Istorie

Evenimente istorice – 31 ianuarie: Razele X, la început de cale

A fost cel care i-a furnizat fizicianului german Wilhelm Conrad Röntgen una din lămpile cu care acesta a obţinut „razele X”.

Pulyui a făcut numeroase cercetări, dar primele lucrări apar în anii 1880 şi 1882. Ca rezultat al experimentelor sale, Pulyui a descoperit ceea ce el a numit lumina rece, pe baza căreia ulterior a dezvoltat „lampa Pulyui”. Dispozitivul semăna cu un fel de tub primitiv de raze X, dar nu a fost definitivat până Wilhelm Röntgen a descoperit razele X şi a publicat experimentele sale. Pulyui a fost sigur că cercetările lui l-au ajutat pe Röntgen să descopere razele X. El a fost printre primii care au lucrat cu raze X şi le-a folosit pentru diagnosticarea medicală.

Cu ajutorul razelor X, medicii pot investiga interiorul organismului unui bolnav pentru a detecta un caz de fractură sau boală. Dar acestea pot fi şi foarte periculoase. În timp, deteriorarea celulelor în urma radiaţiilor poate modifica ADN-ul şi duce la creşterea şanselor formării celulelor anormale în timpul replicării sau chiar a transformării în celule canceroase. Prima radiografie a unei părţi din corpul uman, realizată cu ajutorul razelor X, a fost obţinută în 1895 şi reprezenta mâna soţiei lui Wilhelm Röntgen.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *