Istorie

Evenimente istorice – 31 ianuarie: Razele X, la început de cale

A fost cel care i-a furnizat fizicianului german Wilhelm Conrad Röntgen una din lămpile cu care acesta a obţinut „razele X”.

Pulyui a făcut numeroase cercetări, dar primele lucrări apar în anii 1880 şi 1882. Ca rezultat al experimentelor sale, Pulyui a descoperit ceea ce el a numit lumina rece, pe baza căreia ulterior a dezvoltat „lampa Pulyui”. Dispozitivul semăna cu un fel de tub primitiv de raze X, dar nu a fost definitivat până Wilhelm Röntgen a descoperit razele X şi a publicat experimentele sale. Pulyui a fost sigur că cercetările lui l-au ajutat pe Röntgen să descopere razele X. El a fost printre primii care au lucrat cu raze X şi le-a folosit pentru diagnosticarea medicală.

Cu ajutorul razelor X, medicii pot investiga interiorul organismului unui bolnav pentru a detecta un caz de fractură sau boală. Dar acestea pot fi şi foarte periculoase. În timp, deteriorarea celulelor în urma radiaţiilor poate modifica ADN-ul şi duce la creşterea şanselor formării celulelor anormale în timpul replicării sau chiar a transformării în celule canceroase. Prima radiografie a unei părţi din corpul uman, realizată cu ajutorul razelor X, a fost obţinută în 1895 şi reprezenta mâna soţiei lui Wilhelm Röntgen.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *