Exerciţii de relaxare pentru o stare ZEN
Mi le-a povestit cu mulți ani în urmă un prieten care practica yoga și meditația de câțiva ani buni. De atunci le tot folosesc, mi-au plăcut mai ales pentru că, deși au în spate concepte destul de complicate, oricine le poate aplica și poate beneficia de ele și fără să cunoască toată teoria. Seamănă cu o vorbă despre artă: nu trebuie să o fi studiat ca să te miște, să ajungă la tine…
Camera din interior
Acest exercițiu presupune o fază inițială de construire: îți construiești, cu ajutorul imaginației și celor cinci simțuri, o cameră a relaxării în care te vei putea retrage de acum încolo. E ca și cum ai picta cu gândul sau ai rezolva un puzzle imaginar. Te așezi într-un loc confortabil, liniștit și poți chiar închide ochii. Îți imaginezi în detaliu o cameră care îți place, pe care să o asociezi cu relaxarea. Poate are culoarea dormitorului răcoros de la bunici și perdele verzi cum aveai când erai mic. Gândește-te la detaliile de pe pereți (tablouri, ceas), la plantele pe care le-ai așeza într-o astfel de cameră a relaxării. Ai avea nevoie de un pat sau doar un fotoliu foarte confortabil ar fi suficient? Poate că ai vrea să ai la îndemână câteva cărți preferate, pe un raft. Sau poate fotografii de familie. E camera ta, așa că o faci să arate cum vrei tu. Important este să o asociezi cu confortul și cu liniștea. Etapa următoare este de utilizare a camerei: o folosești pentru a te retrage în ea, imaginar, oricând ai nevoie să-ți încarci bateriile. Te așezi într-un loc unde sunt mai puține șanse să fii deranjat, dacă vrei închizi ochii… Tu știi mai bine. Exercițiul funcționează din motive extrem de simple de NLP (Programare Neuro-Lingvistică): când ai „construit” camera erai într-o stare de liniște pe care o reiei de fiecare dată când folosești acest mic artificiu relaxant. Se spune că ai ancorat acea stare și acum, prin exercițiu, poți reintra în ea oricând ai nevoie.
În ultimele zile ale celui de-al Doilea Război Mondial, tensiunea la nivelele de decizie era probabil atât de apăsătoare, încât devenise vizibilă cu ochiul liber. Numai despre Harry Truman se spune că se plimba de colo-colo ca un fluturaș și, întrebat, recunoștea că folosește un mic truc: „Am un bârlog de vulpe în mine”.
Lumea din jurul tău
Un exercițiu de relaxare simplu, ușor de aplicat și care se poate face oriunde, chiar oriunde. Funcționează pentru că întrerupe firul gândurilor, or de cele mai multe ori gândurile și grijile sunt sursa neliniștilor. Dacă ne mai gândim că, oameni fiind, nu ne putem abține să nu fim trestii gânditoare… Când am spus că e extrem de simplu, nu am exagerat deloc. Exercițiul „lumea din jurul tău” presupune să stai pe scaun, sau întins, în fund, în lotus, în picioare, ghemuit, cu picioarele pe perete, cum vrei. Și mai presupune să te concentrezi, cu ochii închiși, pe sunetele din jurul tău. Evident, recolta de sunete e mai mare în aer liber, dar nici în casă nu e chiar liniște: ceas, vrăbiile de pe pervaz, zumzăitul frigiderului și așa mai departe. Urmărește sunetele, concentrează-te pe ele și când observi că se întoarce un gând întoarce-te și tu la sunetele tale. Nu e cazul să-ți propui să alungi gândurile. Nu e concurs, e relaxare, deci alegem metoda mai ușoară: înlocuire.
Omul din beton
Exercițiu cu dublu topping de relaxare: este și o metodă utilă când nu poți adormi. „Omul din beton” înseamnă relaxare mentală și fizică în același timp. Te întinzi pe spate, în cea mai confortabilă poziție pe care ai descoperit-o tu în atâția ani de când dormi noapte de noapte. Închizi ochii și începi scanarea: pornind de la degetele mari de la picioare, te concentrezi pe rând pe fiecare centimetru al corpului tău. După conștientizare și relaxare, imaginează-ți cum acea parte a corpului tău devine grea. Grea ca de beton. Imaginează-ți că te scufunzi în saltea. Fă scannerul să urce în sus pe glezne, până la genunchi și tot așa până ce întreg corpul s-a scufundat în saltea. Când te concentrezi atât de intens (cum faci în exercițiul ăsta) pe senzații, întrerupi gândurile care provoacă îngrijorarea și te împiedică să te simți „zen” sau să adormi. Ești mult mai relaxat. Și probabil că vei adormi.
Suplimentul Femeia
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!