Fapte, nu vorbe!
Ultimul an a fost unul deosebit de încărcat. În septembrie 2015, TIMPUL a lansat o editură cu același nume, care a început să publice o serie de volume, dedicate recuperării memoriei istorice. „Ștefan cel Mare” de A. Boldur a fost editată de noi în peste 5000 de exemplare. A urmat și „Istoria Basarabiei” (în două volume), apoi Mihai Viteazul de P. Panaitescu. În această toamnă vom edita mai multe volume din aceeași serie, toate au același scop, să ofere publicului din RM posibilitatea să cunoască și altceva, decât le-a fost servit de propaganda otrăvită sau de retorica bolșevică din trecut.
Trebuie să recunoaștem că până la lansarea volumului despre Ștefan cel Mare, era greu de știut care va fi reacția cititorilor față de un asemenea volum. Reacțiile pozitive venite din mediul academic sau educațional și lansările de carte din Paris, Ploiești, București sau Soroca, ne-au convins că cititori de carte istorică există. În prezent, regretabil, nu există edituri dornice și capabile să publice cărți de istorie adevărată, la prețuri acceptabile și apte să le promoveze corespunzător. Editura TIMPUL este mai mult decât o serie de volume, este un prim pas, care mi-a demonstrat că faptele bine gândite nu pot să nu aibă un efect pozitiv, atât pentru noi, cei care am muncit la ele, cât și pentru publicul larg.
Nimic nu este mai simplu decât vociferarea unor opinii la TV sau în presă – „trebuie să facem aia”, „trebuie să facem așa”, „trebuie de…” – sunt o parte a bolilor, de care suferă această societate post-totalitară, care nu face altceva decât să ceară în permanență de la alții să facă ceva, în timp ce ei, nu vor și nu fac mai nimic. Timpul declarațiilor tăioase, a replicilor acide și a părerilor extravagante se cam duce. Trăim într-o epocă, unde capacitatea de a face ceva e mai importantă decât simpla declarație a unor idei. Nu putem sta cu mâinile în sân să urmărim cum agenții de influență din est dictează tonul în societate, prin posturile lor de televiziune. Ziarul TIMPUL prin exemplul său arată că orice efort, care vizează un interes pentru societate, va fi susținut de public și va avea succes.
Un proverb spune că Timpul le rezolvă pe toate. Așa am reușit să rezistăm 15 ani și, cu certitudine vom lupta, cel puțin ca până acum, ca să mai rezistăm încă pe atâta. Totuși, în prezent, publicul din RM nu se mai informează numai din ziare sau din internet. Televiziunea rămâne o sursă majoră de informare pentru o parte mare din societate, iar cine urmărește piața audiovizualului din RM știe cât de polarizate sunt instituțiile media. Pe de-o parte, sunt televiziunile din jurul lui Vlad Plahotniuc, care promovează intens succesele guvernării și critică vehement adversarii politici sau de afaceri, pe cealaltă parte, e Jurnal TV, care critică intens guvernarea și promovează fără jenă o grupare politică (cică, de opoziție). Pe lângă ele, mai sunt și alte câteva posturi, dar la fel au o poziție extrem de polarizată, un exemplu ar fi NTV-ul lui Dodon, care retransmite în R. Moldova un post tv rusesc, deținut de către compania „Gazprom”.
Sigur că nu scăpăm ușor de proverbul „cine plătește comandă muzica”. De aceea, posturile de mai sus duc o politică editorială, care convine intereselor de moment ale patronilor/finanțatorilor lor. Pornind de la realitatea din audiovizualul nostru, având ca model efortul gigantic făcut de Constantin Tănase în 2001, am decis, în iarna acestui an, că trebuie să avem un post tv la Chișinău. În mai am obținut licența de la CCA, toată vară am muncit la construcția studioului, iar în septembrie, îl vom lansa.
De ce v-ați uita la 10TV?
Pentru prima dată, în 25 de ani de la independența de Moscova și de la revoluția din România, în spațiul informațional românesc apare un post de televiziune făcut din banii donatorilor, care răspunde exclusiv în fața lor. Niciun leu cheltuit pentru crearea 10TV n-a venit de la vreun partid politic sau grupare financiară, care ne-ar limita sau cenzura politica editorială. Trăind într-o societate polarizată, care uneori îți creează senzația chiar de lumi paralele. Știm că orice am spune, ar putea fi interpretat de unii sau de alții. Fie că „lovim” prea tare în unii, fie că „lovim” prea puțin, sau prea des.
Constantin Tănase, într-un editorial din 2013, cu ocazia aniversării TIMPUL-ui spunea: „Jurnalismul este un câmp minat, este o zonă a mizeriei și trebuie să te suprasoliciți moral zilnic ca să nu devii și tu un producător de mizerii”.
E timpul ca societatea din R. Moldova să aibă acces și la un post de televiziune care să nu producă mizerii. Din acest motiv, am decis să stabilim o colaborare cu Platforma Unionistă Acțiunea 2012 și Tinerii Moldovei, care au demonstrat, în ultimii ani, că sunt capabili să se suprasolicite moral zilnic, pentru a scoate din blazare societatea noastră. În parteneriat cu ei, postul 10TV va produce conținut sincer și onest pentru a oferi o șansă publicului din RM să audă nu doar opiniile unor grupări de interese politico-financiare.
Am acceptat să difuzăm pe „10TV” materiale create de „Unirea TV” pentru că avem convingerea că doar printr-un efort colectiv și dezinteresat putem reuși în emanciparea și maturizarea societății din RM. Aceasta a stagnat în toți anii tocmai pentru că presa și societatea civilă le-a servit pe tavă teme otrăvite.
P.S. Celor care deja planifică cum să ne atace îi sfătui să-și piardă timpul pe altceva, să le fie clar la toți: vom lupta și nu vom ceda până nu vom învinge.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!