Actualitate

Federația Rusă se amestecă în treburile interne ale R. Moldova

Konstantin Kosaciov, preşedintele Comisiei pentru relaţii internaţionale din Consiliul Federaţiei, camera superioară a parlamentului rus, a s-a amestecat în treburile interne ale R. Moldova și și-a permis să atace în termeni virulenţi decizia din urmă cu o zi a Curţii Constituţionale de la Chişinău prin care a fost declarată neconstituţională legea care conferea limbii ruse statut special în Republica Moldova.

Îi amintim tov. Kosaciov că în continuare limba rusă este folosită liber în R. Moldova, inclusiv în timpul ședințelor Parlamentului. Am vrea să vedem și în Duma rusă politicieni ale minorităților cum țin discursuri în limba lor, până atunci le recomandăm politicienilor moscoviți să nu se mai amestece în treburile interne ale R. Moldova

Într-un mod asemnător s-a comportat și Ambasada Rusiei de la Chişină care și-a permis și ea să se imlpice în treburile interne ale R. Moldova și a calificat drept alarmantă decizia Curţii Constituţionale de anulare a legii prin care limbii ruse i se conferă statutul de limbă de comunicare interetnică.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a emis un comunicat prin care cere misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova să se abţină de la comentarii pe marginea deciziei Curţii Constituţionale de anulare a legii prin care limba rusă a fost declarată limbă de comunicare interetnică.

Curtea Constituţională de la Chişinău a declarat joi neconstituţională Legea 234 cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, care conferea un statut special limbii ruse, lege ce a fost adoptată în luna decembrie de o majoritate constituită între Partidul Socialist şi Partidul Şor în parlamentul moldovean.

„Limbii ruse nu i se conferă statut aparte pe teritoriul Republicii Moldova”, a declarat Domnica Manole, făcând referire la rezultatele recensământului din 2014, când 77, 87% din populaţia Republicii Moldova a declarat că vorbeşte limba română şi doar 9, 39% – limba rusă. Conform datelor recensământului de atunci, 4,08% din populaţie a declarat că vorbeşte limba găgăuză, 3,82% – limba ucraineană, 1,48% – limba bulgară.

Legislația internațională nu permite unei limbi vorbite de minorități să fie plasată deasupra limbilor vorbite de alte grupuri etnice

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *