Finanţe

Expert:„ Indexarea pensiilor mai mari de patru mii de lei ar trebui stopată pe un termen determinat”

Jocul condiţionărilor a fost pornit de preşedintele Parlamentului Marian Lupu, care îşi doreşte cu orice preţ ca proiectul de lege privind indexarea pensiilor, propus de fracţiunea PD, să fie susţinut de Guvern. În caz contrar, Lupu ameninţă cu pasivitatea de care vor da dovadă colegii din partidul său ulterior în procesul de vot pentru alte proiecte de legi importante, cum ar fi bugetul statului. Unii membri ai AIE spun că îi vor susţine proiectul de lege, în timp ce experţii în economie nu consideră că odată legiferat, documentul va fi capabil să contribuie la îmbunătăţirea sistemului de pensii din RM. Dimpotrivă…

„Sistemul existent generează inechitate socială”

Fracţiunea PDM a înaintat recent un proiect de lege prin care mecanismul de indexare a pensiilor urmează să fie modificat, prin introducerea unui coeficient de indexare diferenţiat. Potrivit proiectului de lege, pentru pensiile mai mici de 1500 lei se va aplica un coeficient de indexare calculat în baza creşterii anuale a preţurilor de consum, la care se vor adăuga 50% din creşterea anuală a salariului mediu pe ţară. Totodată, pensiile care depăşesc 1500 de lei urmează a fi indexate cu un procent care acoperă 100% inflaţia. „În ţară se atestă o discrepanţă între pensii şi indexări. De exemplu, în urma indexării din anul curent, cu 9,6% a pensiilor, persoanele beneficiare de pensii reduse, precum în agricultură, au avut un adaos de numai 75,3 lei la pensia de 784 lei, iar cei cu pensia de 4000 mii de lei au avut o majorare de 384 de lei. Cei cu pensii mici observă o creştere mult prea mică, în relaţie cu puterea lor de cumpărare”, explica atunci deputatul PDM Andrian Candu. Pentru implementarea acestor prevederi s-a pronunţat şi deputata Valentina Stratan, care consideră că sistemul existent generează inechitate socială, deoarece toate pensiile cresc în acelaşi ritm, prin majorări prea puţin semnificative pentru cele mici. Dacă autorii legii, inclusiv preşedintele Parlamentului au părut destul de convingători, unii experţi spun că ideea democraţilor în materie de indexare este una salutară, interesantă, dar… cam atât. Pe de altă parte, unii colegi din AIE sunt gata să susţină fracţiunea PD şi proiectul lor de lege. „Proiectul trebuie susţinut, pentru că ar reduce din decalajul foarte mare dintre pensiile mici şi cele suficiente, ca să nu zic destul de mari. Este inechitabil ca noi să majorăm în continuare toate pensiile. Decalajul creşte simţitor, respectiv nu poate fi mărită o pensie de 700 de lei cu 10 la sută şi o pensie de 7000 de lei cu acelaşi coeficient. Sunt sigur că, atunci când vom reveni din vacanţa parlamentară, acesta va ajunge pe mesele deputaţilor şi că va exista suficientă voinţă politică în interiorul Alianţei pentru ca să fie promovat cât mai repede”, a menţionat deputatul liberal Valeriu Munteanu. Fracţiunea comuniştilor a declarat însă că nu este la curent cu proiectul propus de PD şi nu-i cunoaşte prevederile.

Viorica Antonov, expert în politici sociale:


„Formula de calcul este injustă”

În fond, proiectul are şi partea pozitivă, şi partea negativă. Formula de calcul propusă pentru pensiile care nu depăşesc 1500 de lei nu mi se pare prea bună, dacă e să raportăm la condiţiile economice în care se află statul. Dacă ar fi să urmăm această formulă, atunci, intuitiv, îmi dau seama că ne vom lovi de inechitate socială, deoarece intenţia respectivă de a egala beneficiarii de pensii mari cu cele mai mici nu este potrivită. Ar exista un motiv pentru care vrem să egalăm pensiile în cazul unui profesor sau a unui medic care au muncit mult, dar au o pensie mizeră. Din alt punct de vedere riscăm să echivalăm pensiile unor persoane care şi fără facultate vor avea o pensie echitabilă cu cea a unui profesor. Anume formula de calcul mi se pare injustă. Ar fi fost mai simplu de făcut o diferenţiere dintre pensiile mari şi pensiile mici, de văzut cine sunt persoanele care primesc pensii mici. Şi aici trebuie de făcut o diferenţiere. Un pensionar care a fost medic, sau un profesor ar trebui să beneficieze de o pensie mai mare decât a unui agricultor. Poate părea o discriminare, dar astfel se procedează în întreaga lume. Mă sperie impactul proiectului, dacă acesta va avea amploare. Va creşte o discrepanţă de neînţelegere şi o atitudine neloială faţă de persoanele care vor avea aceeaşi pensie, dar au avut un trecut de muncă cu totul diferit. Aici este problema.

În calitate de expert, aş revizui categoriile de persoane care primesc pensii până la 1500 de lei pentru ca să vedem ce putem face ca să le mărim, iar pensiile care depăşesc suma de 4000 mii de lei să nu mai fie supuse indexării pentru un termen de cinci-şapte ani, spre exemplu. Şi atunci vom putea găsi surse pentru a mări sustenabil şi impunător pensiile mici. Aceasta ar fi o formulă, dar pentru a mări pensiile mici este nevoie de o strategie. Şi apoi nu am văzut nişte exemple ale unor persoane care să se pensioneze conform acestei legi, să vedem care sunt rezultatele. Problema nu constă în indexare, ci în formula de implementare a ei. Proiectul de lege nu este bine gândit, are lacune, care ar putea fi revizuite în toamnă, atunci când se vor întoarce parlamentarii din vacanţă. Iniţiativa e salutară doar parţial şi a pornit de la o idee interesantă, dar trebuie să se mai lucreze la ea, inclusiv cu specialiştii în economie. Nu are importanţă care este partidul care a înaintat proiectul. Odată implementată, legea ne va afecta pe toţi.

Maria Creminscaia, expert pe probleme financiare şi social-economice din cadrul CNSM

„Iniţiativa PDM va stimula fenomenul de achitare a salariilor „în plic”, iar pentru a îmbunătăţi situaţia persoanelor care au o pensie mică, unica ieşire din acest impas ar fi recalcularea pensiilor”.

Proiectul de lege privind indexarea pensiilor a fost înaintat la Guvern și este în fază de examinare. În cazul în care va fi susţinut, acesta va intra în vigoare din anul viitor.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *