Politică

Expert: Neutralitatea nu garantează securitatea și independența Republicii Moldova

Statutul de neutralitate conferă, în prezent, valoare Republicii Moldova, dar acest fapt nu înseamnă că autoritățile nu trebuie să reconsidere capacitățile sale de luptă și apărare.

Astfel de afirmații au „răsunat” ieri, de către consilierul prezidențial în domeniul apărării și securității naționale, Dorin Recean, în cadrul unei dezbateri pe tema neutralității, organizată de Centrul de Informare și Documentare privind NATO, transmite Știri.md cu referire la Radio Chișinău.

Alți experți au afirmat că în actualele condiții geopolitice, Republica Moldova trebuie să-și fortifice apărarea și să promoveze o politică externă echilibrată. 

Unul dintre promotorii statutului de neutralitate permanentă în Constituție, acum 30 de ani, expertul în drept Nicolae Osmochescu, consideră că acest statut nu privează Republica Moldova de dreptul de a-și apăra suveranitatea.  

„Statutul de neutralitate, fără îndoială, nu este o poliță de asigurare care ar garanta securitatea și independența Republica Moldova. (…) Neutralitatea permanentă nu este dată o dată și pentru totdeauna. (…) Neutralitatea permanentă nu înseamnă nici într-un caz că țara nu are dreptul la acțiuni militare pentru a-și apăra suveranitatea și integritatea sa teritorială”, a declarat Nicolae Osmochescu. 

Consilierul prezidențial pe domeniul securității, Dorin Recean, secretar al Consiliului Suprem de Securitate, a declarat că Republica Moldova trebuie să-și reconsidere capacitatea de apărare și de luptă.

„Trebuie să reconsiderăm capacitatea noastră de apărare, capacitatea noastră de luptă dar tot în sens apărare. (…) Punctul meu de vedere e că la această etapă neutralitatea este un statut care aduce valoare Rep. Moldova. Acest statut de neutralitate nu trebuie nici într-un fel să ne descurajeze sau să diminueze din intenția, ambiția și motivația noastră de a construi și de a investi într-o capacitate efectivă, reală de apărare”, a menționat Recean. 

În situația în care Republica Moldova se confruntă cu multiple vulnerabilități, statutul de neutralitate obligă Chișinăul să-și fortifice sistemul de apărare, declară Secretarul de Stat al Ministerului Apărării, Valeriu Mija.

„Republica Moldova trebuie să fie mai activă în organizații internaționale, începând de la ONU și finalizând cu UE, Alianța Nord-Atlantică, alte inițiative. Subliniez – rol activ și aceasta nu înseamnă că trebuie să încălcăm statutul juridic [al neutralității]. Noi vrem să minimizăm vulnerabilitățile statului, care sunt multiple și să sporim capabilitățile țării de apărare”, a menționat Mija. 

Țara noastră alocă pentru securitate și apărare în jur de 40 de milioane de dolari, în timp ce statele cu statut de neutralitate de pe continentul european varsă sume de ordinul miliardelor în acest sens.

Astfel, în cadrul dezbaterilor, experți au afirmat că, în actualul context geopolitic, Republica Moldova trebuie să promoveze o politică externă echilibrată.

Cele mai recente sondaje arată că mai bine de jumătate din cetățenii Republicii Moldova consideră că statutul de neutralitate îi poate asigura țării securitatea.


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

comentarii

  1. Da uăi așăi. Când ni trezîm din bețîi o și videm noi ci ghini îi șî șhii “independențî șî neutralitati”. Când ești prost de mic, când crești o să vezi tu…
    Trompetele rusești își fac necontenit treaba în respublica molotovenească. Iar cei ce știu și înțeleg ce se întâmplă și tac sunt la fel de vinovați precum aceste trompete. Neam mai zombat ca molotovenii nu cred că există.

  2. Politrucii din chisinau sunt bolnavi de rusofilie.
    Neutralitate este egal RUSDSOfilie.
    Suptul la 5 vaci este in genele politrucului
    educat in academia kremlinului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *