Timpul Local

Felicia Filip va cnta la Chisinau

Saptamana politica la Chisinau are un concurent redutabil – editia a XVII-a a Festivalului international al vedetelor de opera si balet „Invita Maria Biesu”. Ieri, la Opera Nationala, am revazut celebra opera pucciniana „Tosca”, in rolurile centrale avandu-i pe Dagmar Zaludkova din Praga, Peter Dainailov din Sofia si pe cunoscutul nostru tenor Mihail Munteanu.

Festivalul dedicat primadonei Operei Nationale Maria Biesu se desfasoara sub semnul marilor valori europene, rezonand cu Festivalul „George Enescu” din Bucuresti. Prezenta dirijorului si pianistului italian Marco Boemi, care a lucrat cu generatii de mari cantareti, precum Luciano Pavarotti sau Giuseppe Taddei in marile teatre, a entuziasmat publicul nostru dornic de noutate. Alicja Wegoryewska din Varsovia, Michal Lehotsky din Bratislava in spectacolul „Carmen” de Bizet au fascinat spectatorii.

Reprezentatia „Don Quijote” de Minkus de marti seara a facut ca indragitul nostru cuplu de balerini – Cristina si Alexei Terentiev, recunoscuti in lume, sa ridice in picioare iubitorii de frumos de acasa. Azi, de la ora 18.30, vom avea o alta surpriza deosebita – un „Evgheni Oneghin” de Ceaikovski, jucat de marii solisti rusi Evgheni Akimov din Sankt Petersburg, iubit de mai multi ani de chisinauieni, Maria Lobanova din Moscova, Petru Racovita si altii. Iar vineri, iubitorii de frumos vor putea urmari baletul „Frumoasa din padurea adormita” de Ceaikovski, dirijat de Nikolai Koleadko din Minsk.

Confesiunile Mariei Biesu intr-un nou volum

Lansarea la Sala cu Orga a volumului „Maria Biesu – viata mea e un turneu”, editata la „Cartea Moldovei” de Claudia Partole, a fost o intalnire de suflet cu primadona Operei Nationale si cu prietenii ei de-o viata – compozitorul Constantin Rusnac, dirijorul Alexandru Samoila, director artistic al Operei din Izmir, Turcia etc. Volumul prezinta povestea vietii Mariei Biesu cu arome de salcami din Volintiri, localitatea ei de bastina, si piscurile de pe care a ajuns cea mai buna Cio-Cio-San din lume.
La concertul de gala din 19 septembrie de la Palatul National este asteptata exceptionala soprana Felicia Filip, pentru care Basarabia Mariei Cibotari este o a doua bastina.

„Vrem ca fiecare editie a festivalului sa fie tot mai aproape de fenomenul muzical european. Astfel, speram ca, in anii urmatori, evenimentul sa se desfasoare intr-o perioada mai mare de timp, ca vedetele sa aiba mai multe zile pentru spectacole, repetitii si odihna. Ne bucura faptul ca aproape toti cantaretii sunt tineri si se afla pentru prima data in RM, iar teatrul nostru este tot mai cunoscut in lume”, a spus Nicolae Dohotaru, directorul artistic al Operei Nationale.

Serghei Cernomaz, vicedirectorul Operei Nationale, ne-a marturisit ca, in conditiile subfinantarii teatrului de catre stat, pentru a pastra trupa, trebuie sa mareasca si numarul turneelor acesteia peste hotare. „Speram ca festivalul nostru sa convinga impresarii straini sa incheie cu noi contracte de colaborare pe anii urmatori. Deja avem o intelegere cu un impresar din Olanda, cu care vom participa la un proiect comun din trei spectacole – „Traviata”, „Norma” si „Requiem”. Acestea vor fi prezentate la Chisinau in luna februarie 2010, dupa care vom pleca intr-un turneu in Olanda”, a mentionat Cernomaz. El ne-a promis ca, pana la Revelion, Opera Nationala va prezenta o noua premiera.

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *