Examenul la admitere ar putea limita corupţia la BAC
De aceastÄ pÄrere sunt autorii studiului „Noua crizÄ a examenelor de bacalaureat – combaterea corupÅ£iei prin reconfigurarea de sistem”, lansat, ieri, de IDIS „Viitorul”.
DesfÄÅurarea examenelor de bacalaureat în acest an se produce sub semnul unei crize continue, scandalurile apar cu regularitate Åi existÄ senzaÅ£ia cÄ procesul este corupt din temelie, iar politicienii par sÄ urmÄreascÄ Åi ei niÅte scopuri puÅ£in transparente, unii criticând Ministerul EducaÅ£iei pentru exces de zel, iar alÅ£ii afiÅând nemulÅ£umirea pentru pretinsa lentoare cu care ministerul aplicÄ reformele, este de pÄrere expertul IDIS Cornel Ciurea. „Elevii care copiazÄ vor trebui sÄ fie identificaÅ£i în continuare, însÄ drept sancÅ£iune iniÅ£ialÄ le poate fi aplicatÄ scÄderea cu câteva puncte a notei, fÄrÄ a se ajunge la impunerea unor sancÅ£iuni drastice. CCCEC va supraveghea doar cazurile flagrante de corupÅ£ie Åi nu va interveni brutal în desfÄÅurarea probelor de examinare. Practica sesiunilor repetate trebuie pÄstratÄ, acest fapt permiÅ£ând rezolvarea unor situaÅ£ii de conflict aidoma celei iscate în 2011 între Comrat Åi ChiÅinÄu”, a propus expertul.
TotodatÄ, Adrian Ghicov, directorul AgenÅ£iei de Evaluare Åi Examinare, coautorul studiului, a menÅ£ionat cÄ „în 2012 desfÄÅurarea examenelor de bacalaureat se produce sub semnul unei crize continue. Principala problemÄ este cea a copiatului prin utilizarea telefoanelor mobile Åi a altor mijloace de comunicare. Aceste practici permit elevilor sÄ obÅ£inÄ note nepotrivite în raport cu nivelul lor de cunoÅtinÅ£e. Pentru eliminarea acestor probleme se propune o reconectare a sistemului liceal cu cel universitar prin care vor fi introduse examenele de admitere la universitÄÅ£i”.
Astfel, autorii studiului propun pe viitor schimbarea metodelor de evaluare prin cumularea rezultatelor a douÄ probe: oralÄ – 60% Åi scrisÄ – 40%, elaborarea unei formule mixte de admitere în învÄÅ£Ämântul superior prin luarea în calcul a mediei de liceu Åi rezultatele la o probÄ de admitere, pe care universitÄÅ£ile sÄ Åi-o decidÄ independent, acordarea încrederii comisiilor de examinare formate de cÄtre minister Åi reformularea acordului între Ministerul EducaÅ£iei Åi Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice Åi CorupÅ£iei în perspectiva intervenirii acestuia doar în cazurile unor probe indubitabile de fraudare a examenelor.
FiÈi la curent cu ultimele noutÄÈi. UrmÄreÈte TIMPUL pe Google News Èi Telegram!