Afaceri

Extracția minereurilor în Roşia Montană va începe în noiembrie 2016

Investitorul va plăti Guvernului o redevenţă de 6% din valoarea producţiei, statul având opţiunea de a solicita companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) ca plata redevenţei să se facă în natură, se arată într-un draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Coropration pentru începerea exploatării, document aflat încă în lucru.

Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, Dan Şova, a declarat că negocierile dintre Guvern şi investitor nu au fost încheiate, ci sunt încă în derulare.

În urmă cu o lună, premierul Victor Ponta anunţa că negocierile pentru investiţia Roşia Montană vor fi finalizate până la începutul sesiunii parlamentare, în luna septembrie, iar lucrările vor începe dacă Parlamentul va aproba proiectul de lege pe care Guvernul îl va propune în acest sens.

Conform acestui document, participaţia statului va creşte la 25% în două etape, ambele condiţionate de îndeplinirea cumulativă de către autorităţile române a mai multor obligaţii.
În ceea ce priveşte beneficiile statului român, cele două părţi estimează că proiectul Roşia Montană va genera pentru bugetul de stat şi bugete locale venituri de aproximativ 2,3 miliarde dolari şi un efect direct în economia României de aproximativ 2,9 miliarde dolari.

Părţile mai convin şi că investitorul este obligat să asigure o investiţie totală de 100 milioane dolari pentru proiecte de conservare, amenajare şi revitalizare a patrimoniului cultural, din care 70 milioane dolari în zona perimetrului Roşia Montană şi 30 milioane dolari drept contribuţie pe durata proiectului la patrimoniul cultural naţional, în vederea susţinerii cercetării, restaurării, conservării şi amenajării/promovării turistice a proiectelor cu caracter de excelenţă la nivel naţional, situri arheologice şi monumente istorice. În cazul în care preţul mediu de vânzare anual al aurului se va situa în faza de exploatare propriu-zisă cel puţin la nivelul mediu anual de 1.500 dolari/uncie, suma de 30 milioane dolari va fi majorată la 50 milioane dolari.

Investitorul va asigura, de la momentul începerii exploatării comerciale a proiectului minier, eliminarea poluării istorice, provenite de la vechile activităţi miniere care în prezent produc ape acide şi contaminări cu metale grele în perimetrul minier Roşia Montană, urmând ca obligaţiile privind protecţia mediului să fie executate în conformitate cu acordul de mediu, după emiterea acestuia. În acest sens va fi constituită de către RMGC o garanţie de răspundere de mediu, estimată în prezent la 25 milioane dolari.

Compania va suporta costul şi va realiza lucrări de împădurire pe o suprafaţă totală de 1.000 hectare de teren, aflată în domeniul public sau privat al statului român. Lucrările de împădurire vor fi realizate în termen de 5 ani de la data la care îi sunt puse la dispoziţie suprafeţele de teren necesare pentru realizarea acestor lucrări.

Investitorul se obligă să stimuleze dezvoltarea economică şi culturală durabilă a comunităţii din Roşia Montană, să menţină suprafeţele de pajişte declarate la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007, să acorde compensaţii financiare fermierilor şi/sau APIA în cazul în care proiectul Roşia Montană va afecta suprafeţe de pajişti pentru care s-au încheiat contracte multianuale de agro-mediu, în cazul scoaterii din circuitul agricol, suprafeţe având categoria de folosinţă viţă de vie sau livezi, pentru care s-a obţinut finanţare din fonduri comunitare (total sau parţial), în cazul scoaterii din circuitul agricol, şi producători agricoli care operează atât în sistemul clasic, cât şi în sistem ecologic, în ipoteza producerii unui accident.

Societatea Roşia Montană Gold Corporation este controlată de compania canadiană Gabriel Resources, care deţine 80,69% din acţiuni. În spatele Gabriel Resources sunt nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz şi Thomas Kaplan.

Timpul.md (A.G.) via Mediafax 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *