Actualitate

Fermierii sunt dezamăgiți de discuțiile cu noul ministru al Agriculturii și cer întâlnire cu Gavrilița: Vom organiza proteste

Pe parcursul săptămânii curente, Consiliul Asociației Forța Fermierilor cere întâlnire cu prim-ministra Natalia Gavrilița. La solicitarea mai multor agricultori, Asociația pornește consultări în teritoriu în privința organizării unor proteste economice ale fermierilor.

Într-o declarație, Asociația Forța Fermierilor regretă enorm că negocierile cu noul ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare privind declararea stării de urgență nu s-au soldat cu rezultat concret, chiar dacă ministrul agriculturii a susținut public această idee, transmite Sinteza.

„În urma mai multor discuții pe platforma Ministerului, noi am simțit rezistență altor persoane din Guvern față de legiferare a unui plan de salvare a fermierilor afectați. Menționăm că, Forța Fermierilor în cadrul dezbaterilor a pus accent pe măsurile de sprijin, care pot fi aplicate imediat și care nu necesită alocarea mijloacelor financiare din bugetul de stat” – a comunicat Asociația, care a constatat „cu îngrijorare că la nivel de guvernare nu este conștientizată gravitatea situației în sectorul agrar”.

De asemenea, Consiliul a remarcat că, seceta severă a compromis în proporții de 80-90% recolta de porumb și în proporții de 60-70 % recolta de floarea soarelui și sfeclă; interdicția politică la importul producției vegetale moldovenești în Federația Rusă a lovit dur în cele mai intensive subramuri ale agriculturii, cum ar fi pomicultura și viticultura; excesul producției agricole din anul trecut în Ucraina, problemele cu logistica de export cu transportul rutier, blocajele frecvente la posturile vamale și poziția dominantă și egoistă a unui magnat, care controlează Portul Giurgiulești, au influențat prețurile actuale derizorii pe piața internă la grâu, orz, rapiță și floarea soarelui.

„La moment mulți agricultori sunt impuși să comercializeze producția sub prețul de cost, în contextul în care, anul curent costurile de producere agricolă au crescut pe diferite categorii cu 200-400 %, iar dobânzile la credite în ultima perioada s-au majorat aproximativ de 3 ori. În același timp, producătorii agricoli sunt presați cu multiple datorii față de bănci, furnizori de inputuri și de alți creditori. Totodată, din septembrie tradițional crește și povara fiscală asupra sectorului agrar”, se mai mențonează în declarație.

În asemenea circumstanțe cumulative extrem nefavorabile, în lipsa unei intervenții prompte din partea statului – au mai subliniat autorii declarației – foarte mulți fermierii mici și mijlocii din zonele rurale riscă să se falimenteze în câteva luni, ceea ce ar genera pierderea a zeci de mii de locuri de muncă și accelerarea migrației.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *