Ex Ministru al Finantelor: Moldova putea economisi sute milioane dolari dacă gazul se achziționa la prețul SPOT
Începând cu anii 1990, în Europa a existat principiul contractelor pe lungă durată a exporturilor de gaze bazate pe formule de preț fix, pe termen lung, cu o indexare raportată la cotațiile la tiței sau diesel.
De asemenea, era aplicată clauza “take-or pay”(cumpară ori plătește). Cu alte cuvinte, este obligația ca volumele contractate, chiar dacă nu au fost asumate fizic, să fie plătite.
Contractele SPOT, bazate pe principiu de piață liberă, constituiau circa 15% din consumul total al țărilor europene.
Situația s-a schimbat după criza financiară din 2008-2009, atunci când o bună parte din cumpărători au intrat în incapacitate de plată și nu mai puteau achita nimic pentru gaz.
În condițiile create, Gazprom și alți vânzători din Norvegia au trecut la tranzacțiile SPOT, principiul cotației la zi, astfel, în 2010 piața gazului a fost tranzactionată pe piața liberă în volum de circa 70% din consumul total în Europa.
În mai 2021 (sursa TASS) Gazprom avea contracte de export ale gazului pe principiul SPOT la un nivel de 87% și doar 13% erau la pret fix, corelat la cotațiile tițeiului.
Republica Moldova a încheiat contract cu Gazprom în baza unei formule de preț fix agreat, care, se presupune ca era circa 140-160 USD pentru o mie de metri cubi de gaz achizitionați.
Deci, prețul de achiziție al gazului nu era SPOT prin hubul energetic NCG (Germania).
În contextul ultimilor evenimente legate de negocierile duse de Guvernul RM cu Gazprom, am câteva întrebări către Moldovagaz.
Din martie 2020, când pandemia s-a extins la nivel global, toate cotațiile la tiței și gaze au picat pe bursele internaționale.
Prețul gazului pe bursa TTF (bursa din Olanda) a picat la 34$/m3, iar Moldovagaz achita un pret fix din contract circa 140$/m3 (de verificat), un preț considerabil mai mare decât pe bursă.
▪️De ce Moldovagaz nu a examinat la acel moment oportunitatea de trecere la prețul spot, ci a achitat un preț cu peste 100 dolari mai mare decât cel de pe bursă?
▪️Câți bani putea economisi Moldova dacă gazul se achziționa la prețul SPOT?
E vorba de sute milioane dolari care ar fi constiuit o reservă financiară pentru perioada de criză energetică din prezent.
Cotațiile SPOT la burse au inceput creșterea din iunie 2021, pe când Moldovagaz a început a cumpăra gaz de la bursă în august -septembrie 2021, când era picul prețurilor spot la un nivel de circa 500-700 USD/m3.
▪️De ce Moldovagaz a decis să schimbe formula de preț, trecând pe cotațiile SPOT, fapt ce va avea ca consecințe pierderi financiare, acumulări de datorii pentru companie și imposibilitatea transpunerii acestui preț în totalmente în tariful pentru consumatori?
Am văzut pe site-ul Moldovagaz știrea precum că pe 30 septembrie a avut loc Adunarea Generală extraordinară a acționarilor Moldovagaz, la care au fost aprobate suplimente la contractele de achiziții de gaze în trimestrele II și III.
Cine este reprezentantul statului în CA a Moldovagaz și cum el a votat în numele statului?
Cu siguranță, negocierile cu Gazprom nu sunt deloc ușoare, însă nu va fi usoară nici situația financiară a companiei Moldovagaz, unde acționar este și Republica Moldova.
Moldovagaz deja este o companie cu datorii acumulate, sortită de a crește și mai mult nivelul de datorii. Deci, o companie fără perspective de dezvoltare.
Să vedem ce măsuri de redresare vor găsi Guvernul și Moldovagaz și dacă le vor putea găsi.