Moldova

Filat informat de Recean despre reforma din MAI

Premierul i-a spus ministrului că şi-a dorit întîlnirea pentru a discuta punctual despre modul în care se desfăşoară reforma MAI, problemele care există, situaţia la capitolul ordinea publică, combaterea criminalităţii, ajustarea cadrului legislativ, dar şi asigurarea cu utilaj tehnic şi uniforme a colaboratorilor ministerului.

Dorin Recean a spus că etapa de formare a cadrului legislativ a fost depăşită, cel mai important fiind aprobarea Legii poliţei şi a statutului poliţistului. El a specificat că în prezent legea se află la redactare, iar în scurt timp va fi prezentată Preşedintelui spre promulgare. Ministrul a comunicat că, de asemenea, au fost aprobate structurile organizatorice pentru poliţie şi minister. Acum, în proces de elaborare şi aprobare, se află structura organizatorică a Poliţiei de Frontieră. Acest lucru se va întîmpla pînă la 15 februarie, 2013, iar pînă la 10 martie, 2013 va fi aprobată noua structură a Serviciului protecţie civilă şi situaţii excepţionale.

"Pentru poliţie următoarele două luni vor fi cele mai dificile, căci începem implementarea noii structuri a MAI. Acest proces trebuie finisat pînă la 5 martie, 2013, cînd intră în vigoare noua structură organizatorică şi Legea poliţiei. Am elaborat şi structurile subdiviziunilor poliţiei şi acum se lucrează la nivel local cu comisarii, care în urma reformei vor deveni inspectori. Pentru noi este important ca această reformă să ajungă în teritoriu, la fiecare sectorist în parte. În următoarele săptămîni 20 de echipe vor merge în teritoriu pentru a discuta cu comisarii. Pot spune că problemele pe care le avem la acest capitol sînt surmontabile fiind legate mai mult de starea psihologică indusă de schimbările care au loc", a precizat Dorin Recean.

Vlad Filat a solicitat o comunicare bună şi permanentă cu toţi cei vizaţi de reformă.

"Fiecare poliţist trebuie să înţeleagă că obiectivul primordial al acest reforme este asigurarea ordinii publice, a unor structuri funcţionale, astfel încît cetăţenii să aibă încredere în poliţie, iar poliţia să fie alături de cetăţeni şi să reacţioneze prompt. Un alt element necesar este ca poliţiştii să aibă stabilitate în funcţie, să aibă încredere că dacă vor respecta legea şi vor munci în interesul cetăţeanului au perspectivă în acest domeniu", a specificat Vlad Filat.

Vlad Filat a solicitat ministrului să fie organizată o şedinţă a Colegiului MAI, la care va merge pentru a discuta despre acest proces.

"Etapa care vine este una foarte importantă. În premieră se implementează o reformă de asemenea proporţii şi responsabilitatea este una foarte mare", a spus Vlad Filat.

Un subiect al discuţiei a vizat lupta cu crima organizată.

"Toţi infractorii trebuie pedepsiţi. Locul lor e la puşcărie. De asemenea, este necesar de concentrat eforturile şi la capitolul combaterea utilizării drogurilor şi a stupefiantelor. Vă rog, toleranţă zero şi la acest capitol", a menţionat Premierul.

Vlad Filat s-a referit şi la activitatea Serviciului protecţie civilă şi situaţii excepţionale, menţionînd că de buna activitate a acestei structuri, depinde nu doar salvarea unor bunuri, ci vieţile oamenilor. Premierul s-a referit şi la necesitatea fortificării Biroului pentru migraţiune. În context, Dorin Recean a spus că colaboratorii responsabili de documentarea cetăţenilor străini au fost bine instruiţi, iar la Bălţi şi Cahul au fost deschise oficii regionale, care vin să ajute cetăţeni străini din regiune şi, nemijlocit, investitorii străini.

În cadrul întrevederii, Dorin Recean i-a prezentat Premierului proiectul noilor uniforme ale colaboratorilor MAI, menţionînd că acestea sînt comode şi din materiale de calitate. Asigurarea colaboratorilor MAI cu uniforme noi va începe în vara anului curent.

De asemenea, ministrul Afacerilor Interne l-a informat pe Premier că şi procesul de dotare cu utilaj tehnic se desfăşoară din plin.

"În martie vom primi 90 de automobile noi, care vor avea şi o grafică nouă. Acestea vor fi destinate poliţiei de patrulare. De asemenea, poliţiştii de patrulare vor fi dotaţi cu sisteme audio şi video pentru fixare a contravenţiilor", a specificat Dorin Recean.

Referindu-se la traficul rutier, Premierul a spus că, din păcate, numărul accidentelor nu s-a redus, iar încălcare regulilor de circulaţie continuă, ca rezultat fiind pierdute vieţi omeneşti.

"Trebuie continuată activitatea de profilaxie, pentru a nu admite în trafic persoane în stare de ebrietate. Poliţiştii este necesar să acţioneze legal, prompt şi fără să facă compromisuri. O soluţie este monitorizarea video, care ar trebui implementată cît mai rapid", a spus Vlad Filat.

În context, Dorin Recean a spus că în prezent se desfăşoară lucrările de proiectare tehnică la 47 de intersecţii din capitală, iar în aprilie, 2013, vor fi instalaţi pilonii şi camerele video.

"Deja în luna august, anul curent, acest sistem va fi operaţional. În paralel muncim la implementarea acestui sistem pe teritoriul ţării. Vom avea 250 de intersecţii monitorizate şi 50 de echipe mobile", a precizat Dorin Recean.

Vlad Filat şi-a exprimat siguranţă că aşa şoferii vor deveni mult mai disciplinaţi în trafic, iar mai multe vieţi omeneşti vor fi salvate.

Premierul a solicitat convocarea în următoarea perioadă a şedinţei Comisiei naţionale privind asigurarea traficului rutier, unde vor fi luate decizii în acest sens.

"Vom continua să avem discuţii similare, punctuale, pe viitor şi cu alţi colegi. În cazul în care vă confruntaţi cu probleme în activitate vă rog să mă anunţaţi. Eu voi interveni prompt", a conchis Vlad Filat. 

Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *