Federația Rusă a fost condamnată CEDO în cazul Ivanțoc
Curtea Europeană a pronunţat această hotărâre astăzi, cu şase voturi pro şi unul contra.
Cazul se referă la detenţia continuă a lui Andrei Ivanţoc şi Tudor Popa în custodia „autorităţilor neconstituţionale ale Republicii Moldoveneşti Nistrene”. Aceştia erau acuzaţi de pretinse acte „teroriste” în cadrul conflictului armat din 1991-1992.
Detenţia reclamanţilor a continuat, în pofida hotărârii Curţii din 8 iulie 2004, în cauza „Ilaşcu şi alţii contra Moldovei şi Federaţiei Ruse”, prin care statele respondente au fost obligate să asigure eliberarea imediată a acestora.
Din lista reclamanţilor mai fac parte soţia lui Andrei Ivanţoc, Eudochia, şi fiul lui Tudor Popa, Victor Petrov.
Astfel, CEDO susţine că R. Moldova şi-a îndeplinit obligaţiile pozitive de asigurare a drepturilor reclamanţilor, începând cu iulie 2004. De asemenea, s-a luat în considerare şi obiecţia Guvernului de la Chişinău cu privire la lipsa controlului asupra teritoriului din stânga Nistrului, din care cauză a rezultat şi lipsa responsabilităţii în acest caz.
În altă ordine de idei, Curtea Europeană a respins obiecţiile guvernului rus cu privire la lipsa de compatibilitate, acuzându-l de violarea Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului.
În consecinţă, Federaţia Rusă este obligată să achite reclamanţilor Andrei Ivanţoc şi Tudor Popa câte 60.000 de euro pentru daune materiale şi morale şi câte 20.000 de euro în folosul Eudochiei Ivanţoc şi al lui Victor Petrov. De asemenea, Guvernul de la Moscova va plăti 5.240 euro şi reprezentanţilor reclamanţilor, juriştii Vlad Gribincea şi Vitalie Nagacevschi.
Hotărârea devine definitivă în termen de trei luni de zile.
Timpul.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!