Federaţia Naţională a Fermierilor are un nou preşedinte

Valeriu Cosarciuc a fost ales preşedinte al FNFM cu o majoritate de voturi, sâmbătă, la adunarea generală a federaţiei. Funcţia devenise vacantă după ce, acum o jumătate de an, fostul preşedinte Vasile Mârzenco, cel care a condus organizaţia mai bine de un deceniu, a trecut pe post de director executiv. Cosarciuc le-a mulţumit fermierilor pentru încrederea acordată, asigurându-i că va face totul ca organizaţia să prospere şi ca ei să obţină subvenţii substanţiale de la stat.
Directorul executiv al FNFM, Vasile Mârzenco, a menţionat că, împreună cu alte organizaţii din domeniu, a solicitat majorarea Fondului de subvenţionare a agriculturii până la un miliard de lei pe an. Potrivit lui, din cauza creşterii cheltuielilor pe unitatea de producţie şi a preţurilor moderate la produsele agricole, agricultura, an de an, devine tot mai puţin rentabilă. În acest sector aproape că nu vin tineri, dar şi cei mai activi agricultori, de vârstă medie, migrează spre alte sfere de activitate. „Agricultura este un domeniu greu, cu riscuri mari, iar subvenţiile alocate de stat, raportate la un hectar de teren agricol, sunt pur şi simplu simbolice”, a constatat el.
La eveniment a participat ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov. În discursul său, el a accentuat faptul că agricultura rămâne a fi ramura de bază a economiei RM, circa 50% din exporturi constituind-o materia primă agricolă sau derivatele din agricultură. Totodată, el a declarat că acum se simte o lipsă totală de grâu. Dacă exporturile de cereale vor continua, în luna mai vom fi nevoiţi să cumpărăm grâu din SUA, la un preţ de 430 mii de dolari tona. „Suntem într-o criză globală. Pământ nu produce nicio uzină, dar noi îl avem. În plus, nu trebuie să uităm că produsele agricole se vor cumpăra numai dacă vor fi de calitate bună”, i-a avertizat el pe fermieri.
În cadrul adunării, mai mulţi fermieri au abordat diverse probleme ce ţin de finanţarea sectorului agricol, accesul liber al producătorilor pe piaţă, creditarea cu dobânzi mari, care pun ţăranii pe brânci şi îmbogăţesc băncile ş.a.