Filat a prezidat astăzi şedinţa Cabinetului de Miniştri
Documentul are drept scop consolidarea instituţiei probaţiunii în Republica Moldova şi promovarea valorilor de conduită profesională a personalului din domeniu. Acesta prevede cerinţe şi norme de conduită faţă de consilierii de probaţiune şi mecanismele de sancţionare pentru nerespectarea acestor norme. Aprobarea Codului de etică al consilierului de probaţiune se înscrie în şirul măsurilor prevăzute în Planul de acţiuni pentru implementarea Strategiei de reformă a sectorului justiţiei pentru anii 2011-2016.
De asemenea, a fost aprobat avizul la proiectul Legii cinematografiei. Prin avizul aprobat, Guvernul a susţinut, în fond, iniţiativa legislativă, dar şi a expus o serie de propuneri şi obiecţii de ordin redacţional şi juridic la proiectul respectiv. Noua lege vine să înlocuiască actualul cadru legislativ în domeniul cinematografiei, care este unul învechit şi conţine noţiuni şi norme contradictorii. Astfel, noul proiect de lege are drept scop actualizarea normelor legislative, care vizează domeniul cinematografiei, introducerea unor prevederi ce armonizează cu noile politici din domeniu, dar şi lichidarea evaziunii fiscale şi pirateriei în domeniul cinematografiei. Proiectul respectiv urmează a fi remis Parlamentului pentru examinare şi aprobare.
Membrii Cabinetului de Miniştri au operat modificări la Hotărîrea nr. 849 din 27 iunie 2012, precum şi a abrogat o serie de acte normative cu referire la activitatea Centrului de informaţii juridice din cadrul Ministerului Justiţiei. Astfel, pct. 8 al Regulamentului cu privire la Registrul gajului bunurilor mobile, ce prevede taxele de conectare şi acces la Registrul menţionat, a fost suplinit cu o prevedere care face excepţie pentru cazurile expres prevăzute de lege. Scopul acestei modificări este conformarea documentului la legislaţia în vigoare şi asigurarea accesului gratuit la informaţia din Registrul gajului bunurilor mobile pentru ÎS Camera Înregistrării de Stat, în vederea îmbunătăţirii procedurii de înregistrare a persoanelor juridice şi a întreprinderilor individuale.
Guvernul în exerciţiu a mai operat modificări în Hotărîrile nr.106 din 30.01.2006 şi nr.1362 din 22.12.2005. În primul caz, a fost actualizată componenţa Consiliului naţional pentru problemele participanţilor la conflicte armate, dat fiind că unele autorităţi publice au fost reorganizate, iar atribuţiile acestora în cadrul Comisiei nominalizate nu fuseseră succedate. Cea de-a doua hotărîre vizează activitatea Ministerului Apărării. Modificarea propusă vizează normativele pentru numărul abonamentelor de telefoane de serviciu, faxuri, precum şi asigurarea colaboratorilor instituţiei cu telefoane mobile de serviciu.
Tot astăzi, a fost aprobată componenţa Colegiului Agenţiei Rezerve Materiale. Colegiul va avea 5 membri, inclusiv conducerea, unii şefi ai direcţiilor şi consilierul Directorului Agenţiei. Printre atribuţiile de bază ale Colegiului se numără: examinarea problemelor privind administrarea, coordonarea şi executarea controlului calitativ în domeniu, precum şi crearea, păstrarea rezervelor, livrarea (stocarea) şi eliberarea bunurilor materiale în (din) rezervele materiale ale statului.
Timpul.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!