Actualitate

Experții europeni recomandă insistent modernizarea învățământului autohton

Declarația aparține președintelui Consiliului Universității Europei de Sud-Est din Macedonia, consultant al Consiliului Europei în domeniul legislației educaționale, Dennis Farrington, și a fost făcută în cadrul discuțiilor care au avut loc ieri la Ministerul Educației, pe marginea Codului Educației, componenta învățământ superior. Expertul recomandă „cu multă insistență” modernizarea sistemului educațional din R. Moldova. 

Potrivit ministrului Educației, Maia Sandu, învățământul universitar trece prin schimbări majore, întrucât are loc reducerea numărului de potențiali studenți, din cauza declinului demografic, dar și a creșterii rigorilor la admitere. Astfel, Codul Educației ar trebui să reflecte aceste aspecte și să ofere soluții. Mai mult, în contextul în care universitățile vor ajunge în scurt timp să concureze nu doar cu ofertele universităților de peste hotare, dar și cu programele de studii la distanță, programe de e-learning, „trebuie depistate măsurile care ar putea fi luate pentru a pregăti instituțiile să facă față unei asemenea concurențe”. „Sunt anumite lucruri care țin de competența statului. Noi trebuie să asigurăm un cadru legal flexibil, astfel ca instituțiile să se poată adapta rapid la schimbările pieței și aici am avut cele mai multe comentarii ale experților la Codul Educației. Statul trebuie să asigure reguli de joc egale pentru toți prestatorii de servicii educaționale. Un comentariu important al experților a fost că trebuie să asigurăm un echilibru între autonomia instituțională și responsabilitatea instituțională”, a menționat ministrul Maia Sandu.

În urma consultărilor, experții au declarat că flexibilitatea, deschiderea, un nou model de gestionare a universităților, mai multe conexiuni cu agenții economici, precum și mai multă implicare din partea studenților și a administrațiilor universităților sunt câteva dintre principiile care ar trebui să stea la baza Codului Educației. De asemenea, s-a discutat despre introducerea diplomei comune, acceptată la ciclul II masterat în toată Europa, dar și diploma dublă, care este oferită de două universități care lucrează împreună. „Astfel, studentul primește diploma locală și diploma de la universitatea străină fără să plece undeva departe de casă, dar universitatea din afară prestează cursurile aici pe loc. Mai mult, opinia publică trebuie să se mobilizeze și să spună: da, noi vrem să îmbunătățim calitatea studiilor, noi vrem să le dăm tinerilor oportunități mai bune”, a menționat expertul Consiliului Europei, Dennis Farrington.

Potrivit ministrului, Codul Educației urmează a fi definitivat și înaintat spre aprobare până la finele primăverii.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *