Social

EXCLUSIV. Demisiile masive de la CSJ, în vizorul Comisiei de la Veneția

Activitatea Curții Supreme de Justiție (CSJ) a ajuns într-un blocaj total. După cele 16 demisii de săptămâna trecută de la CSJ, joi, 23 februarie, alți patru magistrați, au demisionat. Între timp, Ion Chirtoacă, președintele interimar al Asociației Judecătorilor din Republica Moldova, susține că membrii asociației urmează să discute vineri, 24 februarie, cu membrii Comisiei de la Veneția vizavi de criza din sistemul de justiție de la noi, transmite Realitatea.md.

„Mâine, membrii Comisiei de la Veneția vor discuta cu membrii asociației judecătorilor cu referire la demisiile în lanț… Sunt ONG-uri interesate să denigreze activitatea judecătorilor… Suntem dați afară cei care au avut voce… Guvernarea a ales să lucreze cu oameni care au contribuit la capturarea justiției. Se distruge un sistem… Nu trebuie de luptat cu sistemul, trebuie de luptat cu 30-40 de oameni… Peste ani, toate șansele să mai vedem sentințe in instanțe intenționale condamnări pe cazuri”, a declarat Chirtoacă.

Vă amintim că președintele interimar al Curții Supreme de Justiție, Vladimir Timofti, dar și judecătorul Dorel Musteață, care în prezent deține și funcția de președinte interimar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), au demisionat. 

De asemenea, sursa citată a mai declarat că și-au depus cererile de demisie și judecătorii Dumitru Mardari și Nicolae Craiu, de la CSJ, dar și alți trei judecători de la instanțele de fond din Chișinău, Comrat și Căușeni.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Judecătorii cinstiti nu demisionează, acestor nu le este frica de evaluare. Decât cu un sistem Judecatoresc corupt care a și contribuit la genocidul din țara mai bine fără astfel de judecători, chiar și procurori. In caz contrar statul de drept niciodată nu v-a fi realizat. Dacă in stat nu funcționează justiția, iar in Moldova, cu siguranța, nu funcționează, statul eșuează. Averile de
    milioane a judecătorilor și procurorilor vorbesc cât de corupți ani la rând au fost și încă mai sunt. Brasoavele lor de donații nu sunt de crezut, or tot este posibil de dovedit, dacă conducerea de vârf cu adevărat și-ar dori. Ceia ce recent am citit in presa ca ministra justiției duce discuție cu judecătorii și ca ei mai pun careva condiții de majorare a salariului, este o umilința și o prostie care poate sa mai fie. Toți corupții trebuie de maturat din sistem cât mai repede, in caz contrar, Moldova nu v-a adera la UE, ci mai degrabă la lumea interlopa. Sensul ca judecătorii corupți vor mai rămâne in sistem și sa le mai faci pe placul lor, ar însemna aprofundarea corupției și, totodata, a genocidului in stat. Potențialul uman capabil de a schimba lucrurile a părăsit tara anume din lipsa de injustiție. Acum conducerea de vârf, nu ministra justiției care am auzit ca este nepoata unui comunist de la comitetul central, și care nu are experiența de a gestiona lucrurile in sistemul corupt, trebuie sa facă apel către societate, către specialiști din jurisprudența, care cu adevărat, ar vrea sa contribuie la schimbarea lucrurilor in sistemul de drept și reabilitarea lui. Sunt sigura ca, sunt foarte mulți, pentru care onoarea și demnitatea prevalează interesul personal de a fi mituit și îmbogățit. Nu va lăsați lași in fata celor care și-au bătut joc de justiție zeci de ani la rând ! Ceia ce am scris este adevărat, or fiind in sistem am plecat pentru a nu ma discredita pe mine ca demnitar public și a nu discredita funcția, având indicații de la cineva. Dacă demisionarii se declara cinstiti, care a fost motivul ca nu au demisionat când puterea era capturată de Plahotniuc s.a. ? In calitate de jertfa a sistemului de drept corupt, îmi expun părerea ca este mai bine sa demisioneze corupții și sa cedeze locurile judecătorilor cinstiti, de la care se cereau zeci de mii de euro ca sa obțină funcția de judecător sau procuror. Sunt dispusă sa prezint redacției și unele probe in sensul afirmațiilor. Demisiile trebuie soldate cu revizuirea hotărârilor adoptate de acestea pe parcursul a ultimilor 10 ani și verificări a averilor, după care, sa fie pedepsiți după fapte. Principiul egalității trebuie respectat de toți, inclusiv de judecători și procurori !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *