Exclusiv: Voronin fură pământul ţăranilor!
Oferta lui Voronin: o mlaştină pentru un teren arabil
Între satele Trebujeni şi Susleni din raionul Orhei, mai bine zis, între pădurile Rotunda şi Împuţita, se întind 12 hectare de pământ. Până acum doi ani, aici se aflau cotele trebujenenilor, fiecare proprietar deţinea câte puţin peste un hectar. Ulterior, un gospodar de-al satului, Tudor Moraru, a luat aceste terenuri în arendă. Lucrurile mergeau bine până prin 2009, când a venit în sat Pavluşa Railean – şi el trebujenean, dar cu studii superioare la Chişinău – şi a apucat să bată pe la porţile stăpânilor de cote, propunându-le să le vândă. „Cui?”, se interesau sătenii. „Ăstora cu pădurea”, le spunea Pavluşa, care avea la mână şi o hârtie prin care era împuternicit să facă tranzacţiile respective. Iar ăştia cu pădurea, ştie toată lumea, sunt de-ai lui Voronin. Pentru că-i vorba de părţile de pădure Rotunda şi Ţiganca, luate în arendă în 2007 de „Biotex-com”, firma lui Oleg Voronin.
„Aveam cotele la distanţă de şapte kilometri de sat şi oamenii le-au vândut. Care vroia, le schimba pe alte terenuri, după cum se înţelegeau cu Pavluşa. El spunea deschis că lucrează pentru ăştia de la pădure. Dar noi ne-am gândit la copii şi am refuzat să le înstrăinăm, iar Pavluşa nu ne găsea nimic în schimb…”, îşi aminteşte Parascovia Bodarev, soţia lui Vasile, începutul acestei triste poveşti. N-a trecut mult timp, continuă Vasile, când a descoperit că, fără ştirea lor, pământul său şi cel al surorii sale era semănat cu grâu. S-au revoltat, au cerut alt lot, dar li s-a propus o mlaştină… Batjocura a continuat la finele anului trecut, când tot lor li s-a solicitat să plătească impozite (325 lei pe an) pentru cota folosită de „cei cu pădurea”. „L-am întrebat pe inginerul cadastral cum să plătesc impozitul, dacă de pământul meu se folosesc alţii, dacă ei strâng câte trei-patru tone de grâu de acolo, iar mie nu-mi dau nimic. El a zis că nu ştie cine s-a băgat pe cota mea. Am sunat la pădure, la Serioja de la pază, şi mi-a răspuns la fel. Şi primarul satului spune că nu ştie nimic… Pe urmă au venit de la Fisc, de la Orhei. Ne-au spus că va trebui să plătim amendă 900 de lei sau ne vor pune sechestru în jurul casei. Da, pământul e scris pe numele nostru, dar cineva ni l-a furat şi toţi o fac pe niznaiul…”, adaugă Parascovia Bodarev. „Din cota ceea n-am niciun folos, numai pierderi”, confirmă soţul ei. Tudor Moraru, arendaşul cotelor dinaintea operaţiunii lui Pavluşa Railean, spune că terenurile au fost cumpărate de firma lui Voronin. El lămureşte că, prin acelaşi Pavluşa, alde Voronin au cumpărat şi alte pământuri de la ţărani – vreo 60 de hectare.
Strategia lui Voronin: avalanşă de firme pentru a şterge urmele…
Despre enigmaticul sol al familiei preşedintelui comunist am aflat un singur lucru, suficient pentru a face puţină lumină asupra acestor tranzacţii. Pavluşa este fiul lui Ivan Railean, fost primar de Trebujeni din partea PCRM, care, „de vreo două luni a trecut la democraţi”… Scump la vorbă, Pavluşa zice că nu mai ţine minte nimic. Când a aflat ce ne interesează, s-a gândit: „Da-da, mi-aduc aminte ceva… Eu nu mă mai ocup cu chestia asta mai demult…”, de parcă evenimentele de acum doi ani au avut loc în secole apuse… La început, ne-a spus că habar n-are cine a cumpărat cotele, că el a acţionat prin procură din partea unui om pe care nu l-a văzut niciodată, că nu s-a interesat cine e acela şi că mai mult nu ştie nimic. La insistenţele noastre, Pavluşa a adăugat: „Nu m-am implicat, că nu era de nasul meu. Ce, nu ştiţi cum se fac chestiile astea? Era o firmă care s-a schimbat apoi în altă firmă, după care eu n-am mai putut lucra. A venit altul. Îmi închipui că au fost nişte schimbări ca să şteargă urmele. Mai departe, cred că vă pricepeţi”. Nici tatăl său, Ivan Railean, nu ne-a explicat mai multe: „Nu ştiu cum se cheamă firma care a cumpărat terenurile, dar ei au multe firme din astea! Pavluşa ştie… Erau nişte băieţi tineri, îi ajuta şi fostul pădurar. Lumea spune că tot Trebujeniul e al lui Voronin…”.
Serioja, din paza pădurii, afirmă că terenurile au fost cumpărate de „o firmă oarecare”, dar, întrebat dacă nu e vorba de „Biotex-com”, confirmă. Potrivit lui, firma le-a propus fraţilor Bodarev să-şi lucreze pământurile sau să ia alte cote în schimb, însă ei „nu vor să conlucreze, dar fac gălăgie”. „Nimeni nu i-a constrâns să vândă pământul. Le este mai convenabil schimbul, fiindcă acolo e aproape de pădure şi mistreţii pot să le distrugă recolta, iar noi urmează să le recuperăm pagubele”, a precizat Serioja. Secretara primăriei Trebujeni, Nina Gusina, îl contrazice pe paznic şi susţine poziţia fraţilor Bodarev. Ea confirmă că celor doi li s-a propus, în schimbul cotei, un teren de mlaştină. „Îi scotea dintr-o râpă şi îi băga în alta. Le-am spus celor de la pădure să-i lase în pace, dar lor nu le pasă şi cultivă grâu şi orz pe pământ străin. Nimeni nu rezolvă nimic, iar impozitele le cer de la bieţii oameni”, ne-a spus secretara. Tot ea ne-a divulgat şi numele cumpărătorului: „E firma „Avicom-agro”. Sunt stăpânii pădurii. Şi „Biotex-com” e a lor. Ei umblă cu atâtea firme, încât nu mai înţelegi nimic, dar se vede că ceea ce fac este din numele aceluiaşi stăpân. „Avicom” a mai cumpărat 22 hectare din rezerva primăriei, cu 95 mii lei, tot prin Pavel Railean. O mână spală pe alta”.
Rezultatul lui Voronin: Fraţii Bodarev vor rămâne fără pământ
Firma „Avicom-agro” se ocupă oficial de creşterea păsărilor şi îl are ca director pe Valeriu Verdeş. Despre acesta presa a scris că ar fi cumătru cu deputatul comunist Igor Dodon şi că, anterior, a cumpărat la un preţ de nimic şi Baza de odihnă „Ceaika” a Institutului de Economie, Finanţe şi Statistică (IEFS) al Ministerului Economiei. Potrivit investigaţiilor TIMPUL, pe când conducea acest minister, Dodon ar fi spălat sume uriaşe de bani prin IEFS, inclusiv a privatizat ilegal „Ceaika”. Şi în acest caz s-a şters rapid orice urmă, deoarece Verdeş a vândut locaţia altei firme, care, la rândul său, a înstrăinat-o unui al treilea agent economic. Pe Valeriu Verdeş nu l-am găsit. În schimb, Igor Dodon neagă orice legătură cu acesta: „Personal, nu cunosc aşa companie, nu cunosc aşa persoane şi astfel de cumetri nu am”.
Nu ştim dacă primarul democrat de Trebujeni, Ion Creţu, este sau nu implicat în aceste scheme, dar în cazul fraţilor Bodarev el pare să fie de partea „celor de la pădure”. „Când Bodarev a venit la primărie, cei de la firmă i-au spus că poate să-şi lucreze cota. Dar ei nu vor şi lasă pământul pârloagă”, afirmă primarul. Menţionăm că niciun act normativ şi nicio lege nu prevede că stăpânii legali ai unui teren sunt obligaţi să îl lucreze, căci, altfel, alţii au dreptul de a-l folosi ilegal. Iar de vreme ce un bun e proprietatea omului, el poate să facă ce vrea cu el, inclusiv să-l păstreze neatins pentru copii. Întrebat de ce fraţii Bodarev trebuie să achite şi impozitele, primarul ne-a sugerat să vorbim cu Lidia Gusina de la primărie. Aceasta ne-a spus că de calcularea impozitelor se ocupă inginerul cadastral Sergiu Popescu. El afirmă că responsabilă e Lidia Gusina… Totuşi, Popescu spune că de dânsul nu depinde nimic, cotele aparţin lui Vasile şi Alexandra Bodarev, care sunt obligaţi să plătească impozitele. De aceeaşi părere este şi Vitalie Colun, şeful Fiscului de la Orhei: „Cele două persoane au datorii la impozite de 1600 lei pentru un lot şi de peste o mie de lei pentru celălalt. În cazul în care nu le vor achita, le vom sechestra terenul şi îl vom vinde pentru recuperarea datoriilor. Referitor la conflictele ce ţin de folosirea cotei, ei ar putea să apeleze la instanţele de judecată”.
Nu-i exclus că anume asemenea deznodământ aşteaptă alde Voronin – ca Fiscul să anunţe vânzarea celor două terenuri şi ei să le cumpere. Altminteri, liderul comunist şi fiul său ar putea să aibă niţel bun-simţ şi să adune mână de la mână trei miişoare de lei şi să plătească impozitul bieţilor ţărani – măcar din ruşine că le-au furat puţinul pământ pe care-l aveau… Mai ales că Voronin senior a recunoscut că pădurile Ţiganca şi Rotunda sunt luate în arendă de familia sa.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!