CSI / RusiaExterneROMÂNIA

FAKE NEWS din Rusia. Cum a încercat Moscova să provoace incidente diplomatice între România și Ucraina

Agenția de presă RIA Novosti a publicat un articol care se referă la o presupusă operațiune de la începutul deceniului trecut a Serviciului de Informații Externe al Ucrainei, care ar fi avut drept scop ”discreditarea” politicii externe a României cu privire la Ucraina, Republica Moldova și Europa. Astfel, potrivit agenției de presă finanțate de statul rus, care citează surse din structurile de forță de la Moscova, în operațiune ar fi fost implicați agenți din rândul cetățenilor Ucrainei și Republicii Moldova.

Astăzi, 11 mai, RIA Novosti a publicat și un presupus raport din 2014, care s-ar adresa vice-directorului Serviciului de Informații Externe al Ucrainei, generalul M. G. Lisenko.

Fiind contactat telefonic, expertul ucrainean Evghenie Magda, expert în războiul hibrid și director executiv al Institutului de Politică Mondială, a scos în evidență inadvertențele flagrante existente în documentul fals publicat de agenția de presă a statului rus.

„Sunt câteva aspecte la care trebuie să atrageți atenția atunci când citiți acest fals. Documentul nu are, chiar reieșind din regulile birocratice oficiale, date de bază adecvate, în schimb conține greșeli gramaticale. Adică acest fake a fost scris de oameni care elementar nu cunosc bine limba ucraineană și nici nu încearcă să o învețe. Acest lucru, fără doar și poate, îi caracterizează pe ”specialiștii” de la RIA Novosti și din serviciile speciale ruse” consideră Magda.

Potrivit sursei citate, ”operațiunea specială” a serviciilor ucrainene ar fi avut drept scop ”desfășurarea unei campanii de dezinformare pentru a aduce la cunoștința șefilor statelor membre ale UE informații discreditante despre politica externă a României în direcțiile ucraineană, moldovenească și europeană”.

Țintele acestei campanii ar fi fost funcționari din UE și Comisia Europeană, precum și reprezentanți ai corpurilor diplomatice ale țărilor europene, acreditate în Republica Moldova.

„Rezultatul final al acestei operațiuni speciale a fost publicarea pe site-ul AVA.MD a unor articole care formau, în viziunea serviciilor ucrainene, o imagine negativă a României ca țară a cărei politică se bate cap în cap cu valorile europene” a declarat RIA Novosti din cadrul structurilor de forță ale Rusiei.

Conform agenției ruse, drept executanți ai acestei ”operațiuni speciale” ar fi fost agenții ”Atlant”, cetățeanul ucrainean Vladimir Korobov, directorul Centrului de Studii ale Frontierei sud-ucrainene, și ”Traian”, cetățean al Republicii Moldova și profesor la Universitatea de Stat a Republicii Moldova. Dacă despre agentul ”Traian” până în prezent nu există date întrucât nu i-a fost publicat numele, există informații despre ucraineanul Vladimir Korobov. Acesta are legături strânse cu Transnistria, vizitând în repetate rânduri regiunea separatistă pro-rusă și conlucrând cu Universitatea de Stat din Transnistria.

Potrivit ”știrii” publicate de RIA Novosti, acesta a venit la Chișinău sub pretextul participării la o conferință și s-a întâlnit cu agentul ”Traian”, căruia i-a transmis materialele compromițătoare care urmau să fie publicate pe AVA.MD. Articolele ar fi provocat nemulțumiri în mediul diplomatic de la Chișinău și ar fi culminat cu o serie de comentarii negative ale ambasadorului UE în Republica Moldova, Dirk Schuebel, la adresa formațiunilor pro-române Partidul Liberal și Partidul Liberal-Democrat din Moldova. Astfel de articole în care Schuebel ar fi criticat cele două formațiuni nu au fost găsite pe site-urile agențiilor de presă din Republica Moldova.

De asemenea, RIA Novosti și serviciile ruse au făcut o greșeală notabilă atunci când a creat această istorie, prezentând în raportul așa zisei ”operațiuni speciale” ucrainene că aceasta a fost executată în luna octombrie 2014, pentru a nu face legătura cu guvernarea președintelui pro-rus Viktor Ianukovici, care a fugit din Ucraina în februarie 2014 în urma Maidanului.

Dirk Schuebel a fost însă ambasador al UE în Republica Moldova în perioada 2009-2013, așa că în 2014 nu se mai afla la Chișinău pentru a face acele comentarii.

AVA.MD a venit cu o reacție la articolul publicat de RIA Novosti, numindu-l ”un fake prostesc”. Site-ul a declarat că a fost ales pentru acest fake pentru că luptă împotriva dezinformării lansate de Moscova și de aserviții săi de la Chișinău.

De asemenea, redacția AVA.MD a atras atenția asupra faptului că serviciile ruse au ales la întâmplare un articol de pe site-ul său care critică România, acesta dovedindu-se a fi din 2011, adică cu trei ani înainte ca ”operațiunea specială” a ucrainenilor să fi fost pusă la cale și executată.

Sursa: Deschide.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *