Politică

Experții consideră că Parlamentul ar putea să-i PUNĂ LA PUNCT pe separatiști

În afară de activitatea în formatul 5+2, Chişinăul ar trebui să adopte o strategie de stat şi un plan de acţiuni sistemice în soluţionarea problemei transnistrene. Declaraţii în acest sens au făcut deputaţi şi reprezentanţi ai societăţii civile în cadrul emisiunii „Moldova în Direct” de la Moldova 1.

Deputat PLDM Alexandru Cimbriciuc, a calificat acțiunea Tiraspolului drept o crimă care, eventual, va conduce și la o răspundere pe măsură. El consideră că satul Varnița nu este pierdut odată cu apariția actului semnat de către Șevciuk. “Următorii doi ani sunt decisivi pentru regiunea transnistreană pentru a se determina în ce direcție va merge și ce statut juridic va avea conform dreptului internațional. Și dânșii și noi simțim că mai departe nu se mai poate de mișcat în asemenea condiții și cu exercitarea unor asemenea presiuni. UE va fi factorul decisiv în procesul de stabilire a acestui statut”, consideră Cimbriciuc.

Deputatul neafiliat, Mihai Godea, liderul PAD, s-a referit la importanța organizării în cadrul Parlamentului a unor audieri cu ușile închise pe margine conflictului transnistrean. „Nu există interes pentru organizarea acestor audieri, deoarece ar ieși în vileag lucruri care nu convin unor conducători de prim rang din țară. În spatele consolidării măsurilor de încredere, în spatele strategiei pașilor mici sunt interese politice, dar și economice”, a opinat deputatul Godea.

Oazu Nantoi, director de programe IPP consideră că „nu există o problemă a conflictului transnistrean, separată de problema edificării statului R. Moldova”. Potrivit expertului, statul nu are un cadrul juridic coerent, care s-ar fi referit la privatizarea ilegală din stânga Nistrului. „Cine ne împiedică, în Parlament, să aplicăm norme clare și univoce în raport cu cei care au privat, sau intenționează să privatizeze bunuri ce au aparținut și aparține juridic statului R. Moldova? ” se întreabă Nantoi. El a făcut referință la o rezoluție a ONU din anul 1974, privind agresiunea militară, în care este stipulat univoc: orice privatizări pe teritorii ocupate cu forța sunt ilegale.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei „Promo-Lex”, Ion Manole, „Chișinăul are un comportament de parcă ar fi o regiune nerecunoscută și un regim nerecunoscut, iar Tiraspolul se comportă de parcă ar fi recunoscut la nivel internațional. Tiraspolul are strategii, are planuri și își respectă legislația. Asta este diferența de abordare și acesta este rezultatul care îl avem”.

Liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a semnat un decret cu privire la aşa-zisa frontieră de stat a republicii moldoveneşti nistrene. Potrivit documentului, Tiraspolul îşi atribuie şi satul Varniţa, localitate controlată în totalitate de către autorităţile constituţionale de la Chişinău. Guvernul de la Chişinău a calificat acțiunea Tiraspolului ca fiind în contradicţie atât cu cadrul juridic şi logica procesului de reglementare a conflictului transnistrean, cât şi cu necesităţile şi interesele reale ale populaţiei de pe ambele maluri ale Nistrului.
 
Sursa Trm.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *