Ultima oră

Filat mizează pe Urechean pentru a-l da jos pe Chirtoacă (ALEGERI 2015)

Membrii PLDM au agreat candidatura lui Serafim Urechean, apreciind profesionalismul şi calităţile organizatorice înalte de care a dat dovadă pe parcursul activităţii sale în diferite funcţii, scrie site-ul unimedia.info

Serafim Urechean este preşedintele Curţii de Conturi. În perioada anilor 1994- 2005, a exercitat funcţia de primar general al Chişinăului, între 2009 şi 2010 a fost prim-vicepreşedinte al Parlamentului Republicii Moldova.

Urechean și presa din 2008

Serafim Urechean, ex-primarul municipiului Chişinău şi liderul Alianţei „Moldova Noastră”, riscă să facă nouă ani de puşcărie. Acest lucru se va întâmpla dacă judecata va accepta cererea de recunoaştere a vinovăţiei lui Urechean în „dosarul ambulanţelor”. După cum informează „Jurnal de Chişinău”, procurorul Alexandru Bernaz a mai cerut şi privare a dreptului lui Serafim Urechean de a ocupa funcţii de conducere pe un termen de cinci ani. Pronunţarea deciziei judecătoreşti în „dosarul ambulanţelor” a fost din nou amânată pentru data de 12 mai curent. Astăzi au continuat audierile în cazul procurării ambulanţelor pentru necesităţile capitalei de către fostul primar Serafim Urechean, care anterior a fost achitat de Curtea Suprema de Justitie. Procurorul Bernaz a insistat în proces asupra vinovăţiei lui Serafim Urechean. „S-au comis acte cu caracter criminal care au subminat activitatea publică locală. Serafim Urechean a depăşit atribuţiile de serviciu şi a adus daune considerabile intereselor publice”, a menţionat Alexandru Bernaz, citat de „Jurnal de Chişinău”.

Potrivit procurorului prin procurarea celor 40 de ambulanţe, ex-primarul general a prejudiciat bugetul local cu 239 de milioane de dolari. Totodată, procurorul a insistat asupra faptului că Urechean a dus tratative singur cu firma prin care a fost făcută tranzacţia şi nu a informat consilierii locali despre condiţiile contractului de achiziţionare a ambulanţelor, iar acestea au fost procurate fără organizarea unei licitaţii, aşa cum prevede legea.
De cealaltă parte, avocatul apărării, Vasile Râhlea, a menţionat că toate învinuirile aduse clientului său sunt neîntemeiate şi au tentă politică, iar procurorul nu a reuşit să stabilească existenţa faptei infracţiunii. „Clientul meu nu a adus prejudicii bugetului municipal, ci din contra, firma prin care s-a realizat tranzacţia a acceptat transferarea banilor pentru ambulanţe în mai multe rate, ceea ce a făcut posibil economisirea în bugetul local a patru milioane de lei”, a menţionat Râhlea.

În cadrul şedinţe de astăzi, la Judecătoria sectorului Centru din Chişinău, completul de judecată urma să ia o decizie definitivă asupra dosarului. Pronunţarea deciziei a fost însă amânată pentru data de 12 mai curent.

Serafim Urechean şi-a exprimat speranţa că, la 12 mai, când va fi pronunţată decizia, va fi achitat integral. „O decizie adecvată într-un stat care se pretinde a fi de drept este achitarea mea integrală. Este un spectacol cu iz politic. Este o răfuială politică cu opoziţia. Voronin este îngrijorat de viitorul său de după 2009. Toată lumea ştie că, în 1997, spitalul municipal de urgenţă avea 80 de ambulanţe, dintre care jumătate nu funcţionau. Oamenii aşteptau salvarea câte 5 – 6 ore şi cele 40 de ambulanţe erau o strictă necesitate pentru Chişinău”, a declarat Serafim Urechean.
Menţionăm că ex-primarul de Chişinău, Serafim Urechean este suspectat de depăşirea atribuţiilor de serviciu în cazul procurării a 40 ambulanţe pentru Spitalul de Urgenţă din municipiul Chisinau, în perioada mandatului său de primar. Se presupune că astfel statul a fost prejudiciat cu aproximativ 4 mln de lei.

Examinarea cazului privind procurarea ambulanţelor continuă la insistenţa Procuraturii, deşi anterior Plenul lărgit al Curţii Supreme de Justiţie a cerut scoaterea lui Serafim Urechean de sub urmărire. Apărarea consideră ignorarea deciziei instanţei supreme a justiţiei din R. Moldova un abuz major împotriva drepturilor omului şi a statului de drept, comis de către Procuratură şi o instanţă inferioară de judecată. Pe acest motiv, la 12 decembrie 2006, a fost sesizată Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Sursa: unimedia.info

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *