Lumea

Experții internaționali au abordat practica Suediei, Marii Britanii și Japoniei în reducerea riscurilor fumatului

Cele mai recente cercetări științifice și experiența mai multor state în reducerea riscurilor asociate fumatului au fost discutate în cadrul unei conferințe internaționale, organizate în Spania. Experți din 15 țări au analizat studiile privind eficacitatea sistemelor electronice de livrare a nicotine, drept instrument de minimalizare a daunelor pentru sănătate și renunțare la fumat.

În cadrului summit-ului, a fost examinată o analiză recentă a Ministerului Sănătății din Marea Britanie care demonstrează că, pe termen scurt și mediu, utilizarea țigărilor electronice presupune o expunere semnificativ mai mică la substanțe nocive decât fumatul țigărilor obișnuite, în special în ceea ce privește biomarkerii cancerului, a bolilor respiratorii și a celor cardiovasculare.

Pe de altă parte, „standardul de aur” al medicinei bazate pe dovezi, recenziile Cochrane, au demonstrat că țigările electronice care conțin nicotină ajută la renunțarea la fumat. Dovezile vin din Marea Britanie, unde ratele fumatului au scăzut semnificativ în ultimii ani.

De asemenea, Noua Zeelandă a adoptat și va pune în curând în aplicare o interdicție privind achiziționarea de produse din tutun pentru cei născuți după 2008. Între timp, pentru a încuraja tot mai multe persoane să renunțe la fumat, continuă strategia de informare a fumătorilor adulți despre conceptul de reducere a riscurilor, inclusiv rolul țigărilor electronice, datorită acestor acțiuni ratele fumatului s-au redus semnificativ.

Doctorul suedez Karl Fagerstrom a vorbit despre experiența țării sale, unde snus-ul, adică pungile de tutun umed, este considerat o alternativă eficientă de reducere a riscurilor fumatului.

”În Suedia, snus-ul a fost popular încă din anii 1970 și este, de departe, produsul dominant în consumul de tutun: în prezent, doar 5% din populație fumează țigări, în timp ce restul utilizează snus. Suedezii consumă tutun la același nivel cu media Uniunii Europene, dar, un lucru important este că, consecințele asupra sănătății și numărul de boli legate de tutun sunt mult mai puține în Suedia decât în orice altă țară din UE. Acest produs alternativ este mai puțin nociv decât țigările, iar acest lucru este deja un fapt dovedit”, a menționat expertul. .

Strategia de reducere a riscurilor prin propunerea alternativelor fără fum în rândul fumătorilor adulți a fost pusă în practică și, astfel, s-a înregistrat o reducere semnificativă a ratei fumatului, au observat experții.

”Ce s-a întâmplat în Japonia, unde sistemele de încălzire a tutunului au apărut în urmă cu aproximativ 6-7 ani? Am văzut cum vânzările de țigări au scăzut cu peste 30%. Evident, acest lucru s-a datorat unui nou tip de produs de tutun care a contribuit la reducerea fumatului”, a explicat doctorul Karl Fagerstrom.

Oamenii de știință au declarat că datele disponibile confirmă faptul că lipsa arderii în cazul alternativelor fără fum reduce riscurile pentru sănătate, în comparație cu fumatul.

”Nu trebuie să fii om de știință pentru a înțelege diferența uriașă de risc dintre fumatul țigărilor obișnuite și utilizarea sistemelor electronice de livrare a nicotinei. Studiile au demonstrat că în aerosolul dispozitivelor electronice nivelul de toxine este mai scăzut în comparație cu fumul de tutun. Singura problemă care ne va lua ani de zile este estimarea exactă a nivelului de reducere a riscului. Fumatul este dăunător, dar trecem cu vederea faptul că oameni din întreaga lume mor din cauza bolilor legate de fumatul țigărilor și nu de consumul de nicotină” a declarat Konstantinos Farsalinos, cercetător la Centrul de chirurgie cardiacă Onassis din Atena, Grecia.

”Dacă aveți nevoie de dovezi analizați experiența Suediei. Veți vedea rate incredibil de scăzute ale fumatului și veți afla că, în loc să fumeze, oamenii folosesc snus, care reprezintă un produs de tutun fără fum, iar rezultatele pentru sănătate sunt mult mai bune. Acesta ar trebui să fie un concept acum. Așadar, dacă sunteți implicați în lupta împotriva fumatului și sunteți interesați de sănătatea publică, ar trebui să vă stabiliți un obiectiv de reducere a morbidității și mortalității, iar apoi ar trebui să analizați practica Suediei. Astfel, ați putea face multe în această direcție și să puneți în aplicare unele strategii acasă”, a declarat Cleve Bates, fost director al organizației Action on Smoking and Health UK.

Summitul ”THR SUMMIT SPAIN 2023 EPPUR AND MUOVE” a fost urmărit de peste 700 de participanți online din 15 țări..

Sursa Unimedia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *