Social

Experiența americană se dorește a fi implementată în Moldova

Marius Chirtoacă ne povestește despre cum a trăit acolo și ce ar avea de învățat moldovenii de la poporul american.

Marius Chirtoacă a fost unul dintre elevii norocoșii din Republica Moldova care a petrecut un an în SUA. Tânărul a aplicat la un program de schimb academic pentru elevi ca să afle mai mult despre cultura americană.

Un an Marius a trăit în orașul Sauk City din Wisconsin.„În localitatea mea am întâlnit imigranți din Germania și Italia, cetățeni de origine germană, care s-au retras pe aceste locuri mulți ani în urmă”, ne spune elevul.

Doar profesorul de geografie știa unde se află Moldova

Despre țara sa de origine Marius le-a povestit tuturor americanilor, căci doar unu la sută dintre aceștia știu unele date generale despre Moldova. „Doar profesorul de geografie știa unde se află Moldova, în rest nu prea. De cele mai multe ori trebuia să explic că Moldova este situată între România și Ucraina”, spune Marius. În timp ce se afla în SUA, la un post TV local se vorbea despre vinurile moldovenești, un moment bun pentru noii săi prieteni să cunoască tradițiile noastre.

Comunitatea americană este una foarte bine închegată, pune un accent mare pe relația dintre părinți și copii, precum și pe activitățile celor din urmă. „În școala în care a învățat erau în jur de 800 de elevi care erau implicați în diferite activități sportive, iar de băutură și țigări nici nu am auzit”, a declarat Marius. Pentru elevii din școală erau puse la dispoziție trei săli de baschet, opt terenuri de tenis, două terenuri de fotbal, un teren de hochei, săli de luptă, și bazin pentru înot.


Elevii din mai multe state care au participat la programul cultural, prezentând istoria țării lor.

„Este foarte impresionant cum oamenii din America au grijă de natură, o protejează și o respectă”, spune elevul. El ne-a vorbit despre sistemul ecologic din SUA care motivează fabricile și uzinele să producă mai puține deșeuri.

„În SUA, copiii sunt învățați de mici că nu se poate să arunci gunoiul sau să neglijezi regulile naturii. Dacă vorbim de educația moldovenilor și a americanilor, atunci este cerul și pământul”, a spus tânărul.

„…în Moldova, profesorul ne oprește să visăm”

Marius a rămas frapat de atitudinea profesorilor din școala unde a învățat. „În SUA, profesorul de la școală este, în primul rând, prietenul meu, apoi pedagog. Pe când la noi o parte din profesori încearcă să te dea jos. Acolo profesorul încearcă să te ajute, ca să îți realizezi potențialul la maximum, iar în Moldova pedagogul ne oprește să visăm, să ne demonstreze că nu suntem atât de buni precum pare”, a enunțat băiatul de 17 ani.

Deși se cunoaște că sistemul american este mai liber decât cel existent în Moldova, tânărul ne-a povestit despre posibilitățile pe care le-a avut în Occident. Pe lângă obiectele de bază, elevul trebuie să își aleagă anumite materii care ar dezvolta abilitățile personale. În acest sens, băieții au de ales între mecanica automobilelor, unde la dispoziția elevilor sunt puse câteva mașini pe care ei le repară, și lemnărie. Alte materii din categoria acestora sunt clasele de cultură, psihologie, contabilitate, arta oratorică sau chiar legile businessului.
Deși Marius urma să învețe programul pentru elevii claselor a 11, acesta a făcut parte din clasa așa-numiților „seniori”, un echivalent pentru clasa a 12. Tânărul ne-a spus că toți elevii care vin să învețe în baza programului de schimb cultural, sunt încadrați în această clasă de absolvenți.

A învățat fotografia la școală

Materiile preferate ale lui Marius erau limba engleză, matematica, istoria Guvernului Americii și istoria avansată a SUA. La fel, programul școlar american recomandă elevilor să frecventeze una dintre sălile interactive din instituție. Marius a ales în prima jumătate de an să meargă la orele de gătit, iar în a doua jumătate a urmat un curs de fotografie.


Marius la festivitatea de absolvire în SUA

În timpul vacanțelor sale, Marius a călătorit cu familia gazdă în Tennessee, Missouri și Chicago. „Este un pic ciudat că săptămâna trecută eram în Chicago, iar acum sunt acasă. Atât de repede a trecut timpul”, ne spune elevul cu entuziasm.

„Ce știu părinții aceea învață pe copii”

Un moment foarte important în viața americanilor este voluntariatul. Oamenii de mici sunt învățați să se implice în asemenea activități. „Părinții învață copiii din comunitate anumite deprinderi. Spre exemplu, tatăl meu gazdă a făcut un club de lemn, unde au fost invitați mai mulți tineri ca să deprindă anumite tehnici de prelucrare a lemnului, un alt tată a făcut un club de fotografie”, a spus elevul. Prin aceste activități de voluntariat, copiii sunt educați și însușesc anumite cunoștințe, iar după terminarea lor toți cei implicați sunt invitați la o cină comună.

„Ce știu părinții aceea învață pe copii. Așa stau lucrurile la americani”, a afirmat Marius.

În următorii doi ani, Marius trebuie să implementez ce a văzut și a cunoscut în cadrul experienței sale. „Împreună cu elevii cu care am fost în SUA vom face diferite proiecte de voluntariat, probabil acestea vor fi legate de răspândirea limbii engleze în orașul nostru”, a spus Marius.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *