ca organizație teroristă. Decizia urmează să fie pronunțată pe 26 mai.

Ucraina spune că fosta miliție Azov a fost inclusă în Garda Națională și că a fost reformată, îndepărtată de originile ei naționaliste radicale.

Mihailo Podoliak, consilier prezidențial: „La Azovstal au fost brigada 36 marină, brigada 12 a Gărzii Naționale, grăniceri, Forțele de Apărare Teritorială Mariupol, regimentul Azov.  În ceea ce privește un schimb (de prizonieri de război – n.r.) care include băieții (apărătorii din Mariupol), să vorbim despre asta cu o anumită precauție pentru a nu strica fragilul proces de negociere”.

Hanna Maliar, ministrul adjunct al Apărării: „Operațiunea de salvare continuă. Este un subiect extrem de sensibil, ceea ce înseamnă că nu putem oferi detalii, pentru că orice informație ar putea dăuna procesului de evacuare”.

Rusia susține despre evacuarea uzinei Azovstal că este o capitulare în masă. De cealaltă parte, Ucraina spune că soldații care au apărat combinatul siderurgic și-au îndeplinit misiunea de luptă și că salvarea lor este o prioritate.

Mihailo Podoliak, consilier prezidențial: „Cu siguranță există speranță. Ucraina abordează în mod sistematic problemele sale, încearcă să-și elibereze poporul și teritoriile. De aceea operațiunea (de evacuare) va fi continuată. Vreau să punctez aspectul principal pentru a înțelege ce înseamnă Mariupol. Pentru că Mariupol a atras forțele Federației Ruse timp de 82 de zile, a fost ținută pe loc operațiunea de acaparare a estului și sudului țării, precum și posibilitatea de a stabili coridorul terestru către Crimeea. A schimbat cursul războiului”.

Se crede că zeci de mii de oameni au fost uciși în timpul asediului asupra Mariupolului. Capturarea orașului ruinat este cea mai mare victorie a Rusiei de până acum în acest război. Oferă Moscovei controlul total asupra coastei Mării Azov și a unei porțiuni neîntrerupte din estul și sudul Ucrainei.

Sursa: Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

1 comentariu

  1. Ma uit pe Twitter,aproape toti soldatii morti rusi sunt bureati,din Ulan-Uda. Rusii din Moscova,Sankpeterburg nu-s prosti sa lupte si sa moara pentru iahtele lui Putin si Lavrov si a oligarhilor rusi…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *