Festivalul etniilor
Reprezentati ai 27 de etnii s-au adunat, ieri, in Gradina Publica „Stefan cel Mare si Sfant” pentru a participa la cea de-a IX-a editie a Festivalului etniilor „Unitate prin diversitate”. Evenimentul este unic in spatiul CSI dupa amploarea sa.
Pentru o zi, Gradina Publica „Stefan cel Mare si Sfant” din capitala a fost transformata intr-un orasel improvizat al etniilor. Deschiderea oficiala a festivalului a inceput cu depunerea de flori la monumentul lui Stefan cel Mare. Au urmat apoi luari de cuvant ale deputatilor din parlament si reprezentantilor de la primarie, care au salutat organizarea la Chisinau a unui astfel de festival. „Este o sarbatoare care contribuie la consolidarea societatii moldovenesti”, a declarat primarul Dorin Chirtoaca. Edilul capitalei a promis ca va intreprinde tot ce depinde de el pentru ca minoritatile nationale care nu cunosc limba de stat sa aiba mai multe posibilitati de a o invata pe viitor.
Fiecare alee a parcului a fost decorata in stil national, transformandu-se in „Curtea ucraineana”, „Mahalaua ruseasca”, „Vatra tiganeasca”… Polonezii, armenii, evreii, lituanienii, tatarii, georgienii si altii si-au expus si ei diferite obiecte de artizanat, au intins mese cu bucate traditionale si i-au invitat pe oaspeti sa serveasca din acestea. Ritmurile diverselor melodii au umplut gradina publica de buna dispozitie.
Biroul de relatii interetnice, in colaborare cu Ministerul Culturii si Primaria municipiului Chisinau au avut grija ca festivalul sa se desfasoare in conditii bune. Olga Goncearova, sefa Biroului de relatii interetnice, a declarat in fata celor prezenti ca structurile europene apreciaza inalt acest festival pe care il organizeaza R. Moldova.
Daca la editia din anul trecut au participat 23 de organizatii, anul curent – 27, un semn ca minoritatile nationale se simt in R. Moldova ca acasa.