CSI / Rusia

Ex-ambasadorul Modovei la ONU: Guvernul actual continua să transmită mesaje, care evită să supere Federația Rusă

 „… Aici, aș dori să subliniez din nou că Republica Moldova este un stat angajat în soluționarea pașnică (a conflictului). Rămânem ferm dedicați identificării unei soluții politice pașnice pentru conflictul din regiunea transnistreană a țării noastre, bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional. Vom continua, de asemenea, să promovăm măsuri de consolidare a încrederii, cu un accent puternic pe protejarea drepturilor și libertăților fundamentale în regiunea transnistreană, o problemă stringentă pentru țara mea. În spiritul neutralității constituționale și a dreptului internațional al Moldovei, aș dori, de asemenea, să reiterez faptul că poziția noastră cu privire la retragerea completă și necondiționată a forțelor ruse rămâne neschimbată. Aceasta include reetragerea sau distrugerea munițiilor din depozitele de la Cobasna, care reprezintă o amenințare pentru securitatea și mediul ambiiant în întreaga regiune. Mizăm pe sprijinul comunității internaționale în acest demers. ”

Maia Sandu a făcut o referință generală la prevederile neutralității din constituția Repuibicii Moldova. Rusă, a insistat istoric ca Republica Moldova să-și declare neutralitatea

Deci, la tema reatragerii, discursul dumneaei a făcut o referință generală la prevederile neutralității din constituția Repuibicii Moldova – vom aminti că acestea nu permit staționarea unor trupe străine pe teritoriul R. Moldova. Totuși, tocmai Federația Rusă, a insistat istoric ca Republica Moldova să-și declare neutralitatea și să o întărească, fără să ofere Republicii Moldova nimic în schimb…

Dna Președinte nu a făcut referință la rezoluția ONU la tema retragerii trupelor ruse…

Dna Președinte de asemenea a menționat prevederile dreptului internațional, însă nu a făcut referință la rezoluția ONU la tema retragerii trupelor ruse. Rezoluția nu este document juridic, însă este o pârghie de presiune, incomodă pentru Kremlin. Cu toate deficiențele sale, totuși, anterior eu sugeram că menționarea necesității respectării rezoluției și necesitatea aducerii ei la zi, ar fi creat parghii de negocieri ulterioare cu Federația Rusă.

De moment, observăm că după vizita Trimisului special rus, Dmitri Kozak, guvernul PAS a solicitat prelungirea termenului de circulație a transportului transnistrean fără plăcuțele de înmatriculare neutre – deci aceasta ar favoriza exportul mărfurilor transnistrene cu investiții ruse. De asemena guvernul actual continua să transmită mesaje, care evită să supere Fderația Rusă, care a ”reciprocat” mesajelor noastre pozitive cu organizarea alegerilor în regiunile de est ale Republicii Moldova, în ciuda obiecțiilor Chișinăului. Deci, de moment, suntem într-o aparentă pierdere.

Continuarea politicii cedărlor unilaterale, pot lovi în PAS

Nu cunoaștem ce negocieri și schimburi au avut autoritățile actuale cu Federația Rusă, dar constatăm că, din informația publica, de moment continuă politica cedărlor unilaterale, care pot lovi în PAS. Sperăm să aflăm mai multe dacă asemeneea arnajamente există și ce beneficii ar putea avea și Republica Moldova, nu doar Federația Rusă din ele, dacă ele există în genere și nu reprezintă doar încercări/mesaje unilaterale, neînțelese de Kremlin, deoarece nu corespund limbajului acceptat la Moscova sau acestea nu îi sunt transmise Kremlinul adecvat.

P.S. As vrea sa amintesc ca toate guvernele Republicii Moldova au crezut ca au anumite ”ferestre de oportunitate” in relatia cu Federatia Rusa, insa chiar si Presedintele Voronin a fost nevoit sa-si protejeze ”spatele” dupa ce Moscova ”po drujeski” vroia sa-l seduca cu un Memornadum chiar a lui Kozak… Cine…….istoria risca sa o repete.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *